ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Най-важното в Пловдив през 2007-ма (част 2)
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:45 / 23.12.2007Коментари (0)3999
© Plovdiv24.com
Пред прага на новата 2008-а година сме и е време да погледнем назад, за да видим какво се случи в нашия любим и красив град през отминалата 2007-а година. В няколко части ще ви припомним най-важното което се случи в Пловдив през първата година, в която България бе официално част от Европейския съюз.

Месец февруари започна с доста неприятна новина.

06.02.2007 - Пловдивски джипита ваксинират децата със забранени препарати
Джипита слагат забранени ваксини срещу детски паралич. Става въпрос за т.нар. живи полиомиелитни препарати, които са спрени у нас и в Западна Европа. Според наредба на здравното министерство от м.г. имунизацията срещу детски паралич става задължително с тривалентна полиомиелитна ваксина, която се прилага мускулно, а не орално. Въпреки това от РИОКОЗ раздавали на джипитата старите серуми. Новите се бавят, защото фирмите, загубили търга за доставка, обжалват.

В началото на месеца започна една от най-мащабните улични реконструкции, която се точи и до днес.

07.02.2007 Затвориха булевард "Източен"
Един от най-натоварените пловдивски булеварди "Източен" бе затворен за планова реконструкция. Ремонта ще затрудни значително движението в района тъй като "Източен" е основна пътна артерия. Движението в участъка от бул. "Христо Ботев" до ул. "Богомил" се спира за срок от един месец. Товарните автомобили ще бъдат отклонявани от бул. "Мария Луиза", за да не затрудняват движението на кръстовището на бул. "Източен" с ул. "Богомил" - те ще трябва да използват обходни маршрути. След едномесечния срок ще бъде пуснато за движение западното платно. Работата започва с подмяна на канализацията, полагане на нов водопровод, бордюри и полагане на основен пласт асфалт в западното платно и изпълнение на основни строително-ремонтни работи в източното платно. В края на април, след като се поставят основните водопроводи, за кратко ще бъде затворено кръстовището на бул. "Източен" с бул. "Христо Ботев", за да се извършат водопроводните и канални връзки със съществуващите, като няма да се нарушава водоподаването за гражданите. За да се демонтира контактната мрежа, на 10.02.2006 г. (събота) ще бъде спряно движението по булеварда в цялата отсечка от бул. "Христо Ботев" до бул. "Мария Луиза". Във връзка с предстоящия ремонт се променя маршрута на автобуси с № 9 и № 10, както и тролейбусните линии с № 14 и 19. Автобуси с № 9 ще се движат в двете посоки по бул. "Цар Борис ІІІ Обединител", бул. "Христо Ботев" и по маршрута. Автобуси с № 10 ще се движат от бул. "Санкт Петербург" по ул. "Лев Толстой", бул. "Мария Луиза" и по маршрута. Тролейбусните линии с № 14 и № 19 ще се изпълняват от автобуси по маршрут бул. "Мария Луиза", ул. "Лев Толстой", бул. "Санкт Петербург", бул. "Христо Ботев" и по маршрута.

През февруари стана ясен и новият митрополит.

11.02.2007 - Знеполският епископ Николай е новият пловдивски митрополит
Светият Синод определи Знеполският епископ Николай за новият пловдивски митрополит. От гласувалите 14 митрополити 12 подкрепиха викария на патриарх Максим. Патриарх Максим поздрави новият член на Светия Синод като го призова да приеме с послушание поста си на ръководител на богатата Пловдивска епархия. В словото си обаче директорът на Дирекцията по вероизповедания проф. Иван Желев каза, че не е негова работа да коментира дали при този избор е спазен уставът на БПЦ, но изрази надеждата си, че митрополитите от Светия Синод са си направили извода. Проф. Желев посочи, че в Пловдивската епархия живеят хора от различни вероизповедания и това, което е било търпяно при софийския викарий, няма да бъде търпяно при пловдивския митрополит. Ще припомня, че при посещението на папа Йоан Павел Втори у нас, софийският викарий Николай искаше да организира протести. Думите на професор Желев бяха приети с възгласи "Не искаме да те слушаме", а новият митрополит Николай коментира, че изявлението на професор Желев е намеса на държавата в Православната църква. Патриарх Максим не пожела да отговори на въпроса дали изборът на епископ Николай е бил предизвестен при липсата на духовно образование на другия кандидат епископ Теодосий. Епископ Николай става най- младия член на Светия Синод.

Спортните успехи преследваха пловдивските спортисти и през февруари.

18.02.2007 - Шайдулин със злато и с купа "Странджа"
Алексей Шейдулин стана първият и единствен български шампион в 58-ото издание на международния боксов турнир „Странджа". Шейдулин направи перфектни два рунда в мача си срещу руснака Албер Селимов. След първите две части състезаващият се за България боксьор губеше с две точки. Шейдулин поведе за първи път в средата на третия рунд, а в четвъртия направо разби своя съперник, като спечели с 20 точки разлика - 53:33. Състезващият се за боксов клуб "Ботев" спечели и купа "Странджа". Той получи парична награда от 5000 лева. Шайдулин печели за втори път трофея, като предишният му успех бе през 2005 година. Другите двама български бокьори, които достигнаха до финалите на 58-ото издание на международния боксов турнир „Странджа" загубиха срещите си и останаха с сребърни медали. В категория до 51 кг. Салим Салимов загуби финалният си двубой срещу от трикратния европейски шампион Георги Балакшин с 17:36 и остана със сребърно отличие. Със сребро се задоволи и Детелин Далаклиев в категория до 54 кг.. Нашият боксьор загуби финалната среща от Илия Максимов с 32:37, въпреки че в последния рунд можеше да обърне мача, но много грешки на съдийството, не позволиха на Далаклиев да победи.

В края февруари Пловдив се размина с транспортен колапс.

26.02.2007 - Превозвачите подписаха анекси, Пловдив се размина с транспортен колапс
Шестте частни фирми, обслужващи линии на градския транспорт днес подписаха анекси към договорите, съобщиха специално за Plovdiv24.com от общината. Анексите са до 22.04.2007 година. Основание е решение №43 на Общинския съвет от 22.02.2007 година за обявяване на конкурс за обслужване на линии от общинската транспортна схема.

В края на февруари стана ясна и най-красивата пловдивчанка.

27.02.2007 Весела Филипова е новата "Мис Пловдив" 2007
21-годишната Весела Филипова е тазгодишната носителка на титлата "Мис Пловдив" 2007. Това стана ясно късно снощи на церемония която се състоя в зала "Москва" в Новотел Пловдив. Конкурса за красота "Мис Пловдив" 2007 е кръг от националната верига "Мис България Свят". Победителката получи лента и цветя от Деляна Господинова, която е регионален представител на "Визаж Модел Груп" за регион Пловдив. Короната бе предадена на новата мис Пловдив от миналогодишната носителка Жулиета Гогова. Победителката получи още екскурзия в чужбина, козметика, официален тоалет и бижута. Втора в конкурса се нареди 18-годишната Цветелина Йорданова. Тя получи също така бижута, екскурзия, козметика и официален тоалет. Третото място в конкурса "Мис Пловдив" 2007 бе за Валя Тихова. Тя получи подарък- сребърна бижутерия и козметика. Общо участничките в конкурса бяха 14, като те се състезаваха в три тура. Претендентките дефилираха с облекла на Франко Феручи, по бански и официални тоалети. За доброто настроение на публиката се грижеха фолк фурията Есил Дюран и балет "Респект" с хореограф Виделина Бочукова.



Още по темата: общо новини по темата: 10
01.01.2008 »
31.12.2007 »
30.12.2007 »
29.12.2007 »
28.12.2007 »
27.12.2007 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Реформи в БДЖ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: