ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Все повече пловдивчани искат да стават учители, вижте каква заплата ще получават
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:08 / 20.11.2021Коментари (0)12678
©
Повече пловдивчани искат да стават учители, въпреки дистанционното обучение. Интересът към учителската професия продължава да е засилен, а областта се нарежда на второ място по брой кандидати за учители след София. Само за два месеца близо 4000 души са проявили интерес да станат учители с програма “Нов път в преподаването" на фондация “Заедно в час", като близо 500 от тях са от Пловдив и областта. Програмата за професионално и лидерско развитие вече 11 години обучава и подкрепя силно мотивирани хора с или без предишен педагогически опит да работят като учители и да подкрепят успеха на всички ученици в България. 

Учителите се назначават на трудов договор спрямо действащото законодателство в училището, в което ще преподават. Ако нямате стаж в училище до този момент, ще бъдете назначени на минималната работна заплата за позицията “учител", която от януари 2021 г. е 1260 лв. (брутна заплата).

Учителите, които са в процес на придобиване на педагогическа правоспособност, могат да бъдат назначени на 80% от минималния праг до придобиване на професионалната квалификация. Възнагражденията могат да варират според училището, вашата квалификация, досегашния ви опит в сферата на образованието, класно ръководство и нормативната заетост. Училищата заплащат и допълнителни възнаграждения, като такива за облекло. Финансови стимули от “Заедно в час": 1200 лв. за периода на задължителното лятно обучение (юли – август); За участниците, които нямат учителска правоспособност или трябва да се преквалифицират, “Заедно в час" покрива семестриалните такси за обучението.

 

Интересна тенденция, която се отчита тази година е засилен интерес от страна на кандидати, завършили икономически и педагогически специалности в сравнение с предишни години. По традиция най-много кандидати за учители има от големите градове на страната, завършващи студенти и млади професионалисти с до 10 години професионален опит.

“Част от икономическите специалности позволяват квалифициране на кандидатите като учители по математика. Последните години това е един от предметите, за които има изключително голямо търсене и недостиг на преподаватели в цялата страна. В момента още по-засилен е търсенето на учители за STEM дисциплини, така че се надяваме да привлечем и повече кандидати от сферата на науката", споделя Нели Кочева, ръководител “Прием на нови участници" в “Заедно в час".

Начинаещите педагози, наскоро са завършили университет, или хората, които дълго време на са работили в училище, но имат педагогочическо образование, по-често търсят участие в програмата заради допълнителните възможности за модерно обучение и подкрепата през двете години на програмата. “Нов път в преподаването" предлага на учителите подкрепа от ментор, намиране на позиция в училище и допълнителни обучения, които непрекъснато се адаптират за нуждите на новите учители. Тези възможности дават повече увереност на кандидатите, че ще се справят с преподаването в настоящата ситуация, непрекъснатото преминаване от присъствена в дистанционна форма и съвременните изисквания към учителската професия.

Всички кандидати за програмата на “Заедно в час" преминават през три етапа на подбор, преди да получат предложение за участие в програмата. Няма изискване кандидатите да имат учителска правоспособност. Ако нямат такава, одобрените участници придобиват квалификация в рамките на програмата. Необходими са завършена минимум бакалавърска степен до 1 септември 2022 г., желание за работа за успеха на всички ученици, и готовност за работа като учител на пълен работен ден за минимален период от две години. 

Повече за програма “Нов път в преподаването" кандидатите за учители могат да научат на уеб събитието “​​Кариера учител: Призвание, кауза или професия" на 23 ноември в 18:00 ч. Уебинарът е безплатен, но изисква предварителна регистрация.

Участниците в програма “Нов път в преподаването" вече работят в училища партньори в цялата страна. Назначенията в училище зависят от наличните позиции в училищата и профила на участниците в програмата. През учебната 2021/2022 учители от програмата работят над 150 учители в 89 училища партньори в 20 области на страната - Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София-град, София-област, Стара Загора, Търговище и Шумен.


Още по темата: общо новини по темата: 675
20.03.2024 »
20.09.2023 »
16.09.2023 »
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: