ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Каракачанов гневен: Приятелю Заев, омръзна ни да слушаме глупостите за т.нар. "бугарска окупация"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:28 / 28.01.2021Коментари (8)5480
©
"Срещу COVID-19 Ви изпратихме ваксина, но срещу стокхолмски синдром няма открита ваксина, нито пък лекарство". С такава гневна позиция реагира заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов след официалната заявка от страна на Заев, че ще възстанови сръбския културен център в Скопие и ще върне изучаването на сръбски език в училищата. За повод беше използван сръбският празник – Денят на Св. Сава, а в поздравите и овациите се включи и Християн Мицкоски – лидер на опозоционната ДПМНЕ.

"С откриването на сръбския културен център ще бъде ли припомнено окупирането през 1913 г. на тогава Вардарска Македония от Кралство Сърбия? Защото на нас, българите, ни омръзна да слушаме глупостите за т.нар. "бугарска окупация“, е един от 7-те въпроса, които Каракачанов задава на двамата политици, които отричат неоспоримата обща история на РС Македония и България, но възторжено показват своята почит към Сърбия", пита Каракачанов.

Ето и пълния текст на позиция на вицепремиера Каракачанов, публикувана във Facebook:

Кой каза, че политическият елит на Република Северна Македония нямал консенсус по никаква тема? Вчера премиерът Зоран Заев, барабар с лидера на опозиционната ДПМНЕ Християн Мицкоски поздравиха задружно сръбската общност в страната си по случай сръбския празник – Деня на Св. Сава. Заев дори обяви, че в центъра на Скопие ще бъде построен сръбски културен център и анонсира връщането в училище на учебните програми по сръбски език и култура, премахнати по времето на Груевски.

За да не остане по-назад, "вмровеца“ Мицкоски пък се похвали, че именно тяхната партия е въвела този сръбски празник преди години и се потупа в гърдите, че не Заев, а те са по-близките до "брачу-србе“ от управляващите. Да се смее ли човек, да плаче ли….

По този повод имам няколко въпроса към моя приятел Зоран Заев и "колегата“ Мицкоски:

Приятелю Заев, колега Мицкоски,

1. Дълго време скопската дипломация обвиняваше моята страна и мен лично как евентуалното отлагане от страна на България на определяне на дата на РСМ за преговорите с ЕС ще доведе до засилване на сръбското влияние. Сега кой точно е виновен за засилване на сръбското влияние?

Явно това влияние наистина се засилва, но аз се чудя – кой точно го засилва. Или пък – както аз мисля – то никога не е отслабвало.

Кой точно увеличава сръбското влияние в Македония с връщането на учебните програми по сръбски език и с откриването на сръбски културен център?

Приятелю Заев, помогни ми да се сетя кой засилва сръбското влияние в Македония?

Защото твоят вицепремиер Никола Димитров опищя Европа, че това го прави България!

Колега Мицкоски, за теб знам, за тебе и това не е "доволно“, ти искаш да е още по-силно, чак до степен "И по Тито – Тито“. (И след Тито – пак Тито!).

2. С откриването на сръбския културен център ще бъде ли припомнено окупирането през 1913 г. на тогава Вардарска Македония от Кралство Сърбия? Защото на нас, българите, ни омръзна да слушаме глупостите за т.нар. "бугарска окупация“.

Ще бъде ли припомнена насилствената смяна на окончанията на фамилните имена и как от -ов и -ев бяха превърнати в сръбското -ич? Което, впрочем, поправиха т.нар. от Вас "бугарски окупатори“.

Ще бъде ли припомнено как в училище децата на етнически доминираното от българи население на Вардарска Македония бяха принуждавани всяка сутрин в първия учебен час да се кълнат в името на сръбския крал Александър с думите "Я сум прави сърбин“?

Приятелю Заев, тази тъжна част от историята на Македония част ли е от културните връзки със Сърбия? Ще я празнувате ли тази част? Колега Мицкоски, как се чувства председател на партия, носеща святото име ВМРО да прославя и чества тези, срещу които ВМРО се е борила през цялата си история? Не е ли по-добре в такъв случай да задраскате "ВМРО“ от абревиатурата на Вашата партия – ДПМНЕ Ви е напълно достатъчно.

3. Ще бъде ли отбелязано като част от общата история на Сърбия и Македония как хиляди несъгласни с тази политика учители, интелектуалци, свещеници, търговци бяха прогонвани като "бугараши“ от 1913, та чак до 1941 година? Прогонвани в България, а не в Сърбия. Приятелю Заев, колега Мицкоски, наследниците на прокудените от родните им места македонски българи в България са над 2 милиона. Техните репресирани и прогонени деди сигурно биха се обърнали в гроба, ако можеха да видят унизителната сервилност към Белград.

4. Ще бъдат ли почетени двете въстания срещу сърбите през 1913 г. – Тиквешкото и Охридско-Дебърското въстание – избухнали във Вардарска Македония, която сръбската власт преименува на Южна Сърбия и Сръбска Бановина?

Или Скопие ще настоява, че това е част от онова, което те наричат "споделена история“ с околните народи?

5. Приятелю Заев, ти допита ли се за своята културна инициатива до албанското население в Македония, пострадало жестоко и подложено на геноцид под "приятелското“ присъствие на сърбите от 1913 г. чак до 1991 г.?

6. А заедно с честването на сръбската култура ще почетете ли и не толкова културни сръбски прояви като клането в село Гарван, Щипско, при което на 2 март 1923 г. сръбският жупан Добрица Маткович разстрелва с картечница 28 цивилни жители, сред които и три деца на възраст между 13 и 18 години? Тяхната единствена вина беше, че поддържаха четите на "бугарашката“ ВМРО на Тодор Александров. Това събитие ще влезе ли в календара на сръбската култура?

Колега Мицкоски, Вие на чия страна сте – тази на жупана Матович и сърбоманските войводи Бабунски и Соколович, или тази на "бугарашите“ Тодор Александров и Иван Михайлов? Аз знам отговора, но много членове на Вашата ДПМНЕ все още чакат да го чуят.

7. И накрая още един реторичен въпрос.

А не е ли по-логично в Македония, освен националния празник на Сърбия, да се почита и националният празник на България – 3 март? Все пак, той ознаменува освобождаването и на България, и на Македония в рамките на една държава, чието прекрояване от Берлинския конгрес довежда до избухването на Кресненско-Разложкото въстание в Македония през 1878 г., до Охридското съзаклятие от 1881 г. и до създаването на БМОРК/ВМОРО/ВМРО?

Приятелю Заев, колега Мицкоски,

в това въстание и в революционните борби на ВМРО най-вероятно са участвали и Ваши дядовци, както и дядовци на Ваши министри, на депутати, на редови граждани на днешна Република Северна Македония. Не пропускайте да почетете и наистина светлия пример на Вашите деди. Защото ако сърбите в днешна Македония са около 30 000 души, само българските граждани с български паспорти в Македония са над 120 000, без да броим десетките хиляди културно чакащи за българско гражданство жители на Република Северна Македония - въпреки, че Вие не признавате, че в РСМ живеят българи.

Много от тези българи са активисти на Вашите партии, на техните ръководства, Ваши депутати, министри, спонсори бизнесмени, приближени журналисти, ръководители на институции и служби, Ваши близки роднини – братя, сестри, братовчеди. Парадоксът е, че Ваши най-близки хора, в партиите Ви и в семействата Ви, са се самоопределили като българи и са доказали българския произход на техните, а всъщност и Ваши, баби и дядовци.

За съжаление, сегашният политически елит в Скопие предпочита да чества палачите на своя народ. Колко странна балканска разновидност на стокхолмския синдром. Или по-скоро май е белградско-московски синдром.

Приятелю Заев, колега Мицкоски,

Срещу COVID Ви изпратихме ваксина, но срещу стокхолмски синдром няма открита ваксина, нито пък лекарство.


Още по темата: общо новини по темата: 975
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
24.10.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/163 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво на Каракачанов!За Зоран Заев-според мен и на слепите и глухите стана ясно каква "фурнаджийска лопата"е!
Aнонимен
на 29.01.2021 г.
+1
 
 
Каракачанката ги е нахапал здраво :)
0
 
 
Преведете го на всички официални езици на ЕС и го раздайте на евродепутатите. Оставете нещичко и за Байдън. На руски и сръбски няма нужда да се превежда. Те нито са официални езици ,нито ще имат проблем да разберат написаното на майчиния си език. Както и Скопеняците!
+1
 
 
Браво и от мен,но да попитам:Какво стана с мангалите от Войводиново, дето пребиха военния...На макетата, майната им,те няма,да отговорят,ясно е!
Aнонимен
на 28.01.2021 г.
+2
 
 
Браво г-н Каракачанов!!Браво г-н министър!!Така се брани и отстоява българската история и българщината!РЕСПЕКТ!
Aнонимен
на 28.01.2021 г.
+1
 
 
Браво! Така трябва да се говори и да се отстояват българските интереси! Сега е важно този материал да се види и чуе от болшинството северомакедонци. Дори и да не го приемат, старите рани ще прокървят,спомените ще се пробудиш, ще блеснат светлинки за баби и дядовци, мислите ще ги будят нощем... и така ще си спомнят за българския си произход. Но трябва да чуват, да виждат чрез радио, TV, печат...
+1
 
 
Браво, Г-н Каракачанов. Жалко за промитите мозъци на "братята македонци".
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: