Делото за строежа зад "Юбилейния блок" влезе във ВКС

Автор: Цвети Тончева
Коментари (3)
14:50 / 14.12.2021
4268
Делото за строежа зад т.нар. “Юбилеен блок" влезе във Върховния касационен съд, очаква се решението, съобщиха за Plovdiv24.bg от Инициативен комитет "Граждани против презастрояването в район "Южен". 

"Писмената ни защита в съда е резултат от продължаващото две години упорито и задълбочено изследване на казуса от всички възможни страни", твърдят гражданите. “Смятаме, че нашите усилия заслужават внимание и уважение от страна на експертите по Закона за устройство на територията. Освен тях и всеки гражданин би следвало да прояви интерес, защото с това дело успяхме да насочим фокуса на институционално действие към някои важни, но не особено коментирани и популярни в обществото механизми, по които се подрежда обкръжаващия ни свят - градове и села, улици и сгради - всичко това се изгражда по определени от закона правила и нормативи. Това е и светът, който ние ще оставим на поколенията след нас", казват още от Инициативният комитет.

Те очакват справедливо и безпристрастно решение на Върховния съд, отчитащо върховенството на закона. “Надяваме се, че когато съдът оценява значимостта на закононарушенията ще отчете щетите, които те са нанесли при наслагването си в едно пространство върху обикновените граждани, които вече населяват това пространство. Частна собственост не е само земята, но и жилищата, които за някои хора са единственото място, където могат да живеят и единственото, което притежават, включително и като икономически ресурс. Постигането на точния баланс при тази оценка е трудна задача и не случайно сега е поставена на най-високото възможно ниво за решаване", твърдят още протестиращите.

Те призовават съдиите към обективна преценка на казуса и прогласяване на нищожността на Заповед № ОА-2288/05.12.2005г. на кмета на община Пловдив, с която е одобрено изменение на ПУП-ПРЗ, предвиждащо обособяването на самостоятелен терен за жилищно застрояване, с предвидено до високо застрояване, свободно спрямо съседните УПИ и подземно застрояване, отделен от УПИ I-комплексно застрояване в квартал 37 по плана на кв. "Въстанически-юг“, или делото да бъде върнато на друг състав на Административния съд за произнасяне, като даде задължителни указания по тълкуването и прилагането на Закона.

Гражданите претендират от съда и да им бъдат изплатени направените от тях разходи по делото.

Виж коментарите (3)

Още по темата (359):
05.05.2024 Брокер от Пловдив: Не си мислете, че ако сте си купили имот в "Оазис"-а, цената ще му върви постоянно нагоре
23.04.2024 Шофьор: Положението в Пловдив е кошмарно! Търсете варианти, защото с това строителство ще става още по-зле!
15.04.2024 1200 евро за квадрат: Сабри Сюлейман от Момчилград купи нов едностаен апартамент в Пловдив
28.03.2024 Застрояват огромен парцел в западната част на Пловдив
25.03.2024 Средният ипотечен кредит за покупка на апартамент в Пловдив нарасна до 72 000 евро
25.03.2024 Спад в цените на жилищата в Пловдив и в още един град
Още новини от Новини от Пловдив:
Това е листата на БСП в Пловдив, която ще атакува новия парламент...
Адско задръстване на Околовръстното на Пловдив, шофьорите изнерве...
От Дионисий до Орфей - наслада за сетивата и душата, само в преда...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Започва последният етап на най-новата улица в Пловдив
Забавен надпис на автомобил с пловдивска регистрация предизвика ф...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).