ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Инвестиции за милиарди се подготвят край Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:41 / 11.04.2023Коментари (0)9745
©
"Тракия икономическа зона" вече е спечелила доверието на инвеститорите и създадената добра икономическа среда и условия за климатична неутралност привличат нови компании, чиито партньори вече работят там. В съответствие с идеята Европа да настигне икономически САЩ и Азия, в следващите три години "Тракия икономическа зона" очаква да привлече големи инвеститори, като ще разчита и на средства по Плана за възстановяване и устойчивост за допълнително развитие на социалната инфраструктура и наука и иновации. Това каза инж. Пламен Панчев, изп. директор на "Тракия икономическа зона", в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"В следващите три години ще привлечем милиардни инвестиции... Идеята е, след като България и Пловдив станаха забележими в целия свят в производството на електромобилността, спокойно гледаме на инвеститор в областта на батериите, съхраняването на енергия. Привлекли сме инвеститор, който да осигури възобновяемата енергия, която всеки един нов инвеститор в зоната иска - те ни поставят задължително условие за възобновяема енергия на определена цена, а ние освен това им предлагаме биометан и водород в рамките на три години."

Производството на батерии ще бъде както за електромобили, така и за съхранение на енергия за други цели, като голямо предимство са възможностите за рециклиране на батерии в региона (в КЦМ Пловдив), каза Панчев и добави, че става дума за международен инвеститор с участие от Азия и Европа.

"В сериозни преговори сме с американска компания също."

В коментар за обявения в понеделник план за нова икономическа зона в Доброславци, фокусирана върху автомобилния сектор, Панчев каза, че за страната е важно да има колкото се може повече подобни успешни инициативи. Липсата на такава обособена зона е било заради начина на финансиране и реализиране на подобни проекти в България, добави той.

"Ставаме много по-добре разпознаваеми, когато имаме повече предложения за инвеститорите."

България сериозно изостава като наука и иновации и липсата на добре развити практики за публично-частно партньорство не позволява на бизнеса, общините и държавата да работят заедно за реализирането на проекти, които да привличат повече инвеститори с по-висока придадена стойност, коментира Панчев.

"Тракия икономическа зона" има предложения за подобряване на професионалното образование и създаването на кадри и създаването на помощна социална инфраструктура, каза Панчев.

В коментар за критериите за финансирането по ПВУ, Панчев каза, че те трябва да позволяват средствата да се се усвояват за проекти, които да привличат инвеститори. Схемата за изграждането на довеждащата инфраструктура на 100% от грантове трябва да се запази, като ще е добре да има такова участие и в енергийната сигурност на индустриалните паркове, добави той.

"Ако през последните двадесет години успяхме да привлечем повече от три милиарда евро инвестиции в индустриалната зона, сега нашата цел в потвърждение на (идеята) Европа да настигне САЩ и Азия за следващите пет години е да привлечем три до пет милиарда инвестиции. Тук факторът бързина и динамично развитие е много важен."

Държавите от ЕС трябва да бъдат по-гъвкави с помощта си за такива големи инвестиции, като това е свързано и с по-гъвкавото законодателство, каза Панчев.

"Понякога успяваме да създадем законодателство, което трудно преодоляваме, за да осигурим бързината за една инвестиция."



Още по темата: общо новини по темата: 520
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: