ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Пендаровски: Ще потърсим помощ от САЩ, ако спорът с България продължи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:28 / 23.06.2021Коментари (5)2242
© Reuters
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски смята, че страната му трябва да засили партньорството си със САЩ, основаващо се на декларацията от 2008 г., след като ЕС не успя за отвори вратите си за нея, съобщава сайтът Сакам да кажам.

Декларацията бе подписана на 7 май 2008 г. след гръцкото вето върху приемането на Македония в НАТО. С нея САЩ гарантираха сигурността на Македония без това да бъде замяна за членството в алианса.

"Какво ако спорът с България продължи с години? Може би не 25, както с Гърция, но ние не може да седим със скръстени ръце и да чакаме добри вести от Брюксел. В условия, когато разширяването на ЕС де факто е замразено, имаме две опции - да доведем Европа у нас, и второ, според мене трябва да започнем да връщаме към живота договора за стратегическо партньорство със САЩ от 2008 г. В договора с Вашингтон има поне четири-пет области, в които може да влезем директно в сътрудничество със САЩ. За това най-вероятно скоро ще имаме срещи на ниво държавно ръководство. Това не означава отказ от европейските интеграции, напротив. Но ако спорът с България продължи, трябва да търсим алтернативи", каза Пендаровски на панел дискусия "Трийсет години независимост и евроатлантическите перспективи на Република Северна Македония".

Президентът каза, че историческите теми не би трябвало да бъдат критерий за приемане в ЕС.

"Не е европейски критерий дали през хиляда осемстотин и някоя година този и този били българин или македонец. Ние като политици от 21 век не можем да разговаряме за исторически теми и не може разговорите за историята да бъдат критерий за приемане в ЕС, който е създаден през 1957 г. Ние може да разговаряме за цар Самуил отпреди десет века, но това не може да бъде критерий за приемане в ЕС.

Ключовият проблем на ЕС е взимането на решения с консенсус. Без това да се промени, съюзът не може да бъде ключов геополитически играч. Това води до нарастване на евроскептицизма в региона на Западните Балкани и в Република Северна Македония, но и в самия ЕС", каза Пендаровски.


Още по темата: общо новини по темата: 975
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
24.10.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/163 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Как беше оная макЕдонска приказка... Со кротце, со благо, со малко кьотек... Е те по тая рецепта гърците ги пекоха на бавен огън 25 години, докато "гордите" и "непреклонни" макЕдонци с великиот идентитет си смениха ИМЕТО на държавата... :) Иначе Пендаровски очевидно е от най-големите "демократи" след като между редовете иска от ЕС да се откаже от решенията с консенсус и да започне да налага волята на едни държави над други. Мдам... Само хубави работи си мисли за България тоз юнак... И после се чуди що не можем да се разбЕреме... :)
0
 
 
Нека! Лошо няма. Като ударят гредата и там може след това към арменския Поп да се насочат за подкрепа.
Aнонимен
на 23.06.2021 г.
0
 
 
Върховно нахалство! И този език на страхотна омраза!! Помияри!! Ама и ние сме си виновни! С такива хора, разговори не се водят! "Итендитетот" - да ви....... !!
Aнонимен
на 23.06.2021 г.
+1
 
 
да си събират партакешите и да вървят в сащ. сащ не са хората които да кажат кой ще влиза в ес и кой не. те не са европейци, че да ми казват кой ще кара влака. като не е европейски критерий дали си македонец или БЪЛГАРИН защо не се съгласяват на условията, защо се пънат кой цар БЪЛГАРИН и кой не, защо не признават историческите факти ит.н.
+2
 
 
Продължавайте да увъртате и 20г.може да не ви стигнат.Като не можете да коментирате историята,защо продължавате да изучавате измислената"македонска история"която няма нищо общо със събитията и фактите които са известни.Не знам на какъв език е преведен Договора за сътрудничество,но явно не го четете и спазвате,като не ви харесва начина на вземане на решения в ЕС,на къде сте се запътили.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: