ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Огромен проблем пред голям квартал в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:23 / 22.10.2022Коментари (1)15236
©
Коматевци продължават борбата за водата. Сдружение “Коматевци за Коматево" организира среща във връзка с проблема в квартала и стигна до заключението, че той трудно може да се реши, защото са нужни немалко инвестиции.

За пореден път коматевци се ядосаха на община Пловдив и неуважението, проявено от тях, след като нито един представител на градската управа не присъства на организираната среща на 20 октомври. Бяха дошли единствено представители от ВиК, но живущите в "Коматево" заплашват с протест, ако проблемите не започнат да се решават час по-скоро.

Усилията, които са положени до момента и исканията им, сдружение "Коматевци за Коматево" изпрати до Plovdiv24.bg под формата на обръщение до съкварталците си:

"Уважаеми съкварталци, както сме ви информирали през годините, от Сдружението сме правили многократно опити за връзка и разговор с ВиК дружеството и сме предупреждавали, че ако не се вземат мерки, водата ще стане лукс. Пускали сме официални сигнали, запитвания, писма, на които и до момента нямаме официален отговор, а проблемите със слабото налягане се задълбочават с всяка изминала година.

От началото на лятото положението стана наистина нетърпимо, защото голяма част от домакинствата дори и на ниските етажи нямаха налягане. В резултат получихме много запитвания и молби от съкварталци да предприемем мерки и да съдействаме за разрешаване на проблема. След множество разговори със специалисти през годините разбрахме, че проблемите ни не са лесно решими, защото са свързани с големи инвестиции и поради тази причина се неглижират през годините.

Основното захранване на "Коматево" е от пречиствателната станция в село Храбрино. Тръбният път до квартала е стар, с множество течове по трасето, съответно – много загуби. През последните години се правят опити да се подпомага водоподаването от "Южен“, но "Коматево" е на по-високо надморско равнище и трябва да се подава по-високо налягане, което води до аварии поради старата тръбна инсталация и в квартала.

Не на последно място отчитаме и значителния прираст на абонати поради бурното строителство в района.

На 11.10.2022 г. представители на Сдружението запознахме с проблема заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Захари Христов, управителя на ВиК Пловдив инж. Огнян Кулишев, изпълнителния директор на "Български ВиК холдинг“ Ирена Георгиева, както и областния управител на област Пловдив Ангел Стоев.

Вследствие на това бяхме поканени на среща с министър Захари Христов, която се състоя на 14.10 и на нея присъстваха управителят на ВиК Пловдив – Огнян Кулишев и директорът на холдинга на ВиК – Ирена Георгиева. На тази среща всички присъстващи се съгласиха, че има проблем и обсъдихме възможностите да се справим с него. Кулишев изрази мнение, че с изграждането на Южния обходен колектор ще се осигури нормално налягане и в "Коматево".

За целта обаче е нужно да се изградят нови помпени съоръжения в северната част на квартала, защото Коматево е по-висока надморска височина от "Южен“. По този начин ще се реши проблема и с водоснабдяването в кв. "Беломорски" и кв. "Остромила".

От Сдружението настояхме "Коматево" да продължи да се захранва основно от пречиствателната станция в село Храбрино, защото водата идва до нас гравитачно и качеството й е много по-добро. Настояхме и за подмяна на водопреносната мрежа до и в квартала, защото е стара - не може да поеме нарастващите потребители, често стават аварии и има много подземни течове. Христов се ангажира да уведоми кмета на град Пловдив за проведения разговор и да настоява да намери общински терен, на който да може да се изгради помпено съоръжение, както и да намери възможност този проект да бъде финансиран.

Освен това пое ангажимент да провери възможностите за финансиране, за да се подменят старите тръби, обслужващи квартала ни, като тази инициатива също трябва да дойде от кмета на Пловдив. Обсъдихме и липсата на вода в блоковете на ул. "Бадемите“, за което ни увериха, че се търсят варианти да се реши и този проблем. Всички видяхме, че още тази седмица започнаха с ремонтни действия и се надяваме скоро да има ефект и хората да имат нормално водоподаване. Повдигнахме въпроса с некачественото възстановяване след аварийни ремонти.

В момента подготвят процедура по избор на нова фирма изпълнител и г-н Кулишев пое ангажимент занапред да се извършват по-сериозни проверки на качеството на изпълнение. По-рано днес бяхме на посещение в пречиствателната станция в Храбрино, на което бяхме поканени по време на срещата в министерството, за да видим състоянието й. Част от басейните са реновирани, но останалите имат нужда от ремонт.

Като цяло се убедихме, че се поддържа в добро състояние, инвестира се в иновативни методи за пречистване и се осъществява качествен и количествен контрол.

След всички тези факти, стигнахме до извода, че за комплексно решаване на проблема с налягането на водата е нужно:

1.Подмяна с нови и с по-голям диаметър тръби в целия квартал.

2. Изграждане на помпена станция в "Коматево".

3. Стриктен надзор за разходване на средствата и качеството на изпълнение.

Предстои да подготвим нови писма с искания към зам-министъра на МРРБ Захари Христов, Областния управител Ангел Стоев, кмета на Пловдив Здравко Димитров и управителя на ВиК Пловдив инж. Огнян Кулишев, в които да настояваме за изпълнение на гореизброените точките и да се информираме какво е развитието до момента. Надяваме се да бъдат реализирани в кратки срокове, предвид мащабното презастрояване в и около квартала ни.

Вярваме, че сте се убедили, че само заедно можем да го постигнем. След последните събития виждаме раздвижване от страна на ВиК Пловдив – имаме получен отговор и работят на терен, но трябва да настояваме за по-комплексни действия, защото всичко свършено до момента е временно решение.

Спечелихме една битка, но не и войната. Тепърва предстои най-трудната част, защото необходимите инвестициите не са малко, но потърпевшите домакинства са хиляди".



Още по темата: общо новини по темата: 129
22.04.2024 »
11.04.2024 »
10.04.2024 »
02.04.2024 »
31.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/22 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Така е. Като жилищното строителство не се съобразява с водоснабдяването...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: