ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
С голям концерт в Пловдив ще бъде отдадена почит към медиците, рискували живота си в борбата с COVID-19
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:36 / 09.06.2020Коментари (0)4316
©
Art Gallery Constantin - Verderonne кани пловдивчани и гостите на града на един специален концерт, организиран с обич и признателност под името "Шедьоври на оперната и класическа музика“.

Най-бляскавите и любими оперни арии и класически произведения от бележити композитори ще изпълнят солисти от Софийска и Пловдивска опери и талантливи пианисти под открито небе. Концертът е посветен на всички медици, рискували живота си в борбата с COVID–19. Събитието е на 8 август 2020 г. от 20:30 ч. на Летния театър на Бунарджика.

"Творецът е длъжен да се вглежда в бъдещето и да предугажда в хаоса нови светове“ е казал великият Джузепе Верди. В това специално събитие ще участват:

Марияна Панова - сопрано

Получава ранно музикално образование като пианистка и певица в редиците на прочутия Детски хор на БНР. Усъвършенстването си като оперен артист певицата дължи на работата си с българската оперна звезда Юлия Винер, която припознава за свой учител и наставник. След дипломирането си във Вокалния факултет на ДМА "Проф. Панчо Владигеров“, М. Панова продължава обучението си под грижите на Марио Бигаци в Монте Карло. Участието в множество майсторски класове, водени от изтъкнати артисти и педагози като Диана Совиеро и Джоан Дорнеман от Метрополитън опера, Лука Каноничи, Михаил Ангелов, Никола Николов извайват таланта и умнията на певицата.

Кариерата на Марияна Панова започва с поканата на Маестро Антон Гуаданьо в операта в Палм Бийч, САЩ за ролите на Олга от операта "Федора“ на У. Джордано и Мими от "Бохеми“ на Дж. Пучини. Сред многобройните и изяви трябва да се отбележат участието на Кралския Оперен Фестивал в Уексфорд, Ирландия в ролята на Теринка в “Якобинецът" на Дворжак, покана за главната роля в “Лучия ди Ламермур", една продукция на "Театро Маноел“, Ла Валета, триумфалната поредица спектакли на "Тоска“ в Холандия – ролята на Флория Тоска е една от тези, които бележат ярко артистичния път на М. Панова; следват гастроли в Испания, нови покани от САЩ. Значителен период от кариерата на М. Панова е свързан със сцените и концертните подиуми на Франция, където талантът и е особено горещо акламиран (Каркасон,Нант и Анжер, Кан, Биариц и др.

Михаил Михайлов - тенор

Започва да учи пеене на 16 години, а преди това свири на цигулка. Завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров", София през 2011 г. в класа на доц. Иванка Нинова. Участвал е в майсторските класове на Христина Ангелакова и Анна Томова-Синтова.

Оперния си дебют прави още като студент, на 22 години, с ролята на Граф Алмавива от "Севилският бръснар". Непосредствено след дипломирането си започва да трупа сценичен опит, с роли от лиричния репертоар като Неморино в "Любовен еликсир", Беппе в "Рита", Едуард в "Брачната полица", Ернесто в "Дон Паскуале", Фентън във "Фалстаф", Ацис в "Ацис и Галатея", Бастиен в "Бастиен и Бастиена", Камий във "Веселата вдовица" и др. Плавно осъществява преминаването си към лирико-спинтовия репертоар и в момента е често предпочитан солист в роли като Алфред в "Травиата", Херцога в "Риголето", Родолфо в "Бохеми", Пинкертон в "Мадам Бътерфлай", Ленски в "Евгени Онегин", Едгардо в "Лучия ди Ламермур" и др.

През 2013, Михайлов участва във Верди/Пучини гала-концерт с Munich Symphony Orchestra и прави своя дебют във Великобритания с Вердиевия "Реквием", с Royal Philharmonic Orchestra.

През 2014 и 2015 се изявява на фестивалите Herrenchiemsee Festspiele (като Бакхус в "Ариадна от Наксос" и Едмондо в "Манон Леско) и "Klassik am See", Erlangen (Алфредо в "Травиата" и Херцога в "Риголето").

След достигането на финалните фази в конкурсите "Опералия" 2017 и "Concours musical international de Montréal" 2018, Михайлов затвърждава международното си присъствие и се изявява на редица престижни сцени като: Teatro del Giglio, Италия; Auditorio Nacional de Música, Мадрид и Palau de la Música Catalana, Барселона, Испания; Osaka Festival Hall, Япония; Московския кремъл, Национална опера Букурещ, Румъния; Операта в Краков, както и на фестивалите Laval Opéra Festival (Франция), Opernspiele Munot (Швейцария), Bartók Plusz Operafesztivál (Унгария), Jan Kiepura Festival (Полша)

Свилен Николов – баритон

Завършва НУИ "Добри Христов" с две специалности – цигулка и оперно пеене. През 2002 г. се дипломира в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа на доц. Констанца Вачкова. Още като студент започват сценичните му изяви с Учебния оперен театър към Музикалната академия. Папагено от "Вълшебната флейта" на В. А. Moцарт, една от първите му роли на професионална сцена, той изпълнява успешно в множество оперни театри в България и чужбина. Гастролира с концерти и спектакли на престижни сцени у нас, както и в Австрия, Германия, Испания, Франция, Южна Корея. Китай, Кипър, Дания, Холандия, Обединени арабски емирства.

Лауреат е на VII Международен конкурс “Надежди, дарования, майстори" в Албена и на Националния конкурс за млади оперни певци "Катя Попова", преименуван по-късно на името на Гена Димитрова.

От май 2004 г. Свилен Николов е солист на Държавна опера Варна. Богатата му творческа биография включва много партии от лирико-спинтовия баритонов репертоар, сред които ролите на Жорж Жермон (“Травиата"), Маркиз Поза ("Дон Карлос"), Форд ("Фалстаф), Белкоре (“Любовен еликсир"), Доктор Малатеста ("Дон Паскуале"), Енрико (“Лучия ди Ламермур"), Шарплес ("Мадам Бътерфлай"), Марсел ("Бохеми"), Фигаро ("Севилският бръснар"), Дандини ("Пепеляшка"), Граф Алмавива ("Сватбата на Фигаро"), Цар Ирод ("Исус Христос Суперзвезда"), Великият жрец ("Самсон и Далила"), Гунтер ("Залезът на боговете" от тетралогията "Пръстенът на нибелунга") и много други.

Още в началото на кариерата си Свилен Николов получава завидно добри критики в чуждестранната преса. "Изпълнението на Свилен Николов беше демонстрация на прекрасните гласови възможности на солиста", пише Сузане Хаасе-Мюлбауер за "General Anzeiger" – Бон, Германия. И още: "Папагено, представен от Свилен Николов, завладя бързо сърцата на публиката с красивия си глас и лекотата на артистичното си превъплъщение. Любовният модел, свързващ Папагено и Папагена в този съвременен спектакъл, би бил високо оценен и от самите автори на пиесата Моцарт и Шиканедер", отбелязва Хайнрих Шраг за "Salzgitter Zeitung" - Германия.

Проф. Боряна Ламбрева – пиано

През 1983 г. завършва СМУ-гр. Пловдив със специалност пиано, а през 1989 г. – Държавна музикална академия "Панчо Владигеров" в класа по пиано на проф. Милена Моллова.

Лауреат е на Националния конкурс за певци и инструменталисти "Светослав Обретенов" – гр. Провадия (1978).

Участник в музикалния фестивал "Мадарски конник" – гр. Шумен, 1989; "Музика нова" – Прага, 1982.

От 1989 г. работи като корепетитор във Вокалния факултет на НМА "Панчо Владигеров", през 2003 г. става старши преподавател по камерно пеене в същия факултет, а от 2015 е доцент по камерно пеене.

Има активна концертна дейност – като солистка на Пловдивска и Шуменска филхармония (1983 и 1989); камерни рецитали с редица наши и чуждестранни певци и инструменталисти.

Мичо Димитров – цигулка

Роден в Пловдив. Учи цигулка при Тодор Кацаров и Татяна Кръстева. На 10-годишна възраст печели І-ва и Извънредна награда на Международния Конкурс ,,Ярослав Коциян“ в Чехия. На 13-годишна възраст изнася първия си рецитал. По същото време – 1969 г., свири като солист на Пловдивската филхармония под диригентството на Иван Ангелов. През 1974 г. завършва Пловдивското музикално училище и без конкурсен изпит е приет в Музикалната академия в София, в класовете по цигулка на проф. Боян Лечев и по камерна музика на проф. Владимир Аврамов. При тях завършва както обучението си, така и двугодишен майсторски курс.

От 1980 г. специализира във Висшето училище за музика и драма "Гилдхол" в Лондон при световноизвестния цигулков педагог проф. Ифра Нийман. Завършва тригодишното си обучение там с най-високото отличие Concert Recital Diploma.

През същия период (1980 – 1983 г.) е преподавател по цигулка и камерна музика в ,,Ричмънд Колидж“ в Туикенам. Изнася множество концерти в Лондон, Уейбридж, Оксфорд, Ричмънд и Шепъртън.

След завръщането си в България, в периода 1983 – 1988 г. е концертмайстор на Пловдивската Филхармония и преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. От 1988 г. живее и работи в Холандия. Последователно е концертмайстор на Радио-симфоничния оркестър, а от 1989 г. е един от концертмайсторите на Радио-филхармоничния оркестър в Хилверсум – Холандия.

Мичо Димитров свири на различни камерни прояви с пианистката и преподавател

Ирен Капеловска

Тя завършва със златен медал Средно музикално училище (днес Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков") – Пловдив, със специалност пиано в класа на Кръстина Боева и е първият носител на наградата "Проф. Здравко Манолов". През 1990г. завършва с отличие магистратура по музикална педагогика в АМТИИ – Пловдив. От същата година е щатен преподавател в НУМТИ “Добрин Петков".Била е солист на Пловдивската филхармония и Симфоничния оркестър на Хасково. Концертира активно като камерен изпълнител и партниращ пианист в България, Австрия и Полша. Участва като акомпанятор в десетки национални и международни музикални конкурси.

Емануил Иванов – пиано

Той е само на 20 години, но вече лауреат на международния конкурс за пианист на името на италианския пианист, диригент и композитор Феручо Бузони. До финалната част достигнаха едва 22 от над 420 участници, като след тежка надпревара в няколко тура до големия финал с оркестър достигнаха трима.

Младият български пианист бе решил да се представи с Концерт за пиано и оркестър №2 от Камий Сен-Санс. Последва прекрасно изпълнение на творбата в партньорство с Оркестър "Хайдн" на Болцано и Тренто под диригентството на Арво Волнер, което го превърна в големия победител. Негови подгласници останаха японката Шиори Кувахара и грузинецът Гиорги Гигашвили. От есента на 2018 г. е студент в Кралската консерватория в Бирмингам.

Георги Вълчев – пиано

Млад талантлив пианист, също само на 20 години. Завършва средно образование в НГСЕИ Пловдив и след колебание избира музикална кариера,вместо театрално поприще. Лауреат е на конкурси в България (Viva Piano в София,Национално конкурс "Георги Атанасов",както и на конкурс Nikolai Rubinstein в Париж). През 2018 и 2019 изнася частни концерти във Франция,както и в родния му Пловдив.

Билети се продават на всички каси в мрежата на Ивентим в страната, както и онлайн.

Организатор на концерта е френската асоциация за културен обмен "Art Gallery Constantin France" на д-р Елена Радева Николова, родена в Пловдив.

Пловдивчанката живее от 20 години във Франция, но е силно свързана с родния си град и културата му. Art Gallery Constantin France е призната от френската държава за асоциация с обществена значимост за културен обмен. Основната ѝ цел е популяризиране на европейската култура и изкуство. До момента тя е инициирала и организирала множество изложби, спектакли и концерти, както на български творци във Франция, така и на европейски - в Пловдив.

Паралелно с това, "Art Gallery Constantin France" е инициатор и организатор на множество културни събития в града под тепетата с ярка социална насоченост, свързани с благотворителни каузи, в които участват изтъкнати имена от музикалния живот на страната и от Европа.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: