ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (27) | Вчера (21)
Общинските съветници на поправителен за спортните площадки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:52 / 16.04.2010Коментари (18)6194
След като вчера общинските съветници отхвърлиха идеята за даването под наем на 16 изоставени и полу-разрушени спортни площадки, с идеята те да бъдат осъвременени, последваха бурни реакции както от наша страна, така и от нашите читатели. Над 8000 човека прочетоха статията, не малка част от тях изразиха своето несъгласие със случващото се в коментарите към нея.

Днес стана ясно, че общинските съветници ще се явят на "поправителен" идния четвъртък, когато предложението все пак ще влезе за разглеждане отново.

Бурната ни реакция даде своя резултат, тъй като станаха ясни много от доводите на хората, които вчера "попречиха" на гласуването, вдигайки отрицателен вот или неприсъствайки в залата.

Оказа се, че Димитър Керин от Атака е бил възпрепятстван здравословно, въпреки, че по-рано по време на сесията бе в залата, когато се обсъждаше точка от дневния ред, която пряко го засяга. Все пак в разговор Керин сподели, че той като член на комисията, която е разглеждала офертите е "За" отдаването на площадките и най-вероятно ще гласува положително на следващата сесия, ако здравословното му състояние позволи присъствието му в залата.

Даниела Желязкова, която се изказа изключително остро срещу идеята, е скептично настроена към конкретни проекти, а не към идеята като цяло. Един от примерите е спортна площадка в "Северен", където на самата площадка има шахта, която редовно наводнява близките жилищни блокове. След проучване от наша страна обаче се оказа, че инвеститорът, чиято оферта е предпочетена за въпросния обект, е поел ангажимента, след като вече се консултирал с ВиК, да ремонтира шахтата за собствена сметка. Тук изниква въпросът как щеше да се реши проблема с шахтата, ако инвеститорът не получи площадката и съответно не я ремонтира, тъй като състоянието е такова от доста време.

Друга идея на "опозиционерите" е Общината сама да изгради спортните площадки и да ги предостави за безплатно ползване. Тук се намеси заместник-кметът по младежта и спорта Георги Титюков, който разясни, че вече е правено подобно нещо и въпреки инвестираните десетки хиляди, за около година спортната площадка бива унищожена, ако там няма ежедневна грижа и поддръжка. Той даде за пример модерна спортна площадка с хубава изкуствена трева в район централен, зад улица "Капитан Райчо", която вече е в окаяно състояние.

Освен това днес стана ясно, че администрацията на район "Източен" реконструира площадка в квартал "Гладно поле", като има възможност да възстанови асфалта и да разчертае с боя игрищата, както и да постави кошове. За сравнение, повечето от офертите на инвеститорите предвиждат изграждане на футболни игрища с последно поколение изкуствена трева и осветление, както и игрища за други типове спортове, но отново направени с висококачествени настилки, позволяващи безопасна и по-приятна игра.

Все пак от Plovdiv24.bg сме съгласни, че може би някои от внесените проекти не са прецизирани както трябва. Затова подкрепяме идеята всеки от тях да бъде разглеждан и одобряван или отхвърлян от ОбС по отделно. Като медия с доказана гражданска позиция, поемаме ангажимента да следим и информираме пловдивчани относно възстановяването и изграждането на спортните площадки от инвеститорите и дали те са в съответствие с представените оферти и поетите ангажимента. За целта ще се опитаме да се сдобием с проектите на всички 16 спортни площадки.

Все пак като цяло идеята на внесеното предложение е 16 изоставени спортни площадки, които в момента са в окаяно състояние и дори опасни (със стърчащи железа от оградите), да бъдат изцяло модернизирани, при това не с пари на общината, а напротив - инвеститорите ще плащат на общината наем всеки месец. Изискванията към всеки от наемателите е да възстанови и стопанисва спортната площадка, да облагороди района около нея, да изгради детски кът, да изгради преместваем обект (тип павилион), в който да се продават закуски и напитки, като е забранено да се продава алкохол и да се развива

© Plovdiv24.bg
хазартна дейност (сами преценете колко икономически изгоден е подобен павилион, особено имайки предвид местоположенията на площадките и размер на обекта от порядъка на 30-40 квадратни метра или иначе казано кафе, където освен сервизните помещения може да помести 3-4 малки маси).

Един от коментарите към предишната ни статия бе за това, че майките нямало да има къде да разхождат децата си, тъй като щяло да бъдат унищожени детски площадки. Трябва да уточним, че площадките, които се дават на концесия са изцяло спортни на асфалт и нямат детски катерушки. Въпреки това обаче, както можете да прочетете в пълните условия за отдаването им под наем, наемателите ще бъдат задължени да изградят детски кът с подходящи съоръжения за игра и пейки.

Ето и пълните условия на конкурса, като всеки сам може да прецени дали според него те са в полза или ущърб на развитието на масовия спорт в Пловдив:

Начален размер на таксата за ползването на терена за поставяне на преместваемо съоръжение за обслужваща дейност - 2,00 лв./кв.м, съгласно Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Пловдив /изм. и доп. с решение N 307, взето с протокол N 15 от 03.08.2009 г./ Върху достигнатата наемна цена се начислява 20% ДДС.

Срок на отдаване под наем на обекта - 10 /десет/ години от датата на сключване на договора за наем.

Предназначение - спортна площадка.

Задължителни изисквания за спортната площадка:
 (1) Да се разположи временно преместваемо съоръжение по смисъла на чл. 56 от ЗУТ, при реда и условията на Наредбата за преместваемите съоръжения на територията на Община Пловдив, като се спазват изискванията на Наредбата за развитие, поддържане и опазване на зелената система на Община Пловдив и Общия устройствен план на гр. Пловдив;
 (2) Да не се променя предназначението на спортните площадки през целия период на наемния договор, като неизпълнението на това задължение да бъде самостоятелно основание за едностранно прекратяване на договора от страна на Община Пловдив;
 (3) Да се положи нова настилка;
 (4) Да се монтира ново или да се възстанови съществуващото оградно съоръжение;
 (5) Да се монтира и поддържа подходящо осветление;
 (6) Да се изготви график за осигуряване на свободен и безплатен достъп за лица до 18 годишна възраст за всеки работен за обекта ден;


Задължителни изисквания за прилежащата зона:

 (1) Да се осъществи подходящо озеленяване и облагородяване на прилежащата зона около спортната площадка;
 (2) Да се създаде детски кът с подходящи съоръжения за игра и пейки;
 (3) Да не се променя предназначението на прилежащата зона около спортната площадка през целия период на наемния договор, като неизпълнението на това задължение да бъде самостоятелно основание за едностранно прекратяване на договора от страна на Община Пловдив.


Да се разположи временно преместваемо съоръжение по смисъла на чл. 56 от ЗУТ.
 (1) Предназначение на обекта по чл. 56 от ЗУТ - съблекалня, душове, обществено хранене - бърза закуска, пицария, закусвалня или друго по предложение на инвеститора, без да се предлага алкохол;


Депозит за участие в конкурса - 100 (сто) лева с ДДС.

Инвестиции: в предложението за възстановяване и благоустрояване да се посочи размерът на инвестициите, които ще бъдат предмет на договор.

Членовете на комисията подписват декларации във връзка с обстоятелствата по чл.75, ал. 4 от НРПУРОС.

Комисията заседава и приема решения в присъствието на не по-малко от половината на членовете й, с явно гласуване.

За своята работа комисията изготвя протокол, който се подписва от всички присъствали членове. След изтичане на срока за приемане на предложения, комисията ги разглежда и изготвя доклад, в който оценява и подрежда представените предложения. Комисията да приключи дейността си в 3 месечен срок.
Още по темата: общо новини по темата: 25
21.10.2021
12.02.2014
12.02.2014
12.02.2014
11.02.2014
29.01.2014
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
До нас пък направиха преди 3 години някъде едно игрище и почти не е мръднало.
0
 
 
И да ни направят- ние трябва да пазим, а повечето от нас не го могат това!Направиха едно игрище до нас, за 2 месеца го разбиха и ограбиха всичко ... След 1 година го ремонтираха и сега отново е в окаяно състояние ...
0
 
 
Мисля, че е крайно време кретеноидите от Общинския съвет, които гласуваха против, да се вслушат в гласовете ни и да направят това, което целият град иска от тях! Едно голямо БРАВО на г-н Титюков за чудесния план за спортните площадки. Само ми се иска малко да се прецизира т.(3) от задължителните изисквания по-горе - "подходяща настилка" е доста общо понятие...
+1
 
 
Т'ва може би е най-хубавото нещо, което се е случвало на града ни от години :)
0
 
 
Е, браво!!! Внимаваите на поправката де да не се ходи на ликвидация на следващите избори.....
+1
 
 
така ще е.... Няма начин! Готов съм да плащам само и само да си струва!
+1
 
 
По-добре да сложат няква такса и няква охрана че за минимално време от игрището няма да има нищо...
+3
 
 
Само че като ги оправят, да не земат да прибират по 50-60лв. на час, както е на другите частни игрища с изкуствена настилка?
+1
 
 
Дано следващият да приемат! Иначе ще ги убия!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
След 1:8 от Септември, юношите на Ботев паднаха и от Славия
Легендарен отбор от Бундеслигата следи играч на Локо! От "Лаута" искат 3 млн. евро
Пловдивски тенисист игра срещу бивш №24 в света на четвъртфинал в Испания
Наш национал: Локо (Пд) играе най-стойностния футбол в България
Платек изненада, договорът на Керкез не е сигурен! Решението ще бъде взето следващия месец
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: