ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Инициативен комитет скочи на инвеститора заради Тютюневия град
Автор: Васил Динев 16:14 / 24.03.2016Коментари (17)5852
Отворено писмо на Инициативен комитет "За Тютюневия град" в отговор на анализа на дружеството-инвеститор-разрушител на склада на ул. "Одрин 8" в Пловдив:

Уважаеми съграждани,

С настоящото Отворено писмо, ние граждани на град Пловдив, формирали на основание чл. 46, ал. 1 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление Инициативен комитет за Тютюневия град, желаем да изразим становището си във връзка с публикуван в пловдивските медии "анализ" на състоянието на Тютюневите складове, разпространен от "Одрин 8" ЕООД, дружество, което е собственик на сгради от Тютюневия град, в частност - на склада на ул. "Одрин" № 8, който съвсем наскоро стана обект на неправомерни действия по събаряне.

Днес беше разпространен т. нар. "анализ" на състоянието на сградите, попадащи под общо название "Тютюнев град", разпространен от горепосоченото дружество. 

Видно за всеки, който е успял да се запознае с този "анализ", е че това всъщност е кратко изброяване в списъчен формат, на сградите, част от Тютюневия град и по-конкретно - тяхното състояние днес. С едно-две изречения, са посочени, описани и "анализирани" общо осемнадесет сгради.

Така разпространеният "анализ", ние намираме за опит да се омаловажи изключително актуалният и наболял въпрос за бъдещето на Тютюневите складове, който е от особена важност за огромна част от пловдивското общество, като се сведе до едно просто изброяване и посочване кои сгради са обновени и кои сгради са в лошо състояние.

По този начин би се повлияло на общественото мнение, тъй като контрастът "обновени-рушащи се сгради", е твърде очевиден и съвсем целен. Макар и да се твърди, че "анализът" е изготвен от "експерти", в него няма никакви експертни елементи - той страда от липса на задълбоченост, от посочване на разрешения и подходи към индустриално-архитектурното наследство в други части на света, и не предлага абсолютно никаква визия за бъдещето на Тютюневия град. 

Твърди се, че целта на разпространеното писмо, е да провокира "размисъл и обществен дебат", но според нас, само и единствено, ако дебатът е в посока на разрушаване на старите сгради-паметници на културата и заменянето им с нови.

Ние, Инициативен комитет за Тютюневия град, съставен само и единствено от граждани на град Пловдив, нечленуващи в политически партии и необвързани с бизнес кръгове, и имащи за цел единствено запазването на богатото ни, многопластово културно наследство, ясно съзнаваме, че интересите на собствениците на сградите е стриктно финансов. 

Съвсем логично е, когато някой притежава имущество, да очаква да реализира доходи от него, а не същото да стои занемарено, да се руши и в крайна сметка да бъде загубено. 

Съвсем логично е, собствениците да искат да реализират максимално високи печалби от притежаваните от тях имоти и парцели, които са на твърде апетитни места в града. 

И в това, като цяло, няма нищо лошо, със следните изключения: реализирането на печалба абсолютно категорично не може да става по пътя на унищожението на културното наследство и заменянето му с нови, лъскави и невписващи се в обстановката сгради. 

Тук общественият интерес рязко се раздалечава от частните интереси. Ето защо и ние смятаме, че скритата логическа посока на т. нар. "анализ" е, чрез яркия контраст "обновени/нови-рушащи се сгради", да се манипулира и насочи общественото мнение именно към този резултат - заменянето на старите сгради с нови такива, което е само и единствено в частен интерес, но в никакъв случай - не и на обществен.

Престъплението срещу културното ни наследство би било много по-лесно осъществимо, ако липсва граждански дух и енергия, която да противостои на стриктно финансовите частни интереси.

Наше твърдо убеждение е, че запазването на Тютюневите складове трябва и може да носи икономическа печалба на собствениците му и в т.ч. - на града ни. Но ние също така смятаме, че унищожението на културното наследство и заменянето му с лъскави хотели и бизнес сгради, би постигнало точно обратния резултат - рязък и пълен колапс в туризма, който се превръща във все по-значим източник на икономически просперитет и благоденствие за града ни.

С настоящето, единствено в качеството ни на граждани на град Пловдив, които милеят за града, желаем да изразим безкрайното ни огорчение, разочарование и гняв от последните събития, свързани с унищожаването на безценното ни културно наследство, както и от последващите опити за омаловажаване значението на сградите, част от Тютюневия град и опита да се замете отговорността на длъжностните лица, допуснали това да се случи.


Опитите на частния инвеститор "Одрин 8" ЕООД да доказва интереса си към запазване на архитектурното богатство на Пловдив и да прави нелепи сравнения и анализи е меко казано арогантен и нелеп, предвид целенасоченото разрушаване на една от най-значимите в архитектурен и исторически план сгради.

Желаем отново да затвърдим позицията и искането си да бъде извършена изчерпателна проверка на случая "Одрин 8", както и да бъде предоставена информация от Община Пловдив какви действия са извършени за опазване на недвижимото културно наследство - сградите от Тютюневия град.



Още по темата: общо новини по темата: 88
07.11.2023 »
19.09.2023 »
07.08.2023 »
04.06.2023 »
30.03.2023 »
20.01.2023 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 25.03.2016 г.
-2
 
 
А тази идея за производстени или складови бази в средата на града е безсмислена! Както и мисълта за застроени площи, които нищо не допринасят, за да може Сульо да има какво да гледа веднъж годишно. И то, да кажеш, че е иска парки или нещо, но не! Сульо се надява на нещо грандиозно от стара фабрика за производство на отрова!
на 25.03.2016 г.
-3
 
 
За мен лично, тютюна го свързвам с лошите спомени като малък, начина по които тази отрова ми бе навирана в лицето, било то като ходим на море или където и да е и през цялото време отровния дим ми се навира в лицето, или как като седнем на ресторант или друго заведение и аз си хапвам от вкъсната храна и изведнъж отровен цигарен дим в устата, или пия нещо, и пак отровен дим в носа. Затова за мен този цигарен град заслужава да бъде взривен и тухлите строшени на пясък, после реставриран със същите материяли и пак взривен и тухлите пак на прах, и пак, и пак, и пак, и пак, и пак, а не да бъде реставриран. И хората които са ги произвеждали същото заслужават. Но това е мое мнение.
+1
 
 
Напълно съм съгласен с написаното по - горе. Много по - добре е да се запазят в оригиналния им вид всички стари сгради, а вътре могат да се направят по всякакъв начин. Всички знаем в Европа какво представляват скъпите хотели намиращи се стари сгради. Така ще бъдат привлечени по - заможни туристи и наистина застрояването със грозни сгради с окачени стъклени фасади не е красиво. Има много реставрирани и укрепени стари сгради, които са изключително красиви. С молове и стъклени сгради няма да привличаме туристи, те такива сгради си имат с тази разлика, че са построени на зелено и в определени квартали, а всичко старо е добре укрепено, ремонтирано и ЗАПАЗЕНО! Като "т.нар." предприемачи искат да строят има достатъчно място в крайните квартали. За да се запази привлекателния туристически облик на Пловдив трябва да се забрани високото строителство в по - голям периметър от централната част, за паметниците на културата е ясно, ме не трябва да се пипат.
-1
 
 
Каквото и да построят на мястото на тези клоаки ще е 100 пъти по-красиво и приветливо. Трябва масово да се съборят всичките сгради от този вид (да не заправяме, че това не е Леонардо, а тютюневи складове, създадени за съхранение на тютюн) и стига сме търсели под вола теле.
+3
 
 
Алооо, "инициативният комитет", защо се появявате тогава когато вече е много късно?Тези сгради трябваше много отдавна де се реставрират и обновят, в противен случай по-добре да ги няма.Ами то грозно та грозно.Сега отивайте към бирената фабрика, че и тя подлежи на събаряне.
+1
 
 
Така наречените "еколози" и те що писания , комитети и демонстрации правиха , но на нито едно залесяване не се веснаха.Сега май са се преориентирали към друго поприше където могат да крякат на воля. Не че ги интересува какво ще стане, а важно е да се вдига пушилка.
+15
 
 
Лошото е, че "инвеститорите" в БГ най-често са нискочели деца и внуци на заслужили борци, у които наглостта и хитростта е в изобилие, но не и въображението. Нищо не пречи тези сгради да се съживят за нов живот на офис-сгради, хотели и културни центрове, като реално се построят наново отвътре спрямо изискванията на инвеститора, като едновременно се запазят фасадите им, а също и ценни стенописи като този, който както разбрахме се намира в полусъборената сграда. Подобен проект в крайна сметка е дори по-интересен от една чисто нова сграда, и това се прави навсякъде в Европа и Щатите от години. Така хем се запазва духа на сградата и квартала, хем сградите стават използваеми и полезни. Но как да стигнат до тези изводи нискочелите, как?!...
+2
 
 
Тия комитет ли са, сбор на кукувици ли са ... са абсолютни кретеноиди. По-добре да се построи най-накрая нещо свястно отколкото с години в ЦЕНТЪРА на града да е пълно с саморазрушаващи се съборетини, които не приличат на нищо. Еб*ати паметниците, еб*ти културата, еб*ти кукувиците!
+2
 
 
Те и тия като онази пасмина, която искаше да спре изграждането на Зоологическата градина заради 5-6 дървета.Това са задръстени и закостенели хора, които не искат Пловдив да се развива като един модерен център на икономиката и бизнеса в България.Те дърпат града ни назад.От една грозна стара сграда грозяща централната част на града направиха цяла сага.Аман от задръстеняци!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: