ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Факт? "Альоша" е единственият известен персонифициран паметник в Европа, свързан с Втората световна война
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:17 / 11.01.2024Коментари (11)7908
© Plovdiv24.bg
Паметникът на Съветската армия в Пловдив, известен с гальовното име Альоша, отново възбуди обществените страсти в града на тепетата. Само в един ден стана известно, че двама общински съветници от ДСБ, от групата на ПП-ДБ, са внесли предложение монументът да бъде демонтиран. Часове по-късно архитект Костадин Палазов от групата съветници на "БСП за България" изрази категорична позиция против деструктурирането.

Много се говори за паметника, а дали не сме забравили важни неща, свързани с него? Нека си припомним:

Паметникът "Альоша“ е единственият известен персонифициран паметник в Европа, свързан с Втората световна война.

Паметникът на Съветската армия (известен с името Альоша) е гранитна статуя с височина 10,5 м, издигаща се на върха на втория по височина хълм в Пловдив – Бунарджика.

Това е най-известният съветски паметник в България, макар че подобни са издигнати и в много други селища през периода от 1944 до 1989 г. Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет "Шпагин“ с цевта надолу. На постамента е поставена петолъчка, а надпис под нея гласи "Слава на непобедимата съветска армия освободителка“. Има и каменни барелефи от северната и от южната страна.

Издигнат е през 1954 – 1957 г. от архитектите Борис Марков, Петър Цветков, Николай Марангозов, скулпторите Васил Радославов, Георги Коцев, Иван Топалов, Александър Занков и каменоделците Сашо Спасов, Вълчо Кадийски, Григор Михов.

Прототип на статуята е войникът от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов (1922 – 2013), жител на Република Алтай. Той е бил свързочник по време на Втората световна война. През 1944 г. докато Скурлатов работил по възстановяване на телефонната линия София – Пловдив, е направена снимка, използвана по-късно от скулпторите за изработка на фигурата на войника.

Факт е, че в един момент паметникът става толкова известен, че всички жители на Пловдив започват да наричат целия хълм на неговото име – Альоша. Интересно е също, че и в други български градове, когато паметникът представлява сам войн, монументите са наричани Альоша, по подобие на пловдивския.

История

През 1948 година е решено в Пловдив да се изгради паметник на Съветската армия. За скулптор е избран Васил Радославов.

Десетметровата гранитна скулптура е открита на 5 ноември 1957 г.

През 2007 г. по случай отбелязването на 50-годишнината от откриването на паметника в Пловдив пристига прототипът на паметника – руският войник Алексей Иванович Скурлатов. Също така на 5 ноември 2007 г. в Балабановата къща е валидирана марка със стилизирано изображение на паметника.

Альоша носи своя гранитен шинел няколко десетилетия, а въздухът в Пловдив не е особено чист и поради това върху гранита са отложени доста сажди и сивочерни окиси. Тогава (през 2007 г.) паметникът е подложен на основно почистване и светва в бяло. Около монумента е изградено скеле, което предизвиква недоволство сред пловдивчани, защото почистванете струва пари, а бюджетът на общината и държавата по това време не са в особено цветущо състояние.

След 10 ноември 1989 г. са правени няколко опита за премахване на паметника, но те остават безуспешни.

На 21 септември 2013 г. на паметника е поставен дълъг червен плащ и черна кърпа на лицето.

На 3 ноември 2013 г. паметникът осъмва с надпис "Тотев вън“, като автори на това дело се водят "Пловдив без цензура“.

Днес често се вихрят дискусии дали гранитният съветски войник трябва да е един от символите на Европейската столица на културата. Мненията са буквално на двата полюса.

Градски кудоши и легенди

Оказва се, че пловдивският фолклор е неизчерпаем.

През 1985 г. местни зевзеци сътворяват цяла притча защо Альоша гледа наляво. Не защото на изток е Русия и СССР, не защото е лявополитически ориентиран, а защото се заглежда по мацката от Паметника на Съединението. Този монумент е открит същата година, по случай 100 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Шегаджиите измислят различни шантави идеи. Например, през 2019 година, когато град Пловдив е Европейска столица на културата, екипът Мисирков / Богданов изработва близалки във формата на паметника на Альоша. Удоволствието струва 4.40 лв. и се предлага в жълт, зелен и червен цвят. По една или друга причина най-търсен е червеният.

Според градските легенди, които най-вероятно имат известна доза достоверност, за строежа на паметника на Альоша е използван гранит от най-малкия пловдивски хълм - Марково тепе.

Върху главата на Альоша са монтирани гръмоотводи, защото това е втората по височина точка в града и със сигурност там често падат мълнии. Гранитът едва ли ще повреди от някой и друг гръм, но все пак няма 100-процентова сигурност. Зевзеци се кудошат, че идеологически няма да се възприеме никак добре, ако някоя пролетна или лятна сутрин главата на Альоша се окаже обгорена от няколко страни.

Извън всякакви шеги и закачки, от височината на върха, 234 м.н.в., се открива чудесна 360-градусова панорамна гледка не само към Пловдив. Виждат се Родопите на юг, а при хубаво време - Средна гора и дори Стара планина.



Още по темата: общо новини по темата: 115
12.04.2024 »
02.03.2024 »
27.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Каква чест,паметник на окупатор да ни виси на главите и да му поднасяме цветя!
+2
 
 
Нещо за 79 годишнината от американско-английските бомбардировки над София, в която загиват хиляди хора и са разрушени хиляди сгради между, които и символи на държавата и културата??, Нещо за конституционните промени? Или за новоназначенията в КС , което го превръща изцяло в политически зависима институция? Нещо за Шенген или за тоталното обезоръжаване на страната ни? А за "ротацията"? Альоша винаги ще има поддръжници и противници. Но събарянето му с нищо няма да помогне на България и българите! Целият шум около този паметник е просто един параван за много неща в държавата, както и сериозни приходи в банковите сметки на няколко партии и лидерите и.
0
 
 
Путьофилите си обичкат военщината и диктатурата и да им виси чужд окупатор над главите с оръжие е невъобразимо гъделичкащо удоволствие, даже по-голямо от тропането на чалга под Пилоня.
-1
 
 
Питам се, кое е по-голям срам, да вкараш в химна си куплет възхваляващ МАЦква, или да издигнеш този огромен Тотем на Съветската армия, който засенчва целия град??? Кое???
0
 
 
Защо ли мръсните комунисти не са ревали нито един път да се събарят паметниците в двора на Американското посолство - на Рейгън и на "спасителите на София", които са бомбандирали България десетки пъти и са убивали невинни Българи? Защо само евроатлантическите фусти са толкова изнервени от руските паметници, които всъщност са Български паметници построени върху Българска земя, проектирани и изпълнени от Български скулптори и са неразделна част от нашата история и наследство. То и 500 години турско робство не е било добро, но историята стои и е там, за да ни учи и не сме тръгнали да бутаме джамии! Като искат евроатлантиците да са толкова 'арни пред господарите си да започнат да строят паметници - нека да видим какво искат да построят, но не на Левски, Ботев и т.н., а нови модерни паметници на възрожденци, на хора които помагат на България да се развива. Интересно ми е кой ли ще предложат за паметник - Бойко Борисов, Кирцата и Хасанчо, Плевнелиев, Ал Йо - кой ще е този велик Българин, който заслужава паметник?!
0
 
 
аие че много станах сантиментален днес ,искате нещо да стане законно =ок глупоста си е ваша ,но ако ще я споделяме искам да попитате и за моето мнение и за мнението на другите пловдивчани играсли тук,зная че филми като Завръщане са нещо забавно за другите и нещо скрито в мене си за мене си,,зная че като васко пее моят град аз си представям моят град ,баба ми и сладкото от смокини което правеше ,дори след 30 години като затворя очи усещам вкуса му с индрише и мирис на любима книга
0
 
 
И като сме на темата ,аз тия недоразумения дето се плюят от 44 не ги разбирам ,път за внуците но ние да сме в техната игра.Когато доиде 89 аз бях един от младите на площада които скачахме и искахме промяна на 20 света е чист и красив,на 50 след всяка пробутана лъжа осъзнах че са долни използвачи -след което заминах и обиколих света .И света не е клоака като нашата,казва се време за живот и време за размисъл и осъзнаване
0
 
 
Некадърници смотани -град без паркове ,без зоологическа градина ,без адекватен транспорт, без паркинги,без достатъчно училища и детски градини ,една умряла маришка ивица имате и тя е бунище и съответно вододаина зона на града .4 футболни отбора и нито един стадион завършен -просто класика ,ония недоразумения старият град,тютюневия град,Каменица ,гребна база това кво точно е ако в целофан ли :
0
 
 
Аиде и ти и Хрушчов да си се уземлявате вече -маината ви смотана ДЪРТА ,това е моят град .Няма да рушите в него без да сте създали нещо ново и уникално=селяци ,най-голямата грешка на демокрацията беше че махна гражданството и хоп всичката селяния у големия град.Радко срещана форма на психично заболяване,по цял свят хората с пари купуват и бягат от простащината а тук продават всичко за да са простаци .
-1
 
 
Когато Никита Хрущёв вижда,,Алёшата"се разгневява а комунистическите кокорбашии на Пловдив се изпонасират от шубе! ,,Алёшата" е сбъркан - няма такава стойка/постановка на оръжието в РККА! Както и кепето му-обърнато е точно на обратната страна! Какво става с насраните комуняги?!? Ами интересувайте се от историята на родния град мили г-ци,г-жи и господа! Иначе измишльотини на путински zомбита и копейки много... Хи хи
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Сериалът "Чернобил" 2019
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: