ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ангел Стоев връчи благодарствени адреси на доброволците към Областния щаб "Пловдив - Украйна"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:30 / 25.10.2022Коментари (0)1272
Областният управител на Област Пловдив Ангел Стоев връчи благодарствени адреси на доброволците, които най-активно се включиха в приема и адаптацията на украинските бежанци на територията на града и региона.  

"Бих искал от името на областна администрация да благодаря на хората с големи сърца, които отделят от личното си време и чрез труда си помагат за социализация и културна интеграция на украинските граждани“. Това заяви Ангел Стоев по време срещата с доброволците от Областния щаб "Пловдив – Украйна“. През тази година са давали дежурства на горещия телефон или са били учители в безплатните курсове по български език, които се провеждаха в сградата на Областна администрация.  

Благодарствените писма от името на областния управител получават учителите Наталия Янкова, Юлия Читакова и Здравка Сейкова, както и доброволците на горещата линия - Настя Полякова, Лаура Тулешова, Даниела Гергова, Мина Германова и Алекс Ковш. В награждаването участваха заместник областния управител Даниела Николова и главният секретар на Областна администрация Георги Янев.

"Заварих от моя предшественик Йордан Иванов една много добре структурирана работата по проблемите на бежанците, които ние с администрацията продължаваме като работим активно в координация с почетния консул на Украйна Димитър Георгиев и Наталия Елис от фондация "Втори дом“. Нашата надежда обаче е война да завърши възможно най-скоро и хората да се върнат към своя нормален живот“, коментира още областният управител. Той припомни, че Пловдив и областта се сочат като един от най-успешните модели за адаптация и социализация на бежанците в Европа. Регионалната и местните власти остават в готовност, ако има нова бежанска вълна. Но на този етап няма данни за особено нарастване, стана ясно още по време на срещата.  

Доброволците споделят, че работата в помощ на хората от Украйна им донесла много удовлетворение. Преподавателите по български език разказаха, че учениците им са имали силна мотивация и са постигнали значителен напредък в знанието на българския език. Курсовете в областна администрация – Пловдив стартират, още преди Министерството на образованието да е подготвило указания и помагала. Сами намират учебник, а служителите от администрацията помагат за неговото отпечатване в тираж. Всички консумативи като учебници, тетрадки, химикалки се предоставят от Областната администрация. Последните езикови курсове приключиха в края на септември.  

Към Областния координационен щаб е разкрита още в първите дни на войната е разкрита денонощна гореща линия към Областния щаб "Пловдив – Украйна“.  Дежурствата на нея се поемат от доброволци, които знаят руски или украински. В първите месеци на войната телефонът приема стотици обаждания ежемесечно. Чрез него се съдейства за получаването на информация за настаняване,  за обучение, за медицинска помощ, за работа и всичко, свързано с проблемите на бягащите от войната хора.  

"Беше трудно психически понякога, но важно беше да успокоим бежанците, да им дадем сигурност и надежда“, разказаха хората, които са давали дежурства  на телефона.  По думите им украинските граждани са благодарни за помощта, която получават в Пловдив. Свикват с новата обстановка и се опитват да продължат живота си като не губят надежда, че един ден ще се върнат в родината си.


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Мъртвопиян блъсна с джипа си жена в Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: