ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Синдикалист извади кирливите ризи на американски завод край Пловдив
Автор: Цвети Тончева 15:22 / 14.11.2023Коментари (3)41462
©
Работниците от "Санмина България" били натоварвани в автобуси и карани вътре в предприятието, за да подпишат заповеди за освобождаване, след което били връщани обратно кой откъдето е, без да им се позволява да влизат в разговори на портала на завода. Това разказа за Plovdiv24.bg председателят на КНСБ в Пловдив Боян Бойкински.  

Всъщност стана ясно, че КНСБ са направили структура на профсъюзната организация в американския завод, разказа още Бойкински. През март тази година там се провело учредително събраните на КНСБ, тъй като нещата били спешни. Било е издадено удостоверение за легитимност на организацията, което е било депозирано при работодателя.

Той обаче не се съобразил с това. И месец по-късно вече започнала репресия спрямо председателя и секретаря на синдикалната организация в "Санмина". Към настоящия момент все още се водят дела за оспорване на незаконосъобразността на съкращенията.

"Категорично позицията, по данни на председателя ни там, е, че в завода никой не желае и има негласна категорична забрана за създаване на синдикална организация, което контрастира с афишираното от ръководството в началото, при откриването на завода", каза Бойкински.  

По същия некоректен начин е започнало и масовото съкращение на хората през месец септември тази година. Синдикалната организация на КНСБ е изпращала няколко пъти писма до ръководството с желание за среща, но няма чуваемост от негова страна. Напротив, има абсолютен и категоричен отказ, за да се стигне до настоящата процедура за масови съкращения. Когато вече има създадена синдикална организация в предприятието, работодателят е длъжен да я уведоми за намеренията си. Това не се е случило, каза Бойкински.

Ето защо от КНСБ са изпратили сигнал и до Инспекцията по труда, които  направили проверка, съгласно българското законодателство.

Установени са нарушения на разпоредбите.

В уведомление до Инспекцията по труда е посочено, че общият брой на работниците и служителите, които ще бъдат съкратени, е 444 души, за времето от 23.10.2023 г. до 01.12.2023 г. Въпреки това, от 2 до 22 октомври, поради липса на поръчки и преустановяване на производствения процес произтичащи от прекратяване на договор с основен и ключов клиент, е спряно производството. Хората първоначално били пуснати в платен отпуск, но от 23 октомври започват масовите съкращения.

Инспекцията по труда е съставила акт за нарушения и се очаква да бъдат наложени санкции.

На 23 октомври представители на синдикалната организация посетили завода, но те не са били допуснати вътре. Ето защо застанали на портала, за да разговарят с всеки един работник за правата му. Повечето от хората не са знаели нищо за съкращенията. Тогава именно започнало превозване на хората с автобуси вътре, за да нямат досег до синдикалистите.

"Товарят ги на автобуса, карат ги да си подпишат заповедта за съкращение и ги извозват обратно с автобуса, без те да имат право да слязат и да говорят с който и да е", разказа Боян Бойкински.


Още по темата: общо новини по темата: 521
10.04.2024 »
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За какво мислиш са дошли тези кретени тук! Всичките са дошли за това! Има и Дърти Комунисти които налагат този ред!
0
 
 
В държавата, която се промотира с "най-евтината и качествена работна ръка в ЕС", подобни явления са закономерност. Още повече при неукрепналата синдикална дейност у нас, за разлика от една Гърция, Испания или Франция, например. Всеки има глава на раменете и да прецени дали и къде да дава безценното си време на Земята, здравето си и срещу какво.
+1
 
 
5 дена ми бяха достатъчни там. А има роби, стоят с години, експлоатация безкрай.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: