ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Проф. Христо Бозуков, БСП: Презастрояването води след себе си хаос
Автор: Диана Бикова 08:23 / 20.10.2023Коментари (0)2380
© Plovdiv24.bg
Христо Бозуков е политик и учен – професор по растителна защита и доктор по фитопатология в областта на селското стопанство и растениевъдството.

Министър на земеделието храните и горите в петото, шестото и седмото служебни правителства на България – от януари 2017 г. до 4 май 2017 г. в служебното правителство на Огнян Герджиков, от 12 май 2021 г. до 16 септември 2021 г. в служебното правителство на Стефан Янев, от 17 септември 2021 г. до 13 декември 2021 г. във второто служебно правителство на Стефан Янев.

Роден е на 14 януари 1960 г. Завършва висшето си образование през 1985 г. в Аграрния университет в Пловдив със специалност "Инженер-агроном по защита на растенията и почвата“ и специализация – "Растителнозащитни технологии при полските култури“. През 1999 г. защитава научна и образователна степен "доктор по фитопатология“, а от 2003 г. му е присъдено от ВАК научно звание "Старши научен сътрудник втора степен“ (доцент) по научна специалност "Растителна защита“.

От 19 ноември 2014 г. е назначен на академичната длъжност "професор“. От 2002 г. насам е заемал длъжностите ръководител отдел "Агротехника и растителна защита“, главен секретар, председател на Научния съвет и директор в Институт по тютюна и тютюневите изделия, Пловдив. От 2013 до 2015 г. е председател на Селскостопанската академия. Председател е на Управителния съвет на ФНТССЗ-Пловдив, член на УС на ФНТССЗ-София и член на Съюза на учените в България.

Семеен, с едно дете.

Професор Христо Бозуков е кандидат за кмет на район "Южен“ на коалиция "БСП за България“ с номер 1 в интегралната бюлетина и преференция 110 в листата за новия Общински съвет.

- Проф. Бозуков, защо решихте да се кандидатирате за кмет на район "Южен“? Това е един от най-трудните райони в града?

- Аз съм четвърто поколение пловдивчанин, обичам града си и винаги ми е било болно, че като че ли не случваме на управленци в нашия град. Затова, когато ме поканиха да участвам в кампанията за местните избори, реших да приема. Аз съм постигнал върха в кариерата си и за мен това е предизвикателство и, ако имам възможност да направя нещо за града си, ще бъда много щастлив.

Като кореняк пловдивчанин, съм запознат с доста от проблемите на Пловдив. Много от тях са ме дразнили и съм се чудил защо се допуска един такъв стар и красив град като родния ми град Пловдив да е в такова състояние. Затова реших, че с това, което ми позволяват знанията, силите и възможностите да дам своя принос нещата доколкото е възможно да се подобрят.

- Какви качества са нужни за един кмет, дори на район, за да може да управлява успешно тази административна единица?

- Да е амбициозен, да е инициативен, да не е корумпиран и да е морален. Мисля, че ако съчетава тези качества, ще се справи успешно.

- А считате ли, че Вие имате тези качества?

- Не мога да давам оценка за себе си, хората трябва да кажат. Мога обаче да кажа, че досега никой не ме е обвинявал в корупция, неморалност или неамбициозност и неинициативност.

Аз съм такъв човек, че, когато се захвана с нещо, не го изоставям по средата на пътя, не го захвърлям. Когато бях министър на земеделието много пъти ми е било тежко. След последния, третия мандат, се сдобих с диабет. Затова отказах четвърти мандат и съзнателно не пожелах да се занимавам с държавно управление.

- Смятате ли, че ще ви бъде трудно, тъй като земеделието е специфична област и е доста по-различно от административното управление на един район?

- Смятам, че е по-трудно да се занимаваш с глобална политика, на държавно ниво, отколкото с местна. Като председател на Селскостопанска академия и като министър съм се доказал като администратор и ръководител. Разликата с местната политика е, че при нея има повече човешки съдби, повече битови проблеми, които трябва да се решават. Но, ако един човек има желание и нагласата да се справи, ако е добронамерен и с искрено желание да помогне на другите, би могъл да даде всичко от себе си, за да помогне на хората.

- Всички знаем за проблемите с инфраструктурата в най-многолюдния район. Имате ли предложения за решаването им?

- Решения има много, но също така има и много пречки. Аз съм си поставил някои цели и задачи. В моята кариера съм се стремял да не си слагам неизпълними цели, защото не обичам да давам напразни обещания. Затова, ако някой очаква от мен чудеса от първия ден, ще остане разочарован. Но това, което поема като ангажимент, ще направя всичко възможно и всичко по силите си да го изпълня.

Например презастрояването. То е характерно не само за район "Южен“, но там като че ли е най-очевидно, защото това е най-многолюдният район в Пловдив, мисля, че вече е над 100 000 жители. Това хаотично и неконтролирано застрояване и презастрояване води след себе си и много други проблеми – хаос, замърсяване, недобра инфраструктура, някои от улиците дори нямат тротоари. В кварталите "Остромила“ и "Беломорски“ почти липсва инфраструктура, даже канализацията не е наред и се очаква колекторът, който сега се изгражда, да поеме обратните води. Няма и достатъчно озеленяване. Това са първите неща, които трябва да се огледат. Трябва да се направи реална преценка на законосъобразността на строителството, да се регулира и да се постави някакъв ред.

Знаете, че Българската социалистическа партия се гордее със социалната си програма и социалните нужди на хората на нас са ни близки. С това разрастване на района вече възниква необходимостта и от нови детски заведения. В момента има 18 детски заведения, от които само три ясли. Смятам, че е необходимо да бъдат построени още една или две детски ясли. Освен това трябва да се помисли за детски заведения и в новите райони, а заради увеличаването на населението в района очевидно е, че ще има нужда и от нови училища.

Грижата за възрастните хора е неизменна част от социалната ни програма. Смятаме, че трябва да се оптимизира социалния патронаж и да се подобри програмата за личните асистенти, за да могат всички нуждаещи се да получават тези грижи. Важно е да се осигури достъпна жизнена среда за хора в неравностойно положение. На главните пътни артерии, където има най-голям поток пешеходци, трябва да се реновират тротоарите, защото корените на дърветата са надигнали плочките.

И не на последно място – трябва да се помисли и за културния отдих на населението.

- Бившето кино "Тракия“ отдавна не е кино. Дали не трябва да се помисли за един такъв голям културен дом?

-  Да, наистина има нужда от културен дом. Преди няколко дни бях на обиколка в района. Тръгнахме от Събота пазара и минахме покрай читалище "Христо Ботев“. Бях изумен - то се руши, покрито е с графити, дограмата се лющи. Това читалище трябва да бъде напълно реновирано, с топлоизолация, да се смени дограмата и да се обнови интериора. То е много удобно да стане културен дом и там да се развиват различни дейности.

- Бяхте и на ул. "Даме Груев“. Какво споделиха с Вас жителите?

- Хората са притеснени от факта, че е затруднено придвижването им дори като пешеходци – разкопани улици, няма тротоари. В момента с тези едновременни ремонти районът е като окупирана територия, като крепост под окупация.

За щастие успяхме, с усилията на всички политически сили, включително с решението на Общинския съвет, да извоюваме да се отложи ремонта на Бетонния мост докато не се открие някой от другите пробиви "Модър – Царевец“ или този под централна гара. Подлезът под гарата сигурно още няколко години няма да бъде пуснат, но "Модър – Царевец“ би могъл да се пусне, ако не до края на годината, то в началото на следващата.

По отношение на "Даме Груев“ - под натиска на гражданите се форсира улицата да се пусне преди изборите. Аз обаче се опасявам, че ще се наложи там да се прави ремонт на ремонта.

- Защо, какво се случва?

- Случайно бях свидетел на разговор между работници там, че шахтите не били на нормално ниво, а малко по-високо и щели да ги оправят в последствие. Т.е. пак ще се рови. Това никак не е добре според мен. Но с такова форсиране винаги има пропуски и опасност от ново разкопаване. Дано не се случи.

- Нека припомним, че вие бяхте личността, която внесе в деловодството на община Пловдив протестно писмо и искане да не се затваря Бетонния мост. Смятате ли, че на държавно ниво ще вземат под внимание мнението на гражданите и на политическите сили?

- Силно се надявам на разума на управляващите и смятам, че ще се съобразят с исканията на хората, защото всички работим за гражданите.

- Как си представяте район "Южен“ след 4 години? Как го виждате – какъв ще бъде?

- Ще бъде поне малко по-добър от сега. Булевард "Александър Стамболийски“ ще е с две платна, а "Коматевско шосе" разширено. Транспортният поток през квартал "Коматево“ ще бъде отбит от центъра, тъй като сега създава много тревоги, неудобства и опасност за хората. Трафикът ще бъде изведен от северната част на квартала.

Тротоарите и улиците ще бъдат ремонтирани. И най-важното – главните улици ще се мият, за да няма такова запрашаване на въздуха.

Аз имам и амбицията да можем да съдействаме на колкото се може повече обществени сгради да бъдат санирани и да се монтират фотоволтаици.

Озеленяването е важен елемент от градската среда, а при обиколките в района виждам, че се полагат грижи само за големите паркове, а междублоковите пространства са изоставени, със счупени и опасни детски съоръжения. И там ще има промяна.

- Проф. Бозуков, как ще работите с кмета на голяма община, ако е от друга, различна политическа формация?

- Аз съм човек, който не е конфликтен. Познавам много от кандидатите за градската и районните администрации. Мисля, че независимо от това дали кметът на града е от друга политическа формация, ще намерим общи думи, защото ще работим за гражданите на Пловдив, а не за съответната политическа формация, от която сме излъчени. А и не бива хората да бъдат делени.

- Една от особеностите на големите градове е, че районните кметове се избират, но бюджетът на районната администрация зависи от голямата община. Смятате ли, че трябва да има някакъв вид децентрализация, да има по-голяма независимост?

- Децентрализация би било добре да има, всички се борят за нея. Това обаче може да стане само със законодателни промени, ние не можем да го наложим.

Районните кметове имат известна финансова независимост и, ако са достатъчно инициативни, могат да получават допълнително средства от различни европейски и национални програми. Ако могат да обосноват значимостта на своите проекти пред кмета на града, мисля че той няма да откаже да съдейства за осъществяването им, защото този актив ще се пише и за него.  

- Какво е посланието ви към пловдивчани?

- Посланието ми към пловдивчани е да отидат и да гласуват. Това е тяхно демократично право и възможност да се намесят в управлението на града.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!

Проф. Христо Бозуков е кандидат за кмет на район "Южен" от коалиция "БСП за България", номер 1 в интегралната бюлетина и преференция 110 в листата за Общински съвет.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Още по темата: общо новини по темата: 937
05.04.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
16.01.2024 »
05.01.2024 »
23.12.2023 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Covid-19
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Серия от трусове в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: