ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (19) | Вчера (18)
България стана световен шампион в спортния риболов
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:38 / 16.05.2023Коментари (0)2464
Националният отбор на България триумфира като световен шампион по спортен риболов на пъстърва с изкуствени примамки. Рибарският мондиал се проведе на река Въча близо до родопския град Девин с участието на отбори от 17 държави. След нашите на подиума се качиха чехите и италианците. Освен златните медали в отборното класиране, българският състезател Тодор Костадинов стана световен шампион в индивидуалното класиране. На второ място завърши друг българин – Люси Дремалов, трети стана италианецът Давиде Недроти.

За двата състезателни дни българските състезатели уловиха общо 368 пъстърви, най-много от всички отбори. Нашите излязоха на Въча предвождани от капитана Георги Гетов (КСР "Михалково“), в състава бяха още Тодор Костадинов ("Фиш 24“), Люси Дремалов ("Фишинг Зоун“) и Стефан Йорданов ("МФ Такъл“). И четиримата се оказа отлично подготвени в риболова на балканска пъстърва с блесна, воблер и силикон. С две секторни победи още в първия манш в събота и уловени 146 риби нашите оглавиха класирането. Във втория състезателен ден съставите на Чехия и Италия се опитаха да атакуват титлата, но българите отново показаха най-майсторския улов и отнесоха конкуренцията със смайваща разлика в точките. Тодор Костадинов грабна световната титла по изключително драматичен начин, с две уловени пъстърви в последната минута на състезанието.

За световното първенство Въча беше зарибена с един тон пъстърва. Реката беше разделена на четири сектора, като във всеки от тях ловеше по един състезател от всяка от участващите нации. Стотиците зрители станаха свидетели на вероятно най-атрактивното състезание по спортен риболов, провеждано някога у нас. Риболовът беше изключително динамичен, с много движение на състезателите по брега на Въча. Пъстървите бяха много борбени, при изваждането им скачаха над водата и нерядко успяваха да се откачат от куките, които по регламент са без контри. Всеки от риболовците беше длъжен да пусне обратно уловената риба във водата.

Президентът на световната федерация по спортен риболов ФИПС проф. Уго Клаудио Матеоли благодари на Българската федерация по риболовни спортове и община Девин за отличната организация на световното първенство. "Бил съм на шест световни първенства във вашия град, и винаги са се получавали много силни състезания. Сега бяха уловени над 3500 пъстърви, което е внушителен резултат“, заяви Матеоли на церемонията по награждаването, която се проведе в центъра на Девин.

Президентът на БФРС Георги Михайлов, който хвърли много усилия в провеждането на шампионата, добави: "Изключително сме щастливи от огромния успех. Всички мечтаехме за тази шампионска титла, но не вярвахме, че може да бъде извоювана по толкова категоричен начин“. Той похвали и отличната работа на треньорския екип, който включваше родопските асове на риболова Любомир Бояджиев и Евгений Бон, старозагорецът Петко Иванов, майсторите на изкуствени примамки за риболов Петър Лаков и Янко Алексиев, както и младия специалист от София Боян Ярков. Кметът на Девин Здравко Иванов пък предрече титлата на нашите в речта си още при откриването на световното първенство, и прогнозата му се оказа вярна.

За българските майстори в улова на пъстърва със спининг това е най-големият успех за всички времена. Дотук нашите имаха спечелени три бронзови медала отборно, една вицешампионска титла на Георги Гетов индивидуално и трето място на Тодор Костадинов. Гетов и Костадинов влизат в топ 5 на световната ранглиста на ФИПС.
Още по темата: общо новини по темата: 28
13.10.2023
04.07.2023
11.05.2023
24.04.2023
22.10.2021
18.10.2021
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
ПФК Локомотив с призив към феновете за дербито срещу Лудогорец
Юноша на Ботев вкара от воле за отбора на Вили Вуцов
Националите се завърнаха в Ботев, обявиха дали Секулич и Мертенс ще играят
ОбС Пловдив отпусна 60 000 лева за обновяване тревното покритие на стадион "Марица"
Академик Пловдив пропусна да се изравни с Хасково в ББЛ
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: