ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Депутатът Костадин Язов: Пладнешки грабеж е 30-милионният заем, ако трябва, ще дойде Цветанов
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:46 / 31.05.2010Коментари (25)25733
© Plovdiv24.bg
На скандалната среща между Славчо Атанасов и Симеон Дянков в петък вечер, кмета съпровождаха народните представители от БСП Захари Георгиев и Петър Мутафчиев, а отдясно на министъра беше пловдивският депутат от ГЕРБ Костадин Язов. Той е 33-годишен, последната му диплома е на макроикономист, преди това е завършил атомна и ядрена физика и лазерни техники и технологии, а още по-преди - "Двигатели с вътрешно горене" в механотехникума. До влизането си в парламента е работил в собствената си фирма за изготвяне на проектно-сметна документация. 

Веднага след срещата тръгна градската легенда, че ГЕРБ - Пловдив, бил помолил Дянков да спре 30-милионния заем за малките улици, което стана скандалът на миналата седмица. По този повод Plovdiv24.bg разговаря с Костадин Язов:

- Господин Язов, така ли отмъщавате на кмета, че подмени изборния вот на пловдивчани и на мястото на ГЕРБ вкара БСП във властта? До последно лидерът Ви Иван Тотев твърдеше, че макар да е против заема, няма да пречи на Славчо Атанасов? Защо помолихте Дянков да го спре?

- Вицепремиерът Симеон Дянков няма как да спре заема. Той е гуверньор на Европейската банка за възстановяване и развитие за България. Това е съвсем отделна структура от Управителния съвет, който взема решенията. Гуверньори са всички финансови министри от Европейския съюз. Задължение им е да дават становище за всеки един кредит в страната им, поискан от банката. Точно това направи и Дянков, но отправи и логични въпроси. На срещата в петъчната вечер стана ясно, че ако отговорът от банката е удовлетворителен, той няма да има против. Аз обаче съм убеден, че заемът няма да бъде отпуснат.

- Защо, нали в подготовката му участваха и експерти от банката?

- Всеки, който е теглил кредит, знае, че всяка банка си удържа суми за управлението му, които обикновено са около 1,5% процента от неговия размер. За 30 милиона това е към 450 хиляди лева. Общината обаче е забравила да заложи тези средства в бюджета си, а това не е коментирано с банката. Не знам доколко екипът на кмета е на "ти" с проектите, но виждам, че от известно време насам - откакто Марта Божикова бе отстранена като заместник-кмет по евроинтеграцията, няма нито един одобрен проект на общината, а това е притеснително. Налагало ми се е да помагам на много кметове по различни програми. Само от Пловдив - ни вопъл, ни стон. Ние тук сякаш сме най-великите, ще се оправим сами... Не става така. Има стъпки и процедури за решаване на проблемите. 

- Не върви ли по тях вече две години управата?

- Проектът им за заема е некачествен. Липсват всякакви комуникации с ВиК и ЕВН. Крилата сред пловдивчани е станала фразата, че асфалтираме, за да разкопаем веднага. Трябва ли да плащаме три пъти за едно и също нещо? Не ми е ясно защо са се хванали за този заем като удавник за сламка при условие, че можем да използваме безвъзмездни средства, отпуснати от Европейската комисия по оперативна програма"Транспорт". 

- Не е ли работа на управляващите да подреждат своите приоритети?

- Не е, защото няма те да го изплащат от своите си джобове, а ще се бръкнат всички пловдивчани. Като добавим този кредит към 50-милионния заем на бившия кмет, се блокират възможностите за развитие на града за осем години напред. В следващите два мандата - независимо кой ще е кмет, само лихви и главници ще плащаме, нищо друго няма да можем да направим. Дори при самия им проект има разминаване - стойността му е 17,3 милиона евро, а заемът - 15 милиона евро. Откъде ли ще дойде разликата от 2,3 милиона?...

- Коментира се, че Дянков гази конституцията, защото се месел в местното самоуправление...

- Не се меси, а изпълнява задълженията си. Защо не спря заема на община Николаево, Старозагорско, която е сред най-прогресиращите, нищо, че има червен кмет... Изобщо не проумявам как може някой да пише проект без да го съгласува. Защо чак сега кметът се срещна с Дянков? Какъв беше проблемът да го направи по-рано, когато списваха този проект, да питат как да го изработят. Министърът е работил в Световната банка, и съвет можеше да им даде.

- Да не се окаже вярна тезата на кмета и му пречите, защото ви е страх, че ако асфалтира улиците, догодина ще го преизберат?

- И да го преизберат, какво друго ще прави освен да изплаща заеми? Досега, откакто управлява, харчи 50-милионния заем на Чомаков. Друго нищо не се е случило. Премиерът ясно заяви, че ще направим всичко възможно да бъдат усвоявани проекти, и в същото време в условията на криза някой излиза и ни казва: ама ние няма да усвояваме проекти, а ще теглим кредити. Добро ли е това за пловдивчани? Всеки пътен инженер ще ви каже, че асфалтът е покритие, а не изграждане на улици.

- А като депутат от ГЕРБ как ще помогнете Пловдив да си получи договорените за тази година 15 милиона лева от сделката със софийския боклук?

- При актуализацията на бюджета през юни ще бъде приета формата на разплащане, предложена от кмета в няколкото писма до министъра. 

- На последната общинска сесия бе обрисувана апокалиптичната картина на Пловдив като град под икономическа блокада, наложена от правителството...

- Това е някаква бутафорна приказка... Да се поразровим малко в разходите, които според решението на Общинския съвет трябва да бъдат покрити с 26-те милиона от софийския боклук. Ще плащаме например ремонтите на детски градини и ясли. Тези пари вече са били заложени в миналогодишния бюджет, но са отишли някъде другаде. Така по два-три пъти плащаме за едно и също нещо. На какво прилича това? Пладнешки грабеж го наричам аз. В същото време говорят за икономическа блокада. Ами милионите, предвидени за почистването на Марица? Пряко отношение към плащането на това има Министерството на околната среда и Министерството на земеделието с ресорите им басейнови дирекции и агенция по хидромелиорация. Посъветвах кмета да си преразгледат количествено-стойностната сметка, защото са показани неверни параметри относно дължината и ширината на Марица, което пък означава, че и в тази сметка, и в това крайно число има нещо нередно. Достатъчно ясно министър Цветан Цветанов показа, че ще се борим за правово управление на държавата. Ако някой си мисли, че може ей така, както му хрумне, да се разполага с парите на пловдивчани, няма да стане.

- Смятате ли, че е възможно в пловдивското управление да има корупционни практики?    

- Мога само да предполагам, не и да доказвам. Виждам разлики с реалното и това ми навява тази мисъл. Има си други органи, които компетентно могат да се изкажат по въпроса.

- Вече помолихте Дянков, ще помолите ли и Цветанов? 

- Не е нужно чак той да се намесва, но ако се наложи, и това ще стане. В Пловдив си има достатъчно ресорни държавни институции с пряко отношение към всяко изпълнение. От около 15 години е обичайна практика някакви суми да се завишават, да се плаче, да се правим на многострадални геновеви и в крайна сметка - освен да теглим заеми, друго не се случва. 


Още по темата: общо новини по темата: 91
29.08.2011 »
11.02.2011 »
10.02.2011 »
23.10.2010 »
10.08.2010 »
19.07.2010 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Лично за мен има много мръсна политическа игра в цялата история около този заем.Не вярвам 100% нито на тези,които искат заема,както и на тези,които пречат това да се случи.Преди време бях "за",но това се промени.Имам само един аргумент за това и той е следният:ВиК изтегли кредит за подмяна на водопроводната мрежа на града,защитен с няколко годишна програма за работа.Всички се запознахме с това преди време.Планът им за работа не съвпада с това,което иска да прави Славчо.Той не предлага алтернатива,а се опитва да им извива ръцете.Безумие е да ги кара да асфалтират след него.За мен това е достатъчно да съм противник на този кредит.А и самият кмет и неговият екип с нищо не са ме убедили,че заслужават доверието ми!
Я да прочетем за успехите на Тотев...
на 31.05.2010 г.
0
 
 
Очевидно е колко стаена злоба има в изказването на този депутат от ГЕРБ. Вместо да клевети безпочвено нека каже "Аз допринесох Пловдив да получи това и това" нали това е ролята на депутата, да осигурява предимства на гражданите, които са го избрали. Нека депутатите от ГЕРБ кажат какво са направили за града си, но конкретно, и тогава да злорадстват и да извъртат фактите.
-1
 
 
Много добре аргументирана позиция на Язов! Браво! За мен няма значение кой от коя партия е. Важното е позицията да бъде наистина пловдивска, а не на евтин популизъм, съчетан с нагло крадене на пари! Ако си спомняте, тук във форума по тази тема преди няколко дни, написах, че без съгласуване с главните копаещи организации работата става съвсем афиф, на гол популизъм. Разумната последователност на дейностите е гаранция за разумното харчене на парите ни! Да не говорим, че ни се предлагат европари БЕЗВЪЗМЕЗДНО за същите неща!
0
 
 
Няма да коментирам нито статията, нито коментарите. Ще добавя нещо от мен. За строителството на Екозавода в Шишманци държавата ПОДАРИ на Пловдив 32 милиона лева (напук на това, което всички твърдят, че не ги е грижа за нас). Още 10 милиона лева добави Община Пловдив. Общо за строителството на завода, в който всяко болтче е общинско, бяха употребени 42 милиона лева - наши пари, взети от нашите данъци. Как управлява болнавия патриот Главчо Атанасов този завод, паднал му от небето (той лично не си е мръднал пръсченцето)? Никак - чисто и просто го подри на едни овчарски скачач и на една софийска мутра. Община Пловдив предостави 66% (без блокираща квота) от този завод на две частни лица, за да го управляват в следващите 30 години, докато се аморизира и технически и морално. Откъде накъде? Защо? Преди това изнуди правителството, притиснато заради нерешените проблеми със софийските боклуци, да му даде Акт 16 (въпреки липсата на документи - колко ли е откраднато при строежа) и да му даде още 5 милиона за Община Раковски. И така пловдивския кмет, който и да е, в следващите 30 години ще му се налага да ходи и да се моли за цените на боклука на една софийска мутра, която управлява завод, в който всяко болтче е общинско, но който е монополист и ще изнудва Пловдив както си иска. В момента Пловдив плаща най-високите такси в България за депониране в собствения си завод!!? Ако бяхме Китай, досега да са разстреляли Главчо Атанасов като мръсно куче на стадиона. ЗАЩО ТОВА ЧОВЕЧЕ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИ НОВИ 30 МИЛИОНА? За да ги унищожи и тях? ЗАЩО има хора, които все още му вярват, защо, не мога да се начудя! Честно, не го проумявам.
0
 
 
този заем е предизборен и после ще каже вижте какво направих асфалтирах ви улиците гласувайте за мен. Да, но жестоко се лъже кмета
0
 
 
Подкрепям изцяло! За пръв път излизат конкретни цифри, вместо мелодраматичното "преасфалтиране на малките улици и радоста на хората, живеещи там".
Пловдив е само наш! Вечно наш!
на 31.05.2010 г.
+1
 
 
Общо взето ала-бала - и от едната страна и от другата. Яко локуми и народът да се радва на разправиите. Тъй като Язов явно цял живот не може да реши с какво да се занимава (справка - изборите при образованието му), да му обясня за таксата от 450хил. Язов, не е нужно да е заложена в бюджета - може просто да се удържи при отпускането. Всичко е въпрос на договорка, но ти няма откъде да го знаеш това с твоята Макроикономика. :)
+3
 
 
някой забелязал ли е на бул.България какво случва колко се копае какво се изнася и какво се насипва .......... интересно къде се изсипва (старата) баластра ..... и аз съм против тизи заем ......... проектите се оскъпяват зорлен и после ние плащама
+1
 
 
още един които не защитава хората които са го избрали и партиини интереси на софииската си централа. аман от пловдивски подлоги
+4
 
 
Е този Язов ми взе думите от устата. Главчо дали го четеш това? Моля те прочети го и направи нещо. Защото аз като гласоподавател отдавна съм те забравил.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
БК Академик Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: