ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Раненото в Украйна бойно куче Рамбо започва нов живот
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:36 / 11.06.2023Коментари (0)1390
©
Илюстративна снимка
След ракетна атака в Източна Украйна половината от муцуната на кучето Рамбо е изпочупена и окървавена. Шрапнел е разкъсал дясната част на главата му и не е било сигурно дали ще оцелее.

Тригодишната немска овчарка, която е придружавала украинските войници на фронтовата линия, е оперирана по спешност, което спасява живота ѝ. Сега Рамбо тренира в полицейското управление на Будапеща в съседна Унгария и напомня, че кучетата - и хората с увреждания - могат да правят велики неща, съобщава АП, цитирана от БТА.

Възстановен след раняването в Харковска област, Рамбо вече се учи как да взаимодейства с деца, с възрастни хора и хора с увреждания по време на полицейски демонстрации и в рехабилитационни институции, разказва подполковник Мария Щeйн от столичната полиция на Будапеща. Демонстрацията на задачи, изпълнявани от кучета, е част от програмата на отдела за превенция на престъпността, като целта е да се научат младите хора да бъдат по-толерантни и да уважават различията помежду си, каза Щейн.

"В днешно време, за съжаление, се случва децата да се подиграват едни на други, защото носят очила, защото имат брекети, защото ушите им изглеждат смешно или каквото и да е друго - защото са различни“, каза тя и допълва: "С Рамбо може би ще успеем малко да разчувстваме тези деца и да им покажем, че да, той е ранен, различен е, но може да прави същите неща като другите кучета“.

Пътят на Рамбо към полицейската служба не е бил лесен. Миналата година шрапнел от ракетна атака, при която са ранени и някои украински войници, откъсва парчета от черепа, уврежда челюстта му и сериозно осакатява дясното му ухо.

След първоначалната операция Рамбо е отведен на безопасно място в Западна Украйна. Виолета Ковач, ръководител на унгарска организация, занимаваща се със спасяването на немски овчарки, скоро го прибира и го отвежда в рехабилитационен център близо до Будапеща.

"Кучето се нуждаеше от незабавна помощ“, казва Ковач, ръководител на Фондацията за спасяване на немски овчарски породи. "Трябваше да го оперираме отново тук, в Унгария, защото няколко от зъбите му причиняваха силна болка заради нараняването, което изискваше незабавна намеса“, обяснява тя.

Рамбо прекарва осем месеца в центъра, където челюстта му е възстановена, дясното му ухо е ампутирано, а няколко зъба са отстранени. Преминал е обучение за социализация с други кучета, разказва Ковач, но привързаността му към децата е била ясна от самото начало.

Гюла Деско, подполковник от столичната полиция в Будапеща, осиновява Рамбо, като му осигурява допълнително обучение и дом. Той нарича Рамбо "много дружелюбно, добродушно куче“, което бележи добър напредък в обучението си и чието оцеляване е истинско чудо.

"Работата с него изисква повече търпение и повече внимание, тъй като не знаем какви психически проблеми му е причинила травмата на главата“, казва Деско, но Рамбо е "толкова отворен към хората и ги приема, въпреки нараняванията си и шока, който го е сполетял“.

Именно тези качества, каза Деско, са причината, поради която полицията се надява да вдъхнови тези, които се срещнат с Рамбо, да се отворят към доброта и приемане на различните от тях.

"Човек може да види чрез Рамбо, че може да живее пълноценно, дори когато е осакатен, и може да бъде полезен член на обществото и да върши много разнообразни неща“, каза Деско.


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: