ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Цените на жилищата в центъра на Пловдив вече догонват софийските
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:51 / 12.02.2020Коментари (0)10956
© Plovdiv24.bg
Цените на жилищата в централните райони на Пловдив започват да догонват тези в София, показват наблюдения на специалисти в сферата на недвижимите имоти. Причината е все по-доброто икономическо състояние на града и повишаването на средните доходи на населението.

"През последните години Пловдив затвърди позицията си на индустриален център, което се отрази и на търсенето на жилища и доведе до повишаване на цените на имотите“, коментира Иван Козаров, търговски директор на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Миналата година Пловдив изпреварваше София по ръст на цените на жилищата, като особено силно беше покачването при новото строителство. Данните на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на миналата година показаха скок на цените на жилищата в Пловдив с 12,3%, като при новите жилища беше отчетено поскъпване с 21,3%.

Според Константин Бояджиев, изпълнителен директор на инвестиционната компания "Галакси Инвестмънт Груп", ръстът на цените в Пловдив се формира основно от повишаващото се качество на новопостроените сгради.

"Клиентите са взискателни и държат на добра инфраструктура, високо ниво на общите части и дворна среда. По-високата себестойност налага и по-висока продажна цена, която пазарът приема. Друг фактор за статистическия ефект на значителен ръст на цените е все по-честото предлагане на обзаведени жилища, които имат по-висока продажна цена. Статистиката не отчита този нюанс на предлагането“, отбелязва той. Неговите очаквания са цените на жилищата в Пловдив да отбележат умерен ръст до 5% през тази година. 

Растящите доходи и ниските лихви по ипотечните кредити ще останат основен двигател на жилищния пазар в Пловдив и през тази година. "Благоприятната икономическа конюнктура създава оптимизъм, който предразполага към покупки на нов дом и инвестиции в недвижим имот. В Пловдив се наблюдава нетна миграция към града, което допълнително подкрепя пазара на жилища“, казва Константин Бояджиев.

Търсят се големи жилища

През тази година интересът на купувачите ще бъде насочен основно към големи апартаменти до 100 кв. м в сгради ново строителство в централните райони на Пловдив, прогнозира  Десислава Милошевич, регионален мениджър на "Адрес Недвижими имоти" в града. Цените на имотите новото строителство се движат в диапазона между 600 и 650 евро за кв. м, а в централните части достигат около 1000 евро на кв. м. В луксозните комплекси, които се намират в централните райони, цените стигат и до 1200 евро на кв. м, показват данните на "Адрес“. "Нивата през тази година ще бъдат сходни“, прогнозира Милошевич.

Тъй като централните райони в Пловдив вече са презастроени, много от купувачите се насочват към западните квартали, където има по-широки улици и по-големи междублокови пространства. В южните квартали цените са на по-ниски нива и привличат хора, които търсят бюджетни решения“, казва тя.

Според Козаров най-атрактивни в Пловдив са двустайните жилища "на зелено“ в диапазона 40 хил.- 50 хил. евро. За завършени и обзаведени двустайни апартаменти купувачите са склонни да платят 50 хил. - 60 хил. евро. Най-желаните квартали са Център, "Западен“ и "Смирненски“, засилен интерес се забелязва и към "Кършияка“.

Сред купувачите преобладават млади семейства, които имат едно или две деца, като те могат да бъдат разделени на две групи. Едните търсят своя първи дом, а другите искат да се разширят и избират по-голямо и комфортно жилище, казва Десислава Милошевич. Според Иван Козаров по-младите участници на пазара на недвижими имоти в Пловдив стават все по-активни, като повечето от тях разчитат на банково финансиране за закупуване на жилище.

Една от новостите на пазара в Пловдив е все по-честата продажба на жилища с по-голям обем довършителни работи спрямо стандартното довършване на шпакловка и замазка. "Вече се наблюдават примери за апартаменти директно от инвеститора в сградата, които се предлагат завършени с кухня, баня, настилки, тавани“, отбелязва Константин Бояджиев.

В града се наблюдава и устойчива тенденция към увеличаване на средната застроена площ на жилищата. "Скоро може да видим и първите проекти с централизирани решения за отопление и охлаждане на жилищните единици“, допълва той.

Купувачи в режим на изчакване

През последното тримесечие на миналата година на жилищния пазар в града е имало известно затишие, тъй като купувачите са предпочели да отложат закупуването на имот с надеждата цените да намалеят.

Данните на Агенцията по вписванията, публикувани през януари, показаха, че през миналата година в Пловдив са били вписани 15 221 сделки с имоти, което е спад с 5,6% спрямо 2018 г. Агенцията отчиташе намаляване на сделките с имоти в града през цялата изминала година с изключение на последното тримесечие.

"Статистиката за вписванията може да е много волатилна и човек трябва да е внимателен, когато я интерпретира. Вписванията се случват при прехвърляне на собственост, а това обикновено става при разрешение за ползване на сградата две години след старта на строителството за по-големите проекти“, казва Бояджиев. Наблюденията на компанията му също сочат намаляващ брой сделки в града. "Това е добре, защото е знак за балансиране на пазара и изчерпване на спекулативното търсене. Нашите клиенти са основно хора, които купуват жилища за лично ползване. Колкото по-голям е този дял купувачи спрямо общото, толкова по-стабилна е средата и надеждни са очакванията за цени и търсене“, отбелязва той.

Брокери и инвеститори в недвижимите имоти не очакват повишаването на данъка върху сделките с имоти в Пловдив да окаже значително въздействие върху търсенето на жилища през тази година.

Наемателите стават собственици

През 2019 г. Пловдив беше Европейска столица на културата, но това е дало отражение основно върху пазара на краткосрочни наеми. "Някои собственици започнаха да отдават жилищата си през онлайн платформи, основно на туристи. Сега обаче ще трябва да търсят други възможности за генериране на доходи от имотите си – чрез продажба или отдаване под наем дългосрочно“, смята Десислава Милошевич.

Според Бояджиев приетите през последните месеци изменения в законодателната рамка, ограничаващи възможността за краткосрочно отдаване на жилища под наем, вероятно ще охладят ентусиазма на собствениците на имоти в Пловдив. Той обаче смята, че винаги ще има търсене на жилища с инвестиционна цел, защото в България притежаването на апартамент е традиционната алтернатива на инвестицията на свободни парични средства. "Намираме се в условия на реална инфлация и нулевите лихвени проценти по депозитите. Нормално е хората, които имат свободни пари, да търсят вложения, които ги защитават от инфлация“, казва той.

И в Пловдив все повече се засилва тенденцията хора, живеещи под наем, да предпочитат да закупят собствен имот. Данните на Arco Real Estate показват спад както на търсенето, така и на предлагането на имоти, които се отдават под наем, въпреки домакинството на града на Европейската столица на културата през миналата година. "Все повече участници на пазара предпочитат да закупят имот, отколкото да заплащат наем“, казва Козаров пред Investor.bg.

Бояджиев потвърждава, че делът на хората в Пловдив, които купуват жилище с цел реализиране на доход от наем, е малък. Наемателите пък са предимно студенти, както и работещи в индустрията и информационните технологии българи, идващи от други градове, и чужденци.


Още по темата: общо новини по темата: 521
10.04.2024 »
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: