ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Фенове на Локо с интересно предложение как да бъде кръстена новата южна трибуна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:01 / 19.06.2023Коментари (36)7589
©
Привържениците на Локомотив Пловдив, обединени в групата "Организация Трибуна Спортклуб", публикуваха интересен материал в своята официална страница. Те направиха и любопитно предложение как да бъде кръстена новата южна трибуна на стадион "Локомотив".

Plovdiv24.bg публикува без редакторска намеса официалното съобщение на "Организация Трибуна Спортклуб":

"Локомотив" Пловдив има един от най-важните си исторически "темели" в лицето на спортен клуб "Петър Парчевич". Както е известно, той бил приобщен през 1945 г.

Настоящата година бележи точно век от неговото основаване. Тази достойна годишнина дава повод и дори задължава да разкажем за клуба.

Поредицата от статии започваме с неговата териториална принадлежност в Пловдив и спортните успехи, които извоювал.

От своя страна, вековният юбилей на "Парчевич“, по историческо съвпадение, се случва в особен момент за черно-бялата общност. А именно: въвеждането в експлоатация на новата Южна трибуна в ст. “Локомотив“.

Тя все още няма официално име, а бива за удобство наричана "Южна" – заради своето разположение и като работно наименование. Но трибуни, разположени на юг, има всеки един стадион. В това наименование няма нищо индивидуализиращо, то не е свързано с "Локомотив“ или Пловдив.

Ето защо, заслужава да бъде обмислена възможността тази трибуна да носи името на спортния клуб "Петър Парчевич“.

Ако изобщо се стигне до такъв вариант, редно би било преди това този клуб да бъде широко представен. Тоест, да бъде изведен от сянката на днешната своя забрава, която никак не е заслужил.

Футболен клуб “Петър Парчевич" бил представителен за пловдивската католическа общност. Появата му оповестила "Борба" на 25 ноември 1923 г.: “Основано е в града българско католическо футболно дружество П. Парчевич".

Своите териториални “корени" клубът разпростирал в района на най-компактната католическа общност – пространството югоизточно от катедралата “Св. Лудвиг". Ето как го описва Никола Алваджиев в знаменитата "Пловдивска хроника“:

Забележителна бе Католишкото махала. Буйни, войнствени били първите заселници в нея – павликяните, дошли във Филипополис преди стотици години. …

Буйни бяха и потомците им. Махалата достигаше на изток до бирената фабрика "Каменица“, на север до ул. "Цариградска“, на запад до ул. "Граф Игнатиев“, на юг до черквата на капуцините.“

Първото официално сведение за футболния тим на "Парчевич“ датира от 27 юли 1924 г. Тогава в Пловдив се провело най-тържественото и многолюдно, в сравнение с цяла България, отбелязване на 250-годишнината от кончината на Петър Парчевич. В това събитие футболният тим, носейки знаме, предвождал внушителната манифестация на пловдивското гражданство.

В същия ден, с решение на пловдивския Общински съвет, дотогавашната ул. "Чепино“ била преименувана на ул. "Д-р Петър Парчевич“. Именно там, на № 29, се намирала и канцеларията на едноименния футболен клуб.

Впоследствие клубната канцелария била преместена на ул. "Капитан Райчо" № 33.

Още със своето основаване, "Парчевич" търпял участта да няма свое игрище. Това се проточвало години наред, затруднявайки нормалния клубен живот. Тази нерадостна ситуация специално отбелязал столичният "Спорт" в дописка от 12 юли 1933 г.:

“Парчевич е … лишен от собствено игрище, играчите му са задължени през ден да тренират на доброволно отстъпеното им от французкия колеж игрище."

Във футболно отношение "Парчевич" встъпил в първа дивизия на Пловдив през 1928 г. За годините до 1945 г. тимът извоювал четири титли на града – през 1933 г., 1935 г., 1939 г. и 1941 г.

Наред с това, станал първенец на Пловдивска спортна област през 1933 г. и 1941 г. По този начин спечелил право да се състезава в турнира за държавно първенство. И в двата случая обаче тимът отпаднал в първия кръг (осминафинал).

Особено успешно било представянето на "Парчевич" в турнира за Общинската купа "Тримонциум". От общо 10 турнира, в които участвал, отборът спечелил купата на три пъти (1934 г., 1939 г., 1941 г.), а освен това бил и два пъти финалист (1933 г., 1938 г.).

По този начин "Парчевич" се превърнал в най-успешният пловдивски тим в този турнир.
Още по темата: общо новини по темата: 214
25.04.2024
24.04.2024
29.03.2024
11.03.2024
22.02.2024
15.01.2024
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Стикса е виновен за шизофренията на фекала
на 19.06.2023 г.
0
 
 
Фекале татю скоро си идва наряза ли му салатка изчисти ли обора ? След 3та ракия знаем как те води там и му правиш хайдушка с подвикване хахаха хахааааа
0
 
 
Централната трябва да се казва Тодор Неделев, все пак той 2 пъти ни го заби от центъра и на двете врати. Даже нека се казва стадион Тодор Неделев и да си знаем как ни го заби и как си тръгнахме като сополи, все пак не всеки ден ти го забива в дивия не кой да е, а Белоземски принц, нали така? Цял живот ще си носим тези поздрави от центъра... те така не си бият и кучетата?
+2
 
 
Тази трибуна трябва да се казва Ожболт, те индианците затова наскачаха, щото ги е страх, да не я кръстим на техния кошмар - Ожболт 12
+2
 
 
А Кънчова поляна, а в последсвие Гомнежа, всеки го знае хахахаххах
+1
 
 
Хахахах индианеца тъп, бай ти този ми говори за Арда и Числата дето най големите загуби на бояф сопат през последните години са именно от тях, Числата им сложиха у гъзо 5 бахура преди 2 години, а Арда всяка година ги малти и в Кърджали и на Гомнежа. Ама както вика бай Митко Христола, нали ги знеш глупаците, тъпи, тъпи, та чак вдлъбнати хахахха
+1
 
 
Единствената причина фекала да ниже коментар след коментар е,че Локо жестоко му е стъжнил мизерния животец.
+1
 
 
Фекала баща му пак го е изпуснал и пише от различните си никове, с които показва глушпостта на ботевизмЪ. Фекалчо, баща ти ще се върне от работа и ще изчезнеш от темита за Пловдивския любимец...
+3
 
 
Чудесно име за новата трибуна! Парчевич е бил велик родолюбец, жалко, че е позабравен от истприците. Похвална е инициативата за името.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Радост на "Лаута"! Капитанът на Локомотив подписа нов договор
Черно море се надъхва за мача с Локо
Синът на Кривия отново тренира с мъжете на Локо, отлична новина за Евандро
Фенклубът на Локо към Хоркаш: Ела на стадиона, за да получиш изпращането, което заслужаваш!
Зума разказа за оферта от 3 млн. долара от Юве и за гол от 40 метра срещу вратар №1 в света
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: