ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Кметът на село, в което живеят много пловдивчани: Ако станем част от Пловдив, ще му създадем доста проблеми
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:17 / 20.12.2023Коментари (3)25770
© Google
"Просто хората не припознаха въпроса на референдума и затова и активността беше ниска", това заяви кметът на Белащица Трендафил Бакалов в БНТ подкаст "Къде живеем?" с Камен Коларов. Бакалов обясни, че и той не е отишъл до урните в неделя. 

"Не участвах, защото аз като по-голямата част от хората смятам, че това, което се опитваха да направят или постигнат като цяло инициаторите на референдума, не кореспондира с нуждите на хората", коментира Бакалов.

Кметът уточни, че Белащица се нуждае от промени, но те могат да бъдат постигнати и в настоящия формат - в община "Родопи". Попитан дали не трябва да бъде преосмислено съществуването на общините "Родопи" и "Марица" Бакалов отговори: 

"Мисля, че това е въпрос на може би държавна политика, защото градът се разраства, населените места около него също се разрастват и там вече на ниво законодателство трябва да бъдат променени нещата". 

Бакалов бе категоричен, че преценката ще бъде трудна.

"Населението на Белащица няма да допринесе чак толкова като ресурс - имам предвид финансов като данъци, и ще трябва община Пловдив да инвестира доста сериозни суми, което на този етап не смятам, че ще се получи. Пловдив като град си има своите нужди - те не са малки, и едно присъединяване на Белащица би създало доста неудобства и за самия град", каза Бакалов. 

Той подчерта, че на този етап има добра комуникация между кметовете на общините Пловдив и "Родопи" и се работи в посока общините да си партнират.   

Бакалов смята, че проблемът с презастрояването в селото може да се реши само с приемането на Общ устройствен план за община "Родопи". 

"Защото в момента се сменя статут на земеделски земи, прави се ПУП, започва да се строи, а няма Общ устройствен план, което създава доста проблеми".

Презастрояването е и една от причините за проблемите със сметосъбирането в селото. 

"Защото камионите на фирмата, която извозва, са доста големи и ако няма достъп и асфалтиран път или поне чакълиран, има случаи, в които камионът закъсва, после ходим да го вадим с багери", обясни кметът на Белащица.

Той уточни, че примерът е за зоните с имоти извън регулация, където общината не може да проектира и да инвестира. 

По отношение на проблема с купчините отпадъци от клони, храсти и друга растителност, Бакалов уточни, че това се случва и в други населени места, защото липсват депа за зелени отпадъци, които не трябва да се извозват до площадките за битова смет. Според кмета на Белащица, този проблем ще бъде решен с изграждането на такова депо.

Трендафил Бакалов поясни, че за по-обемните отпадъци общината е осигурила подходящи контейнери, но заради презастрояването капацитетът им не достига и се образуват сметища. 

"Това го проследяваме през седмицата. В момента се извозват два пъти седмично тези отпадъци и има места, на които за удобство на гражданите са поставени на такива контейнери тип "бобър", но понеже, в следствие на презастрояването, хората са много и проблема с отпадъците е доста сериозен, около тях се образуват нерегламентирани сметища, но те в седмицата, в която се извозва боклука - във вторник, в петък се разчистват. Стараем се", обясни Бакалов.  

"Няма чак такава драма с транспорта, както в Марково, Първенец, Храбрино, защото там имаше много пропуски по отношение на изпълнение на курсове. При нас автобусът е редовен. Примерно: при нас автобусите са на 40 минути, поглеждате си часовника, излизате на спирката  и автобусът пристига. Разписанието се спазва". 

Все пак кметът уточни, че има и проблеми - разредени курсове по време на пандемията и това, че последният автобус е в 20,30 часа - нещо, което се опитва да промени. 

"Разговаряме с администрацията на общината, за да има един автобус, който да е по-късен, защото има деца, които посещават спортни занимания, те приключват в осем-осем и половина, което на практика създава неудобство", заяви Бакалов. 

Той обясни, че се обсъжда и нова транспортна схема за селото, която предвижда три допълнителни спирки, за хората в зоните, отдалечени от центъра. 

"Белащица е уникална с две неща. Белащица има чинарова гора, която наистина е уникална и мисля, че никъде в България няма такава. В Белащица се намира най- старото дърво - чинарово. И един манастир на 1000 години - "Свети Георги".

Обсъждали сме го като идея, има заложен бюджет за проектиране. Искаме тези двете неща да ги превърне в една туристическа дестинация, която да събуди интереса на хората и да бъде ползвана", уточни кметът на Белащица.

Той обясни, че фирми вече проявяват интерес към тази дейност, но са необходими инвестиции от страна на общината, а когато се направи проект ще се търси съдействие и от частни инвеститори. 

"Хората имат желанието това да се случи, защото като географско положение и  като климат Белащица е превъзходно място", каза кметът Трендафил Бакалов.


Още по темата: общо новини по темата: 146
28.12.2023 »
18.12.2023 »
18.12.2023 »
17.12.2023 »
17.12.2023 »
17.12.2023 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Никой не гласува на референдума после мрънкате.. 21 век села на 500 метра от втория по-големина град както се води в България нямат нито инфраструктура нито канализации ама се имат за баровци и се продават имоти за милиони? Проблема бил че нямало пари ами щом община Родопи е бедна що не гласувахте да се присъедините към Пловдив за да има повече пари и да Ви оправят болежките? Щото ще плащате 20лв. повече данък за къщата и 50лв. повече за колата? Много прост народ сакън да не плати 100лв. повече на година не мисли нито за своето бъдеще нито за поколението. Ама после мрън мрън.
0
 
 
Изобщо не трябва да има референдуми, а направо да се закриват общините Марица и Родопи, а най-близките села да станат квартали на Пловдив. Техните жители вероятно няма да искат, но това е неизбежно, а даже закъсняло. Така е в цял свят, че и в останалата част на България, освен тук. Града не може вече да расте само навътре. Не остана място. А жителите на тези села и без това там само си спят. През останалото време и за всичко (работа, лекар, пазаруване, развлечение, обучение) са все в Пловдив. А ниската активност на референдума им показва само незаинтересованост и несериозност от страна на жителите. Кмета им не иска да изпусне кокала и за това си ги измисля разни.
+2
 
 
Тези общини Марица и Родопи трябва да бъдат закрити и и селата да се прехвърлят към Пловдив,
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Алексей Навални почина
Великден 2024 г.
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: