ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Аделина Радева изрече добра новина за Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:39 / 22.12.2020Коментари (5)8771
Епископската базилика на Филипопол стана "Сграда на годината 2020" в едноименния Национален конкурс - най-популярното и престижно събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България.

Церемонията по награждаване се състоя снощи -  21 декември 2020 г., в Софийска опера и балет, при засилени мерки за безопасност.

Eпископската базилика на Филипопол беше номинирана за "Сграда на годината 2020" в категорията "Проекти, свързани с развитието на градовете - градска среда и култура", в която се състезаваха още 5 номинации: Конгресен център – Бургас, Основна реконструкция на централна пешеходна зона, гр. Видин, Консервация, реставрация и експониране на сградата на Общински драматичен театър "Вида" и оформяне на прилежащото околно пространство, Видин, Зала за културни събития към Първа езикова гимназия, Варна и Арт Хотел Галерия 37 Пловдив.

Наградата от името на Община Пловдив получи заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който поздрави присъстващите от името на кмета на Пловдив Здравко Димитров и благодари на всички допринесли през годините за това Епископската базилика на Филипопол отново да оживее за жителите и гостите на града. Това се случи благодарение на публично-частно партньорство между Фондация "Америка за България", Община Пловдив и Министерството на културата. 

Процесът по цялостното разкриване, проучване и изграждане на посетителския център и обществено пространство на базиликата започна през 2014 г. и надгражда опита на Фондация "Америка за България" и Община Пловдив от успешния съвместен проект за Малката базилика. "За да бъде Базиликата съхранена за идните поколения и за да стане жива част от града, всеки принос е важен – и на бизнеса, и на гражданите. Благодаря на реставраторите и на стотиците доброволци, които помогнаха за разкриването и съхранението на Базиликата", каза още заместник-кметът Панов.

Водещ на церемонията бе Аделина Радева, а началото бе поставено с фрагменти от балета "Лешникотрошачката" в изпълнение на солисти на Софийска опера и балет.

Ето и екипа, реализирал проекта:

ИНВЕСТИТОР: Фондация Америка за България, Община Пловдив

КОНСТРУКТОР: инж. Костадин Палазов, инж. Йордан Атанасов

ИЗПЪЛНИТЕЛ: "Камо билд Груп" ООД – за сградата; "Драгиев и Ко." ООД – за площада

АРХИТЕКТ: арх. Красимир Тодоров, арх. Милена Крачанова, Ателие ДУО, Архитектурно студио Зуум, Абстракта, Сколник Aрхитектура и Дизайн 

Национален конкурс "Сграда на годината" се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп  под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Събитието се осъществява  с подкрепата на  индустрията и браншовите организации в областта на инвестициите, проектирането и строителството в България – УАСГ, КСБ, КАБ, КИИП, БААИК. Журито включва представител на ДНСК, представители на институционалните, професионалните и академични общности, браншовите организации и водещи компании от бизнеса.

Журирането стартира през ноември 2020 г. и протича на два етапа. На първи етап се избират по три или повече номинации за победител във всяка от 9-те категории. На втори етап от номинираните се избират победителите в съответните категории.

Финалът на журирането е  присъствено заседание на журито, на което се обсъждат и гласуват предложенията за награди в резултат на двустепенното гласуване. Журито има право да излъчи и допълнителни награди, освен победителите в категориите на Конкурса.

В същата категория "Проекти, свързани с развитието на градовете - градска среда и култура", награда получи и Конгресен център - Бургас, а другото пловдивско участие "Арт Хотел Галерия 37" бе отличена със специалната награда.


Още по темата: общо новини по темата: 220
06.04.2024 »
22.02.2024 »
11.02.2024 »
27.07.2023 »
26.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Базиликата е открита 1982г. От тогава до преди 2г.всичко беше зарито и опаковано в ламарини.Колкото и недоволни да има от фасадата на сградата,това е обект на Пловдив и България в който има история и култура и по малко архитектура. Не е нужно да се копира храм или нещо футуристично. Важно е съдържанието вътре ,а не уаууу отвънка.
0
 
 
Сега някой да не каже, че самата базилика е сграда на годината, а не конструкцията - базиликата си е там и е известно, че я има от има няма няколко века. Вие шегувате ли се ? Една простичка метална конструкция с малко декорация е сграда на годината ? Кой малоумник го измисли това ? Все по-сигурен съм, че е пълно с идиоти и олигофрени - пълни ретарди !
-1
 
 
Ще танцува ли по косми на нова година пред кино Балкан?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: