Родители са притеснени, че приемат децата им в сборни групи по време на епидемия

Автор: Цвети Тончева
Коментари (1)
17:10 / 31.01.2023
10335
Родители на малки деца са притеснени от факта, че в детски градини в Пловдив, по време на грипна епидемия, децата им се събират в сборни групи. Поместваме сигнала, който дойде в редакцията на Plovdiv24.bg.

"Здравейте, искам да попитам защо в някои детски градини се допускат сборни групи в детските градини през зимните месеци? Така ли пазим здравето на децата? Няма да коментирам факта, че е обявена грипна епидемия, учениците са в между срочна ваканция, а детските градини ще изчакат и тя да свърши. И така се оказва, че най-малките са най-потърпевши.

Да, малко са, защото родителите не пускат децата, за да не са в сборни групи. А какво да правим ние, родителите, които нямат друга алтернатива? Правя последно уточнение, че тази ситуация е вече трета седмица, и че съм сигнализирала до МОН, РИОКОЗ и община "Тракия“ с надеждата някой да спре това безумие. До момента няма резултат и отговор, но вярвам, че вие ще дадете отговори на въпросите ми“.

Plovdiv24.bg потърси за коментар РЗИ, институцията, която има отношение към този проблем.  Д-р Таня Учорджиева, от Дирекция "Противоепидемичен контрол'' в РЗИ – Пловдив каза, че в заповедта на директора на РЗИ изрично е записано да се провежда стриктен сутрешен филтър в детските градини и да не се допускат в деца и с най-малки прояви на остро заразно заболяване.

В този ред на мисли, би следвало всички деца, които  присъстват там, да са здрави. Неоправдано е, при наличие на две-три деца в групи, да има по две госпожи и една леля на работа. Въпреки това, тези дейности се съгласуват и с общината. В РЗИ няма нормативна уредба, която да забранява, или разрешава това, при положение, че е разпоредено да се приемат само здрави деца.

"Дори и  по време на ковид пандемията детските градини у нас работеха, каза още д-р Учорджиева. Тогава е имало заповед от министъра на здравеопазването, в която е имало и указание, касаещо вливането на групите и как точно да става то. Но този път такова указание няма.

Виж коментарите (1)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).