ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Първият дигитален планетариум в страната се намира в Пловдив
Автор: Цвети Тончева 07:44 / 07.02.2024Коментари (0)10601
©
Снимката е илюстративна
В Природонаучния музей в Пловдив се намира първият публичен дигитален планетариум в страната, който отвори врати през 2015 г. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" директорът на музея Огнян Тодоров. 

"Вместимостта му е 50 места, диаметърът на купола е 8 метра и разполагаме с много модерно съоръжение, което прожектира изображението върху този купол. Това е една система с лазерни прожектори, които дават доста реалистично изображение върху самия купол"

Планетариумът разполага с 10 различни филма, предимно на космическа тематика.

"Това, което ни отличава от останалите планетариуми, повечето в Европа е, че нашият има възможност за прожектиране на филми в 3D формат, съответно имаме закупени очила, с които посетителите могат да наблюдават нашите 3D филми. Единственото заглавие, което имаме за момента е един филм на National Geographic, който се казва “Морски чудовища". За съжаление тази година изтече лиценза на този филм, с който посрещахме нашите посетители в 3D изображенията и сме предвидили да закупим нов филм. Тази година програмата е да добавим в нашите заглавия и филми, които са подходящи по-скоро за по-малката ни аудитория, за деца от 5 до 8 години".

По думите на Тодоров, филмите са скъпи, цените им започват от 5000 долара или евро и нагоре, зависи от заглавията и от самите филми. Музеят си закупува и лиценз от производителите, в рамките на 3-5 години, зависи от ценовите условия, които им предоставят.

"След като ги закупим, ги дублираме на български, защото те са с английско аудио. Последните няколко филма са ни дублирани от артиста Иван Юруков, който много ни помага в това направление. След като ги дублираме, вече са готови да бъдат част от нашия лист със заглавия", посочи Тодоров.

Всичко се закупува със собствени приходи, тъй като музеят държи рекорд и по  приходи, и по брой посетители, което им дава възможност да добавят все повече нови и нови елементи в експозицията си.

"И всичко това, което правим, е със собствени средства. Така, че в началото на годината планираме дейностите, които сме предвидили да се случат. То, разбира се, в течение на времето през годината се случват още много други хубави инцидентни неща. 

Планетариумът е подходящ за деца над 6-7-8 години, защото има подходящи за тях филмчета, които са по-общообразователни - с планетите от Слънчевата система и те са представени доста добре визуално. Филмите създават у децата усещане за реалистичност и те излизат от залата с едно чувство на еуфория, на задоволство, превъзбудени, излизат с усмивка от там.

"Работим тази година да подсигурим интереса и на по-малките деца, има такива филми, които са подготвени за планетариум. В случая тук трябва да отбележим, че много трудно, има много малко компании в света, които произвеждат такива филми за фул дом, за пълна куполна прожекция, защото те не са в право изображение, в плоско изображение, а в пълно куполно", каза директорът на Природонаучния музей в Пловдив.

Той разказа още, че са спечелили и проект към Европейската космическа агенция за производство на два филма. Близо 100 000 лева струват да бъдат изработени тези филми. Те вече са готови и са част от програмата на музея. Направени са  специално за техния планетариум, а музеят държи авторските права да ги разпространяваме на трета страна срещу съответния договор за лиценз.

Авторският екип е водещата гръцка компания, която произвежда такива филми. Мацутопулус се казва човекът, който е произвел филмите. Съвместно с тях са работили и специалисти от Българска академия на науките (БАН).  Доц. Камен Козарев е водещит фактор в професионалното направление на астрономията в музея. Той е част от неправителствена организация “Приятели на Природонаучния музей" и много помага за всичко, което се случва с планетариума и всички дейности, свързани с астрономията, посочи Тодоров.

Филмът последно е закупен от Казахстан. Така филмите на Природонаучен музей - Пловдив вече се прожектират и в световните планетариуми.

Много важно за ръководството на музея е да се знае какво ще изпитат посетителите, когато влязат там, когато седнат на седалките.

Ето как Огнян Тодоров описа обстановката в планетариума и усещанията на посетителите:

"Куполът в планетариума е с диаметър 8 метра, залата е с приглушена светлина и по периферията на купола сме сложили една система като изкуствено небе, което като загасне всичко и те така имат въведение в това, което ще им се случи по време на прожекцията. Усещат, че са в космическото пространство. След това служителят, който води прожекцията, представя на посетителите къде се намират, кой филм ще гледат, кратка информация за музея. След това правим около 10-минутно представяне на ситуацията, на нощното небе в момента, каквото се намира - със звездите около нас, нощното небе през пролетта, есента, в зависимост от сезоните сменяме визията. Така че посетителите могат в момента да разберат каква е ситуацията на звездите около нас, в настоящия момент. Защото има един облак, от който директно можем да сваляме различни изображения, кратки видеа. Той е свързан директно с НАСА.

Всяка година ние си заплащаме абонамент, който също не е евтин, в рамките на около 5000 долара за година, за да можем да използваме тази база данни. Така че във всеки един момент ние можем да заведем нашите посетители на разходка до Слънцето, до Марс, до всяка една точка на Вселената, която е визуализирана, разбира се в тази система. И това ни дава доста възможности. Въздействието действително е много “Уау", особено с 3D изображенията. Децата пищят, радват се, има много силна емоция. Защото когато усетят как една риба плува срещу тях и в последния момент минава все едно покрай тях, емоцията действително е много силна.

Даже на моменти е много смешно, защото виждаш хората как се дърпат настрани, все едно наистина ще избегнат това, което се движи срещу тях. Това идва от усещането, защото екранът всъщност се намира навсякъде около тях, не е само отпред и те са като част от това преживяване".


Още по темата: общо новини по темата: 125
20.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
09.03.2024 »
17.02.2024 »
17.02.2024 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: