ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Култов разказ за пловдивските плажове и изпълненията на плажуващите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:57 / 08.07.2023Коментари (1)8212
©
Пловдивчанинът е ходил на плаж сигурно от 8000 години. Когато е нямало басейни, се е излягал на брега на Марица или е прескачал до река Дерменка или Чая – за да си отдъхне от горещините. Да си вземе солук – както се е казвало в по-късни времена.

Край водата са опъвани трапези, разбира се. И след всяка такава екскурзия българското семейство е ставало все по-здраво.

Марица до не толкова отдавна беше чиста река, нормално беше човек да прескочи до водата в жегите и да се топне. Учениците, които учеха в сградата на бившата Мъжка гимназия, се къпеха даже в голямото междучасие. След това опъваха мокрите си гащи по прозорците.

Пишещият тези редове като ученик от Руската за последен път се изкъпа в Марица през юни 65-а, в голямото междучасие. Плувайки обаче в топлата вода, съзря на педя през себе си да се носи едно ла*но. Това беше краят. Останаха обаче басейните.

Първите басейни в Пловдив се появяват в началото на 30-те години. В един справочник от 1930 година са упоменати "речни бани, край Марица", но липсват повече подробности.

Всяка махала си има свои крайречни запазени територии – кършалклии ходят на едно място, марашлии – на друго, от Аджисана – на трето. Всеки си знае мястото.

Някои – предимно от Новата махала, се плацикат в гьоловете около извора на мястото, където е изградена пивоварната фабрика "Каменица" – бог да я прости.

На остатъците от Марково тепе има вдлъбнатина, която се пълни с дъждовна вода и привлича момчетата от махалата. Излежават се на скалите, цопват се от време навреме в топлата вода, а вечер броят американските самолети, които по време на войната летят към Плоещ, за да бомбардират петролните кладенци.

Един от първите изкуствени басейни безспорно е Делевият плаж – в района на ВИХВП. Той е с топла вода, която идва от фабрика "Охра". Жените, които се осмеляват да посещават басейна, са облечени отгоре до долу.

Конкурент на Делевия е Събевият плаж. Той е по на изток, ограден е с дъсчена ограда и има три басейна. Има и куличка за скокове – "зъбчата".

Построяването на този плаж е идея на една италианка, която живее в Пловдив. Дядо Владо Тодоров още си я спомня как с работни дрехи и ботуши ръководи строежа на басейните.

Според бате Емо от "Кършияка" първият плаж е Еврейският – "на изток от Герджика". Там се подвизава Бургаза, който учи младите как да скачат във водата и да далдисват.

С идването на народната власт частните плажове изчезват един след друг, но през 50-те години изниква Лятната къпалня "Девети септември".

През лятото тя става център на живота в града, край басейните могат да се видят всички известни пловдивчани. Мимо Хаджипетров си спомня за Личо Стоунса, Бусара, Ванчо Зъбара...

Мимо Райчев разказва как един ден навили негъра - пазач на фабрика "Левски" - единственият чернокож в града – наследство от Първата световна война, до посети плажа. В онези времена се носеха легенди колко надарени били всички негри и че някой бил видял гола снимка на известния през 50-те прогресивен певец Пол Робсън, чийто член бил едва ли не по-голям от Мильовия.

Та като се появил негърът с черни гащи до колената, се събрали всички посетители на плажа – втренчени в чатала му. Човекът толкова се уплашил, че се покатерил на едно дърво.

По няколко пъти през сезона тук се организират Нептунови празници и избор на първите Мис плаж. Събира се целият град.

Вечерта преди празника актьорите и изпълнителите правеха репетиция, докато чакаха да се поизпразни плажът, се черпеха и се случваше да се качат на подиума с неуверена стъпка и да четат текстовете, фъфлейки...

До плажа се ходеше с петицата, разбира се, после се минаваше по дървен мост, който бе издигнат над заблатен ръкав на Марица. Край водата имаше тръстики, от които се правеха факли. С малко бензин, ако не се лъжа.

Билетчето беше...може би сто пъти по-евтино от билетите, които плащаме за някои днешни плажове. Имаше обща съблекалня, душове, бюфет с кебапчета. И четири басейна – включително детски.

Нямаше шезлонги и чадъри. Имаше известен брой дървени скари и сенки под дърветата. Даваха се бански под наем – ако не си носиш.

Водата се сменяше по график. Когато беше чиста, беше студена. А когато станеше приятно топла, вече беше жабясала.

Естествено, къпещите се редовно пикаеха вътре. Едно лято се разнесе слух, че във водата пуснали химикал, който прави пикнята червена и така могат да те разкрият. Оказа се май "фалшива новина", но известно време се стискахме. 

По някое време се заговори, че водата е заразна и започнаха да слагат толкова хлор, че не можеше да се диша.

Тогава на плажовете ходеха и българи, и цигани. Едни казват, че е царяло етническо разбирателство, други, че се е гледало с лошо око на нашите мургави събратя, защото те се къпели с черните си шорти, с които си ходили, и нямали специални бански. След което спрели да пускат посетители, които не си носят бански.

Днес в някои пловдивски плажове всеки с по-мургав цвят на кожата няма шанс да стигне до басейните. Спира
©
т го с обяснението, че имало "частно парти" или се допускали само членове на някакъв клуб.

На тези порядки, характерни за щата Алабама от времето на Ку-Клукс-клан, не обръща внимание никой. Всички сме заети през 2019-та да покажем на света, че живеем "заедно" с малцинствата. И хвърляме милиони са изгъзици, наречени изкуство. А с част от тези пари може да се направи басейн в "Столипиново", баня и т.н.

Та тогава не само циганите, но и много българи нямаха специални бански, а се къпеха по черни шорти с бял кант. Социалистическата лека промишленост не се интересуваше много от потребностите на плажуващите. Налагаше се майките ни от парче син док, примерно, да ни шият бански. А ако ни сложеха и по един бял ширит за разкош – беше си истински кеф.

Някъде към 1960-а година на витрината на "Багра" или до "Багра" изложиха първите австрийски "силонови" бански – с многоцветно ластично коланче, като дъга. Струваха невероятните 5-6 лева днешни пари. След много рев успях да си издействам вносни бански. Точно тогава имах и рожден ден. Бях на десетина години, банските ми бяха големи и трябваше да ги придържам поне следващите три години с ръка, но си струваше... Имаха избродирана рибка отпред, до нея пишеше "Голдфиш“.

Дамските бански? Честно казано, не си ги спомням. Тогава гледахме на мадамите с такива рентгенови погледи, че не обръщахме внимание на банските. Впрочем дамските бански са символ на развитието на цивилизацията. Първо жените – ако съдим по стари снимки, са се къпели с цели костюми и шалвари до глезените, за да се стигне през 50 те години до банските от две парчета – с гол пъп. След това едното парче отпадна, но не масово. По това време вече не ходех на плаж в Пловдив и не мога да кажа нищо конкретно и точно по въпроса.

Социализмът не се впрегна да шие бански, но затова пък създаде работнически плажове – някои с безплатен достъп: към Стъкларската фабрика, "Ченгелов", "Марица", в Кючука – днешния "Нептун". Басейни се появиха и източно от "Девети септември", до стадион "Христо Ботев". Някои останаха, други изчезнаха – заедно с фабриките.

Днес басейни бол. Атракции – всякакви. Някои плажове станаха "аквапаркове“. Ама не е същото. Не можеш да отидеш с бохча ядене и пиене. Пък и билетът струва повече, отколкото струваше едно време 14 дни с карта на море...

Настоящият материал и филмът на ПОТВ са част от проекта на Сдружение "Медии с човешко лице“ "Тв фестивал Непознатият Пловдив – пети сезон“, който се реализира с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града.



Още по темата: общо новини по темата: 24
12.03.2024 »
06.03.2024 »
09.12.2023 »
03.12.2023 »
30.08.2023 »
27.08.2023 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Басейните на Гребната бяха супер.Изкарвахме по цял ден .Билета беше 20 ст.Имаше пясък ,шезлонги ,дървета и кебапчета с бира .70-80 г.си беше най голямата атракция за Пловдив. 60-70г на Марица беше фул ,но водата беше прозрачна .Имаше по 10-15 кг.сомове .Имаше един който на всеки мач подаряваше сом на Гочо или на Бонев .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: