ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Директорката на Руската за новия спортен комплекс: Ще трябва да плащаме
Автор: Диана Бикова 14:45 / 13.12.2022Коментари (0)3111
©
Неприятен развой получава хубавата на пръв поглед новина за нов спортен комплекс в Пловдив. Дни след обявяването на избрания изпълнител, директорът на ЕГ "Пловдив Николай Радев, който е общински съветник от "Автентична лява БСП", поиска обяснение от кмета за разпоредителната сделка с дворовете на езиковите гимназии. Заместник-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков по-рано обясни за медията ни, че новият спортен комплекс ще прилича на Младежкия център на Гребната база, но ще е много по-голям.

Ето какви са притесненията на директора на ЕГ "Иван Вазов Вихра Ерамян:

- Г-жо Ерамян, знаехте ли за мултифункционалния спортен комплекс, който предстои да бъде изграден в двора на езиковите гимназии?

- Сега чувам за този център. Не знаем за него и се чудим как е станало, защото и в нашия закон, и в закона за общинската собственост ясно и точно е казано, че тези имоти са ни предоставени на нас за управление. Не мога да кажа как са ни ги взели да се разпореждат с тях.

- Вашата гимназия и ЕГ "Пловдив“, сте спечелили проекти от Министерството на образованието за спортни игрища.

- Така е. Всъщност бенефициент е пак община Пловдив, дирекцията на г-н Стоянов (б.а. - Стефан Стоянов, заместник-кмет “Oбразование, бизнес развитие и европейски политики"). Ние цяло лято работихме и подготвяхме документите. Имаме спечелени проекти за две площадки – една за тях и една за нас. Притеснени сме, че се бавят нещата, че не са пуснати обществените поръчки и, ако мине срока, тези пари няма да ни бъдат оставени, а ще се върнат обратно.

- Какъв е срокът за усвояване на тези средства?

- Срокът е до края на другата година, 2023-а. Нали разбирате, че има проектиране, има избор на фирма чрез обществена поръчка и никой не е казал, че може да стане за един, два или три месеца. Притеснени сме, защото това са пари, спечелени с общи усилия – и на общината, и на нас, училищата.

- Вие бяхте обявили обществена поръчка и за спортна зала. Това е друг, трети спортен обект, нали?

- Да. Парите за тази зала бяха осигурени още преди 6 години, но все се случваше нещо и сега най-накрая ще я започнем. Има спечелил обществената поръчка, има подписан договор и имам уверението, че в най-скоро време ще започне строежът на тази зала.

- Децата сега къде играят физическо? Имате ли физкултурен салон?

- Имаме физкултурен салон, но той е много малък. При 1200 деца, в един час влизат по 5 паралелки. Може да си представите как играят. Никакви условия няма – салонът е 200 квадратни метра, играят пет паралелки, т.е. 150 деца. Значи по един и половина квадратен метър на дете се пада. Е как да спортуват тези деца?! Аз много държа да се спортува както трябва, защото нашите деца учат страшно много, часове наред и след училище. Чужди езици се учат с много часове, и тези деца трябва да използват пълноценно няколкото часа, които законово са дадени в учебния план.

- Ако се изгради спортната площадка по проекта на МОН и се направи спортният комплекс, няма ли да се подобрят условията за спорт на децата?

- Ще се подобрят условията с всичко, което се построи към училищата. Казах ви, че държа много на спорта и когато имаме спортен празник, неколкократно искам да ползвам базата на Младежкия център на Гребната база. 25 лева на час как да ги платя и откъде да ги платя? За всяко нещо, което ползваме извън нашата си база, която си е за училището, ние трябва да плащаме допълнително. Как, откъде да плащаме? Бюджетите ни не са разтегателни!

- Т.е. притеснявате се, че, ако бъде изграден спортен комплекс в двора на гимназиите, по подобен начин ще искат да плащате?

- Да, ще трябва да плащаме. След като никой не е дошъл да ни попита, след като не сме видели кой ще го управлява. По принцип не е редно, противозаконно е, да се дава нещо, което е дадено за управление на нас, на друга структура. Казано е в Закона за общинската собственост: трябва да е с отпаднала необходимостта. Когато е отпаднала нуждата от предоставения имот, тогава може да се отмени заповедта на кмета, с която са ни предоставени на нас за ползване тези имоти.

- Казвате, че се нарушава законът?

- Еми да! Ние искаме както от нас се иска да спазваме закона и другите да го спазват. Интересите на училището и на децата за нас са над всичко. Ние нямаме друга изгода, за да кажат: "Те не искат да има такъв център, защото еди какво си...“. Нас ни интересува единствено децата да могат да спортуват, да имат необходимите условия.

- Ще предприемете ли някакви мерки? От директора на ЕГ "Пловдив“ г-н Радев разбрах, че преди нова година ще се прави първа копка.

- Нямам идея, нищо не знам и не мога да кажа какви са нашите възможности. С него не сме имали възможност да се видим и да изговорим нещата.



Още по темата: общо новини по темата: 17
23.12.2022 »
16.12.2022 »
15.12.2022 »
14.12.2022 »
12.12.2022 »
08.12.2022 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: