ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Представиха проекта за един от най-уникалните обекти в Пловдив
Автор: Силвия Станева 19:05 / 21.02.2023Коментари (1)18728
Днес в 18.00 часа в Голяма конферентна зала в ДК "Борис Христов“ на ул. "Гладстон“ 15, публично беше представен работният проект за "Античен форум на Филипопол - изток и юг - Благоустрояване, консервация, реставрация и социализация, предаде репортер на Plovdiv24.bg.                  

На публичното представяне участваха проектантите: Инж. Петър Рафаилов, Арх. Венета Петкова, Арх. Койчо Пенчев, Арх. Иван Стоянов, Инж. Данаил Цолов, Л.арх. Ивайло Мизов, Инж. Венцислав Стоянов, Рест. Аглика Икономова и археолозите: Светла Петрова, Доц. Д-р Иво Топалилов, Д-р Елена Кесякова. Участие взеха още Пламен Панов – заместник-кмет "Култура, археология и туризъм“ на община Пловдив и кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

Основната цел на проекта е създаване на археологически обект, като част от цялостния Форум на Филипопол в концепцията на изградените “Форум запад" и “Форум север", и е естествено продължение на парковата среда на Градската градина на Пловдив, чрез максимално запазване и използване на всички оригинални архитектурни елементи и детайли. Представяне на Форума като място за отдих и почивка на туристите и жителите на града, а вечерно време да бъде основна атракция на площад "Централен“, особено в горещите летни дни. Създаване на градски център, включващ функционално, културно и естетично допълване на съвременните потребности за жизнен стандарт. Отваряне на комплекса към площадното пространство чрез изграждане на театрална стълба, като естествено продължение на ходовите линия. Осигурен е удобен достъп от основните комуникационни артерии на града. Включени са допълнителни рампи за осигуряване на достъпна среда. Създадени са пешеходни алеи, удобни за всякакъв вид посетители. Преминаването през комплекса ще провокира вниманието към културна, зелена или само почивка в зоните му за достъп и развлечения.

Водещ принцип е хармонична и спокойна среда с пресъздаден усет на монументалността на римските градове и акцент към многопластовото строително житие на град Пловдив.

Избраните настилки на подовите нива са хармонизиращи на оригинала. Тротоарите и Амбулациото са били покрити с мрамор и затова предлагаме използването на пресован бял чакъл. Подовете на магазините са били покрити със тухли и на тяхно място слагаме счукана тухла, малък размер, но със същият цвят. Околните на Форума складове от изток и Инсула от юг се постилат със зелени тревни чимове, за да подчертаят значимостта на централното пространство в римският град и същевременно да направят преход към парковата среда.

Проектът предвижда: Консервация, Анастилоза с реставрация, експониране, социализация и информационно обслужване с добавена реалност на античния обект Форум на Филипопол Изток -Юг.

Експониране на графиката на археологическата композиция в максимална степен на автентичност и четливост на строителните периоди, с акцент на туфовия период. Основни елементи са Източни пропилеи, Южни пропилеи, Югоизточен стилобат и Южна инсула. Най-силно изявена е графичността на магазинната структура, рамкирана в двата края с пропилеи.

Допълваща атракция към проекта ще е изоставената сграда на централната поща, която към момента не се вписва в цялостния облик на площад "Ценрален“. Спазвайки принципа да превърнем дефекта в ефект, ние предлагаме използването на южната  и източната фасада като екран за прожекция на 3D maping и разказване на историята на града, чрез мултимедиини прожекции в прохладните вечерни часове. Мапинга ще представя филм с 3D възстановки на Филипопол в различните му периоди на развитие.

Всички подробности по осъществяването на уникалния за Пловдив проект може да видите в нашето видео.



Още по темата: общо новини по темата: 46
12.03.2024 »
23.02.2023 »
21.02.2023 »
20.02.2023 »
27.12.2022 »
06.12.2022 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 22.02.2023 г.
0
 
 
Това мини-проектче ще се одобрява, финансира и изпълнява с години, сякаш се строи Айфелова кула. Какво стана с Небеттепе и Източната порта? Нещата в Пловдив се случват много бавно, тегаво, тромаво, но за сметка на това скъпо и помпозно.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина патриарх Неофит
Проблеми между шофьори от масовия транспорт и пътници
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: