ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
МВР започва проверка за натиск срещу граждани в Северна Македония, получили български книги
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:19 / 12.03.2021Коментари (0)2801
© iStock
В Министерството на външните работи постъпи сигнал от организатора на гражданската инициатива "Изпрати българска книга в Република Северна Македония" Виктор Стоянов, според когото службите за сигурност в страната оказват натиск върху местни граждани, получили книги от инициативата, съобщиха от пресцентъра на ведомството, оглавявано от Екатерина Захариева.

Според сигнала става дума за редица такива случаи - в Битоля, Кочани и Ресен.

В тази връзка на дипломатическите представителства в Република Северна Македония са дадени указания да направят проверки за всеки конкретен случай и да предложат варианти за реакция на българската страна, се казва още в съобщението.

Още в края на миналата година от Външно министерство обявиха, че в социалните мрежи има списъци с български граждани в Северна Македония и публикации, в които се призовава към саморазправа с тях. Тогава оттам подчертаха, че внимателно следят публикациите и очакват властите в Скопие да предприемат мерки за прекратяване на езика на омразата и за защита на своите граждани с българско самосъзнание.

Последва призив на президента Румен Радев за "своевременна реакция от отговорните институции в България и Република Северна Македония на сигналите на наши сънародници от югозападната ни съседка за важни проблеми, пред които са изправени". Той се мотивира с получено в президентската институция писмо от етнически българи от Северна Македония, в което изразяват загриженост от тяхното продължаващо дискриминиране.

Държавният глава дори свика среща със спецслужбите по този въпрос, което провокира остра реакция от Скопие, като президентът Стево Пендаровски заяви, че това е намеса във вътрешните работи на страната.

Междувременно днес премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев призова на Третия икономически форум в Тирана Европейският съюз да изпълни обещанията си към Западните Балкани, които са "европеизирали" обществото си, предаде агенция МИА.

Заев каза, че Република Северна Македония никога не е имала друг интерес освен мирно и достойно съжителство със съседите и с всички народи и етноси в Европа, но през последните 1,5 години е преминала през процес на предефиниране на методологията за разширяване на ЕС и се е сблъскала с нови въпроси и бюрократични позиции, които не може и не бива да бъдат препъникамък за нейния просперитет.

Заев припомни, че неговата страна е била първата в региона, подписала Споразумението за стабилизиране и асоцииране още през 2001 г., станала е кандидатка за членство през 2005 г., получила е първата положителна препоръка за преговори с ЕС през 2009 г., но още е в чакалнята на ЕС.

"Като премиер имам задачата да вземам трудни и смели решения, да работя в интерес на нашите граждани и за по-светло бъдеще. Затова отворихме най-трудните дипломатически въпроси с нашите съседи преди 4 години и ги затворихме в дух на добросъседство, съвременна политика и желание за обединен регион, който върви напред", каза Заев.

Той подчерта, че страната му е била, е и ще бъде на кръстопътя на много цивилизации, етноси, културни връзки, но за съжаление тази малка балансирана политическа екосистема, създадена от векове, е уязвима, тъй като нейните граждани не могат да продължават да живеят само с една идея за присъединяване към Европа.

"Но позволете ми да бъда кристално ясен и да повторя позицията на правителството. Ние никога няма да си позволим да обсъждаме неща, които не подлежат на обсъждане. А това е: кои сме, кои са нашите атрибути на идентичност и какъв е генезисът на нашата държавност и на езика ни", заяви Заев.

В онлайн панела, в който говори Заев, участваха и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей, сръбският премиер Ана Бърнабич и босненският премиер Зоран Тегелтия.



Още по темата: общо новини по темата: 975
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
24.10.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/163 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: