ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Бившият директор на Математическата: Община Пловдив хвърля прах в очите на обществото
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:10 / 15.05.2023Коментари (0)7584
©
Бившият директор на Математическа гимназия Пловдив проф. Ивайло Старибратов изрази мнение по казуса, разразил се от последните няколко дни, свързан с изграждането на нова пристройка към сградата на училището, намерения, които Община Пловдив обяви съвсем наскоро. Той даде кратко интервю за "Уча в Пловдив".

Преди броени дни Общественият съвет към Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов“ изпрати отворено писмо, в което остро възрази срещу намерението на Община Пловдив да строи допълнителен корпус в двора на училището. Повод за недоволството е предложението, което ще се гледа на предстоящата сесия на местния парламент общината да търси средства за нова сграда на ОУ “Драган Манчов", с което МГ съжителства от години, и за допълнителен корпус за Математическата. Призивът към общинските съветници е да отхвърлят така направеното предложение и да заемат позиция по приемане на решение за провеждане на архитектурен конкурс за собствена сграда на МГ на терена, отреден за това зад хотел SPS в район "Тракия“.

Потърсихме за коментар бившия директор на Математическата гимназия, сега преподавател в Пловдивския университет – проф. д-р Ивайло Старибратов, тъй като казусът със строежа на нова сграда датира от години.

– Г-н Старибратов, казусът със строежа на нова сграда на МГ датира от десетилетия. Защо в крайна сметка не се стига до първа копка и не се намери начин за осигуряване на средства, колкото и значителна да е сумата, след като всички са обединени около идеята да има модерен кампус, който да отговори на изискванията на времето?

– Ако трябва да сме точни, има правени няколко първи копки. Още по времето на Иван Панев, след приключилия през 1989 г. конкурс за проект на сградата, е направена такава. Считам, че проблемът отдавна не е до средствата, които са необходими, а до желанието да се решат проблемите, и то не само за МГ.

Липсва цялостна концепция за преминаване на едносменен режим. Това изискване не е моя приумица, а е залегнало в новия Закон за предучилищното и училищното образование от 2016 г. Трябва да отбележим, че темата за нова сграда на ОМГ е винаги на дневен ред преди избори. Е, този синдром е налице и сега. Темата се отваря и след изборите бързо се забравя.

– На 18 май предстои сесия на Общинския съвет, на която се очаква протест с искането за нова сграда. Как виждате изход от ситуацията?

– За строеж на нова сграда на Математическа гимназия има отреден терен. Необходимо е да се проектира отново съвременна сграда, отговаряща на престижа и необходимостта за обучение на качествени кадри, каквито е доказало, че "произвежда“ училището.

С направеното от общината предложение не се решава проблемът с едносменния режим, а се хвърля прах в очите на обществото. ОУ "Драган Манчов“ е вече с такъв брой на учениците, за които сградата е точно по мярка. Уточнявам, че училището е строено по документи за 22-класно училище, а основното  училище сега е с 18 паралелки. Каквото и да се дострои, няма да реши проблема с обезпечаване на учебния процес.

– Нека да се върнем в годините назад: МГ разполага ли с документ за терена на SPS? През 2019 г. кметът на "Тракия" Костадин Димитров заяви, че теренът от 10 дка зад хотел "SPS" e отреден за училище и на това място ще бъде изградена новата Математическа гимназия.

-Теренът е от 36 декара и е отреден за общинско училище – Математическа гимназия. На сесия на Общински съвет от 2021 г. бе променен статутът му от частна общинска собственост в публична общинска, за да се предотврати възможността да се разпореждат еднолично. Какво се случи в последните години? Борбата не е спирала.

Трябва да спомена, че една от причините да напусна гимназията бе и това, че няма визия за развитието й. През 2017 г. тогавашният председател на Обществения съвет на Математическата гимназия Пейо Янков обяви старта на кампания за строеж на нова сграда, зад която застанаха учениците, Общественият съвет и Училищното настоятелство на гимназията.

През 2018 г. Училищното настоятелство на свои разноски направи актуализация на вече направения проект. Средствата бе планирано да се наберат от дарения. И в момента отново сме на изходна позиция.


Още по темата: общо новини по темата: 33
19.03.2024 »
11.03.2024 »
08.03.2024 »
27.01.2024 »
15.01.2024 »
22.12.2023 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: