ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (9) | Вчера (9)
Васил Антонов пред "Фокус": Успехът на Нургюл трябва да бъде отправна точка за проблемите на българския шахмат
Автор: Самуил Иванов 12:10 / 22.08.2023Коментари (0)947
©
Истината е, че разговорът за този успех на Нургюл Салимова трябва да бъде отправна точка за проблемите на българския шахмат, а те не са малко. Искаме да ги извадим на показ, но в моя екип държим врата отворена, за да може всички, които искат да се занимават с шахмат, да могат да се влеят в редиците на Българската федерация по шахмат 2022. Това заяви за "Фокус" президентът на Българската федерация по шахмат 2022 след историческия успех на Нургюл Салимова на Световната купа по шахмат в Баку.

"Ние отново поставяме българския шахмат там, където му е мястото – на много високо ниво. Специална благодарност към семейството на Нургюл Салимова, без което нямаше да се случи това постижение – на нейната майка Гюлзар, на нейния баща Илхан, на нейния дядо Салим. Те успяха да спечелят, още на четири-пет години, обичта на малката Нургюл към шахмата. Тук е моментът да изразя благодарността си към нейния треньор Живко Жеков, който първи я поведе към този дълъг път на шахматни успехи, за да достигнем засега до вицешампионската титла на Световната купа“, заяви Антонов.

Президентът на Българската шахматна федерация 2022 бе категоричен, че Нургюл ще се изкачи до световния връх на шахмата: "Нургюл Салимова е на златната шахматна възраст от 20 години. Тя тепърва има да ни радва. От нея очакваме не само да се изкачи на световния връх, но и още много отлични изяви от международните световни купи и турнири“.

Антонов коментира и появилата се информация в публичното пространство, че Салимова е напълно сама в Баку - без своя треньор. Той обясни, че въпреки, че Живко Жеков не е бил с нея физически, тя е имала възможност да работи с екипа си, дори от дистанция. 

"През последните две-три години Нургюл пътува за големите международни състезания сама. Тя поддържа връзка с нейния основен треньор Живко Жеков, но има и своя екип, с който или индивидуално, или през Skype вършат работа в екип", каза той.

На въпрос относно това дали държавата е отпуснала средства за финансирането на Българската шахматна федерация за тази година, Антонов обясни, че БФШ 2022 е била лицензирана в края на миналата година и заради това не е получила средства от Министерството на младежта и спорта: "Ние сме млада федерация. От 03.11.2022 година администрираме спорта "Шахмат". Съгласно разпоредбите в първата година не се получава финансиране. За времето, в което администрираме обаче, ние сме осигурили четири пъти по-голям бюджет спрямо този, който бе определен за спорта през 2022-ра".

Президентът на федерацията е категоричен обаче, че има нужда от още средства. По думите му календарът на състезателите става все по-интензивен, а броят на шахматистите в лицензираните клубове на БФШ 2022 се увеличил от 600 на 1070.

Антонов отбеляза, че трябва да се направи одит и върху това как са харчените парите за българския шахмат през последните години.

Той каза още, че в следващите седмици ще бъде организирана пресконференция, на която ще вземат участие както Нургюл Салимова, така и спонсорите, които са подкрепили нея и федерацията.

Президентът на БФШ 2022 сподели, че България има още много млади таланти в шахмата, както при жените, така и при мъжете. Според него трябва да бъдат положени всички усилия, за да се осигурят нужните условия за това шахматистите ни да се състезават на най-високо ниво. 

"Ние имаме и в момента изключително добри шахматиси. Нургюл не е сама. Тя е първата златна дама на българския шахмат, но разширеният състав на българския национален отбор по шахмат също са с високи и стойностни качества. Не подценяваме и мъжкия отбор, в който има двама-трима много добри млади шахматисти. Трябва да осигурим международен календар на всички тези звездички, за да може тези успехи да бъдат постоянни", категоричен бе Антонов.
Още по темата: общо новини по темата: 59
16.04.2024
08.04.2024
05.04.2024
23.03.2024
13.03.2024
13.03.2024
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Марица на Величко Величков бие с 6:2
Треньорска битка! Левски и Крумовград се надцакват за бивш наставник на Ботев
Пловдивчанин се ядоса след Вечното дерби, започва титуляр на "Колежа"?
Академик Пловдив спечели бронз от държавното първенство до 19 г.
Ботев пусна още билети за мача с ЦСКА-София, бройките са ограничени
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: