ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Иван Тотев: Кметът да си тегли заема, но да спре с хленченето и оправданията
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:00 / 31.03.2010Коментари (11)4271
© Plovdiv24.bg
"Не искам да преча на кмета да направи от Пловдив Ню Йорк" - отброи Иван Тотев един от мотивите, заради които се отказа да спъва мерака на Славчо Атанасов за 30-милионния заем, с който да направи като писти и малките улици. Още по темата - в интервюто на Plovdiv24.bg с областния управител:

- Г-н Тотев, миналата седмица вкарахте в съда заема, а вчера спряхте обжалването. Защо? Докато кметът все хвалеше идеята си за кредит, Вие не спирахте да я критикувате. Слабост, мекушавост, отстъпчивост ли проявихте? 

- Това е политическо решение на ГЕРБ. И като пловдивски лидер на партията, и като областен управител нямам никакво съмнение, че този заем, неговата форма и целта, за която се тегли, е изключително нецелесъобразен и няма да донесе дългосрочните ползи за града, които всички очакваме. Повече от година информираме обществеността, виждаме, че и хората не са безразлични, имат гражданска позиция, която изразяват и по форумите на Plovdiv24.bg. Отстъпвайки за заема, печелим друго...

- Какво?

- Едно кметско оправдание по-малко защо не си е свършил работата през този мандат. Политиката, която наблюдаваме през последния месец, е за всички негативи и неуспехи на управлението да се търси враг някъде извън общината, вместо да се погледне какво става вътре в нея. Давайки му зелена улица за заема, кметът повече няма да може да хленчи,  а ще трябва да стегне всичките си чиновници да направят това, което е обещал.

- Значи г-н Атанасов не е успял да Ви убеди колко е важен този заем за Пловдив?

- Убеден съм тъкмо в обратното. Кметът все още има възможност да си пренапише програмата, като в нея заложи важни за града приоритети. Сега е скалъпена - готвят се да асфалтират улици, някои от които вече са били ремонтирани с 50-милионния заем. Задължително е да се направят съгласувателни протоколи с ВиК.

- Нали има съгласувателно писмо?

- Няма. Писмото до ВиК и различни кабелни оператори за намерението на общината да ремонтира вътрешнокварталните улици е с дата 18 март 2010-а. Няма никаква подготовка. Въпреки всички минуси, ГЕРБ като сериозна партия ще даде възможност на кмета да изпълни поетите си ангажименти към Пловдив.

- На генерална пресконференция за заема кметът и неговият екип генерално подчертаха, че всичко е съгласувано и поне пет години след ремонтите няма да се допуска разкопаване на улици...

- През последните няколко месеца бяхме облъчени от една голяма популистка вълна от страна на общината все за този заем - там, върху гребена й, се люшнаха и петте години забрана за разкопаване. Абсолютен популизъм! Това е заем, не е европейска програма. Никаква забрана за разкопаване няма - нека да е ясно на всеки. Общината продължава да залива пловдивчани с невярна информация. Точно затова - за да няма разкопаване - искаме да се направят съгласувателни протоколи. Дружества като ВиК работят по петгодишна програма чак до 2012 година и нямат никаква възможност да я променят. Кметът трябва да се съобрази с тях, а не обратното. 

- Г-н Тотев, дали отбоят Ви за заема все пак не е заради последната засега реплика от общината, че няма как да спечелите делото в съда?

- Можеше и да е вярно, ако имаше само едно дело по целия казус. Ако исках да преча, дори и да не бях спечелил, можех почти като детска игра поне година да влача делото по различните инстанции. По закон кметът няма право да тегли заем шест месеца преди изтичане на мандата му. 

- Казахте, че решението за пускането на заема е политическо. Сам ли го взехте?

- В партията претеглихме нещата. Смятаме, че градът се управлява по популистки начин - вместо да се решават големите проблеми, се правят показни акции как да чистим боклуците. Популизмът стъпва върху такива казуси, а не се обясняват добре ползите и негативите от този заем.

- Лошо ли е да се оправят улиците, какви са негативите от това?

- Последното, което чух от Атанасов, е, че ще се вземат 30 милиона, а ще се върнат 40. Това са приказки на човек, който сякаш никога не е стъпвал в банка. В момента никой в България не може да каже колко ще бъде върнато. Към основната лихва се добавя индексът по юрибор, знае ли някой как ще се променя той от 1% до 9% в рамките на 14 години. Лихвите по заема реално могат да стигнат от 7% до 15%. Ние искаме да отрезвим кмета, а той ни привижда като враг. Отвързвайки му ръцете с нашето решение, ще видим дали има управленски способности.  Само че след 14 години, когато ще изплатим заема, малките улици, пак ще дойдат на сегашния хал. А и как ще асфалтираме другите улици, извън тези 300? Никой не казва. 

- Какво предлагате Вие?

- Малките улици можеше да бъдат ремонтирани със стройна и ясна програма година по година. В рамките на мандат-мандат и половина целият град можеше да бъде оправен. А заемът трябваше да отиде за нещо голямо. В момента в общината липсват управленци с големи идеи.

- Анализи сочат, че почне ли се година по година, реконструкцията ще излезе със 17 на сто по-скъпо от един шоково-дързък тотален ремонт?

- Това е част от популисткото облъчване. Няма човек от общината, който в реален дебат, какъвто желаем повече от година, да защити икономическите параметри на заема и физическите ползи от него. Това, което приказват по така наречените генерални пресконференции за журналисти вместо пред опоненти, са фриволни съчинения. 

- Г-н Атанасов предупреди никой да не се страхува, че този заем ще му осигури втори мандат, защото повечето ленти ще ги реже следващият кмет. Вашето име често се споменава в този контекст, изкушавате ли се, г-н Тотев, да режете лентите?

- Даваме му възможност да си изпълни мечтата за заем и за втори мандат. ГЕРБ е широко скроена партия и не се страхува, че с асфалтирането на улици някой ще спечели позитив. Кандидат-кметската кампания е състезание и не ни притеснява, че Атанасов ще има като аргумент и добре асфалтирани малки улици.

- А Вие големи улици ли ще предложите?

-  С много по-малко от 30 милиона сигурно поне два многоетажни паркинга могат да бъдат направени. А кога ще направим удвояването на бул. "Александър Стамболийски"? Няма да го направим в следващите няколко мандата. Виждаме, че южният обходен колектор няма да бъде финансиран по европейска програма. Можеше да започне някаква част от стартирането. Кога ще правим канализация на "Беломорски" и "Остромила"? Никога. Кога ще правим ринга и северната тангента? Никога...

- Как никога?

- Кога ще я направим?

- Нали ГЕРБ се готви да вземе властта? Може би тогава?...

- Виждате ли какви важни неща има, а не правим нито една стъпка в тази посока. ГЕРБ ще вземе властта, но дори проект няма да имаме. В Пловдив има големи проблеми. Има и малки проблеми, решават се евтино - с едно прессъобщение или пресконференция, но не подобряват качеството на живот на хората. 

- Качеството на живот не зависи ли и от качеството на улиците?

- Улицата, на която живееш, е важна, но тя не трябва да бъде приоритет за цялата общинска администрация. Приоритет трябва да е бизнес климатът в града. Какво трябва да направим, та Пловдив да си остане културната столица, да привлечем повече туристи, инвестиции и пари? Когато докараме тези неща, и твоята улица ще се оправи. Но когато цялата мисъл е в улицата, няма да дойдат туристите. 


Още по темата: общо новини по темата: 91
29.08.2011 »
11.02.2011 »
10.02.2011 »
23.10.2010 »
10.08.2010 »
19.07.2010 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ГЕРБ май се присъеденява кам лапачката! Никой не го е еня , кой ще плаща заема. Последната сесия на общинския съвет ще е навярно , като на предния! Ще доразпределят и трохите от тортата с пълно единодушие. Жалко , че ГЕРБ застава зад такъв идиотизъм! Вече дълбоко се съмнявам в потенциала им! Специално кам Тотев една задачка: Ако лихвата по главницата на 50 000 000-ния заем е 6 000 000лв годишно , а по новия 30 000 000-нен , м/у 4-5 000 000лв/год. , с колко се ощетява всеки пловдивчанин/год , без да се взема предвит главницата? Помощ за да не ти се объркат специалистите-Става въпрос за анализ "Полза-Разходи".
+3
 
 
Ура, осигурихме средства за предизборната кампания на ВМРО НИЕ
+1
 
 
С тези пари да бяха направили паркинги под централния площад и на друи места из центъра, а не малки улички и глупсти....или да оправят Стария град. Тотев е много прав - ако се вкарват пари в нещо, което може да докарва пари, малките улици ще се оправят от него...ама малките улици не вадят пари! Това Славчо не може да разбере - че парите се влагат да се въртят 1во и после печалбите се инвестират.
+1
 
 
Мисля, че това е неправилен компромис от страна на ГЕРБ. Същия неправилен компромис, който направиха с Гоце да си мълчат преди той да нанесе публичен "побой" на Дянков със стенограмата. Сега Гоце си тегли последствията, но грешката беше, че му дадоха допълнително време да си живурка. Същото е и с Главчо и Ко в Пловдив. На всички е ясно, че управляващата комуняго-псевдопатриотарска коалиция, начело с мазния кмет яко смучат пари от бюджета и си правят далаверки под масата. Последното доказателство са т.нар. "писти от формула 1", където още на края на третия месец от откриването зейнаха дупки и тихомълком вече ги кърпят. Да не говорим, че поведението на кмета по редица културни прояви, дати на национални празници е видно НЕкултурно. А Пловдив, доколкото знам, се водеше културната столица на България... Парите от заема ще потънат в тия, които ще спечелят изпълнението на улиците. Така че когато и да бъдат изпълнявани, ако ще и в мандата на по-следващия кмет, парите пак ще отиват в обръчите от фирми около БСП и ВМРО. Гонене на мишките до дупките им и т'ва е. Никакъв компромис не трябва!
-3
 
 
СТАНИШЕВ Е ВИНОВЕН, КОЙ ХЛЕНЧИ? Взимайте си Нанев, Дянков и Желева и да ви няма от България! Никой не очаква Тотьо Чушката, да защитава интересите на Пловдивчани. Защитава лични интереси и на неговата партия. Да каже от къде на 32 г. има многоетажен хотел и джпове за по 150 000 лв. и тогава да коментира кмета.
+1
 
 
В случая съм повече от съгласен с областния. Аз живея на улица, която е пълна трагедия, но не мисля, че това е най-важното нещо, с което трябва да се занимава една община. Да, по-лесно ще ми е да се прибирам до вкъщи вечер, но много по-разумно е да се прави по-голяма инфраструктура за всеки. И се радвам, че най-накрая някой заговори за прекарване на канализация към Остромила и Беломорски. ТОВА е управленско мислене с по-широк поглед, а не популистки. Тези квартали трябва да бъдат развити и само пълен идиот не може да разбере колко по-важно е това всъщност от това да ти сложат нов асфалт на улицата пред къщата / кооперацията / блока.
+1
 
 
Всички искаме улиците ни да придобият европейски вид, но да не е на всяка цена, с лъжливи ходове. Според информацията на Тотев, действително не е извършена необходимата подготовка с всички копаещи организации. Нека да има публичен дебат между двамата. От това ще спечели истината за всички нас! Нека с нашите скромни въможности да протестираме срещу възможното ни заробване с още един неопечен в подготовката заем! В момента сме само зрители, а не трябва да е така!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Реформи в БДЖ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: