ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Интересна подробност за новата ваксина долетя от Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:51 / 14.12.2020Коментари (43)68118
© БГНЕС
Спад на заболеваемостта от Ковид-19 за последните две седмици в Пловдив и областта отчитат от РЗИ. Към днешна дата  тя е 549.2 на 100 хиляди души.  Данните бяха съобщени и коментирани на проведения днес Медицински щаб при областния управител, на който бе обсъдена епидемичната обстановка и организацията  за предстоящото имунизиране срещу коронавирус. 

На заседанието присъстваха директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева и проф. д-р Мариана Мурджева. По предложение на Дани Каназирева от днес в Медицинския щаб влиза и проф. Мурджева.

"В предстоящите дни коректната и достоверна информация е много важна, защото всеки един трябва да вземе решение за себе си. Ще разчитам за това, изключително много на безспорния професионален потенциал на всеки един член на Медицинския щаб", заяви областният управител. 

По време на заседанието д-р Танчева съобщи, че за област Пловдив желаещи за ваксинация са 3682 медицински специалисти от подлежащи 12 695, което представлява 29%. Най-голям е интересът в доболничната помощ – близо 50 на сто от специалистите и джипита са изявили желание да бъдат имунизирани. 

Д-р Танчева уточни, че това са първоначални данни и те могат да бъдат актуализирани в процеса на подготовката на изпълнение на първата фаза от Плана за ваксиниране. Тя допълни, че вече има изготвени списъци по лечебните заведения в болничната и извънболничната помощ  и се работи по самата организация за ваксинирането на приоритетните групи.

Проф. Мурджева допълни, че след като пристигне първата доставка на дози от ваксината, разработена от "Пфайзер" и "Бионтех", ще започне и имунизирането на желаещите лекари, зъболекари, специалисти по здравни грижи, фармацевти и други, работещи в системата.

"За тази ваксина има достатъчно добре установени данни, че провокира както създаването на антитела, така и създаването на имунни клетки. Нещо повече - знае се точно кои са тези клетки“, обясни проф. Мурджева.

По думите й единственият начин да се спре епидемията е ваксинирането, защото когато имунната ни система е вече подготвена - при следваща  среща с този вирус,  ще го неутрализира.

"Това е така нареченият вторичен имунитет, който е смисълът на всички ваксини. Човечеството познава много такива ваксинации и епидемии, които са потушени благодарение на ваксинациите – вариолата изчезна, масовата ваксинация доведе до рязко и драстично снижаване на полиомиелита, дифтерията и коклюшът – в пъти намалени като заболеваемост. Морбили и паротитът – също са намалели, туберкулозата и тя. Мога да дам още много примери – хепатит "В“, коментира проф. Мурджева и заяви, че лично тя ще се имунизира. Подобна заявка направиха  членовете на Медицинския щаб и областният управител. 

Началникът на ВМА- Пловдив проф. Ангел Гозманов съобщи, че в болницата е създадена необходимата организация за съхранение на ваксината и за имунизирането на работещите медици, а в последващ етап и на желаещите от военния състав. 

Според лекарите, членове на МЩ, въпреки отчетения спад на положителните проби не бива да се успокояваме и всички трябва да спазваме противоепидемичните мерки.

Директорите на двете университетски болници "Свети Георги“ и "Каспела“ – проф. Карен Джамбазов и проф. Илиан Дойков уточниха, че се увеличават тежките случаи, като при много от хоспитализираните се налага кислородна терапия, а най-тежките от тях стигат и до интубиране. 

Д-р Иван Стойнов коментира, че от началото на декември  се наблюдава известно намаляване и на натиска върху Спешна помощ. Положителен ефект за това има както системата за онлайн проследяване на свободните легла в ковид отделенията, така и заделените легла само за пациенти, хоспитализирани от линейките на Спешна помощ. В резултат на това вече няма случаи на върнати линейки или на такива, които да се препращат от болница в болница.


Още по темата: общо новини по темата: 17024
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2838 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
От няколко месеца чета сводки за напредъка при ваксините. коя ваксина била по-добра, коя вече била готова и подобни. Нищо, обаче, не чувам за напредъка в изобретяване на лекарство??? Не знам някой да си прави труда да търси трескаво лекарство? Причината да не би да е маркетингова? За ваксина имаш вече готови клиенти, които отгоре на всичко вече са и предплатили, докато лекарството ще си го купят в хиляди пъти по-малко клиенти.
-1
 
 
Всичко е пари,хора,не вярвайте!Тези ваксини не са доказани, напротив искат да ни заразят... Няма Ковид, има грип,който всяка година е при нас....
0
 
 
Каква беше тая подробност за ваксината, че не разбрах 🤔
0
 
 
Не се доверяваСќте и не им ВЯРВАРЌТЕ ЧЕ ВАКСИНАТА ЩЕ ВИ ПРЕДПАЗИ!!Всички тези приказки са само едно ,ЦИРК !
0
 
 
Не на ваксината. Тези които предлагат ваксинираме, първи С бъдат ваксинирани.
0
 
 
Мед.работник съм и няма да се ваксинирам.
-1
 
 
МИСЛИ !!! СЪЩИЯТ ЧОВЕК, КОЙТО ВЯРВА, ЧЕ ЗЕМЯТА Е ПРЕНАСЕЛЕНА, ИСКА ДА "СПАСИ" ЖИВОТА ТИ С ВАКСИНА!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: