ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Защо големи германски компании като "Кауфланд", "Либхер" и "Вюрт" избират Пловдив?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:10 / 29.11.2023Коментари (3)19832
©
В резултат на войната в Украйна разходите за суровини, персонал и енергия нараснаха неизмеримо. Високият натиск върху разходите е особено забележим в Германия. Според председателя на консултативния съвет на Stihl Nikolas Stihl Германия сега е "по-скъпа от Швейцария“.

Това също става все по-забележимо в икономиката на Баден-Вюртемберг, тъй като компаниите преместват цели производствени етапи в други европейски страни поради съображения за разходи или локализират бъдещи технологии там. Генералният мениджър на IG Metall вече ясно предупреди срещу подобно преместване в чужбина, тъй като това разбира се ще засегне и работните места.

Особено популярна дестинация за нови компании от Баден-Вюртемберг е Източна Европа, разказва Frankfurter Rundschau в своя статия.

Например автомобилният доставчик ZF Friedrichshafen започна да произвежда компоненти за електрически автомобили в Сърбия, а Eberspächer изгражда нова фабрика за нагреватели за електрически автомобили в България. Традиционният производител от Еслинген обаче не е единствената компания от Баден-Вюртемберг, която се установи в България.

България, с най-ниските заплати и данъци в Европа, е особено подходяща за преместване, още повече че европейската страна активно насърчава подобни заселвания.

"Тракия икономическа зона" е изградена в Пловдив, вторият по големина град в България след столицата София. Индустриалната зона с площ от над 10 500 кв. км е един от най-големите икономически проекти в Източна Европа и вече привлече няколко големи компании. Сред тях са например търговецът на дребно Kaufland, винтовият гигант Würth, както  Liebherr.

В София, която все повече се развива във високотехнологична локация, Bosch и Festo например, с централа в Еслинген, също имат големи локации.

Но ниските заплати и ниските данъци не са единствените критерии в полза на България. По време на пандемията от COVID-19 и отново в резултат на войната в Украйна компаниите от Баден-Вюртемберг трябваше да се борят с прекъснати вериги на доставки и рязко увеличение на цените на суровините.

Тъй като доставките от Русия са спрени поради санкциите, а доставките от Украйна са трудни за получаване поради боевете, България става все повече и повече хъб в Европа и също печели точки с добрата си трафик ситуация. Според Handelsblatt около 400 километра с камион от Пловдив до турския мегаполис Истанбул и около 300 километра до гръцкото пристанище Солун.

Синдикатът IG Metall вече алармира, че масовото преместване на производствения капацитет на големите компании от Германия ще се отрази на местната икономика и работните места. От синдиката критикуват и Европейския съюз, защото подкрепя предимно структурно слабите региони по отношение на дигиталната трансформация, което също прави иначе развитата и богата провинция Баден-Вюртемберг по-малко конкурентоспособна. 

По този повод премиерът на провинцията Винфрид Кречман и министърката на икономиката Никол Хофмайстер-Краут се обърнаха към председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тази стратегия “застрашава нашия иновационен клъстер, включително и работните места", пишат политиците от Баден-Вюртемберг.


Още по темата: общо новини по темата: 521
10.04.2024 »
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 29.11.2023 г.
+1
 
 
Това е добра новина за българската икономика и лоша новина за презастрояването и пренаселването на Пловдив. Коренякът пловдивчанин ще е със статут на коминочистач.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: