ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
60 абитуриенти придобиха сертификат за работа в индустриална зона "Тракия"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:33 / 18.05.2022Коментари (0)4435
10 зрелостници от Професионална гимназия по машиностроене в Пловдив получиха вчера сертификат за успешно завършен курс по пневматика, електро-пневматика, пневматични задвижвания и сензори в пневматичните системи. Същият сертификат ще бъде връчен още на 50 абитуриента от СУ Св. Св. Кирил и Методий – с. Калековец, ПГ по селско стопанство - с. Белозем и ПГ по хранителни технологии и техника – гр. Пловдив. Всички те бяха обучавани 2 години по проект "Достъп до технологично модерна образователна среда“, който се осъществява от екипа на "Тракия ЕДУ“ към Тракия икономическа зона /ТИЗ/ с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България“. Учениците проведоха теория и практика в Центъра за професионално обучение "Тракия“ към ТИЗ, единствен по рода си, ситуиран и обслужващ бизнеса в индустриална зона. 

"Колеги машиностроители, уникалността и иновативността на проекта, в който участвахте е не само, че вие се обучавахте в модерна база с роботи, но и че университетски преподаватели от Университета по хранителни технологии – Пловдив /УХТ/ водиха часове в средното образование“. Така инж. Кирил Саксанов, директор на гимназията по машиностроене, охарактеризира кратко приключилия курс пред присъстващите на тържественото събитие. 

"Проектът даде възможност на младите хора от 4 училища да придобият допълнителни знания. Вие получавате сертификати, които имат тежест, ценни са, ако сега решите да започнете работа в заводите в ТИЗ. Сертификатите са идентични с тези, които издаваме на служители на предприятия, тъй като център "Тракия“ служи и за квалификация и преквалификация на кадрите“, подчерта доц. д-р инж. Таня Титова, директор на "Тракия ЕДУ“ и декан на Техническия факултет на УХТ.

В потвърждение на думите и директорът на "Клъстер Тракия икономическа зона“ Катя Стайкова посочи, че желаещите могат да подадат своите автобиографии на специален имейл, а след това тя ще препрати получените документи на фирмите в ТИЗ. Абитуриентът Петко Желязков смята, че с придобитите нови знания и умения, завършващите са готови за реалното производство.

Надя Захариева - програмен директор, "Бизнес, предприемачество и технологии“ на Фондация "Америка за България“ подчерта, че за да бъде успешна България, "това може да стане със силна икономика, а тя има нужда от вас“.

Фондация "Америка за България“ по инициатива на екипа на "Тракия ЕДУ“ към ТИЗ финансира тази година и нов проект - "Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона“.

Част от предоставеното оборудване от "Шнайдер Електрик“ по този проект разгледаха първокурсниците и гостите на тържеството в Професионалната гимназия по машиностроене.

"Надграждаме съществуващите в момента технологии, които се използват за обучение на учениците“, обясни инж. Ясен Янев от фирмата. Според него така подрастващите се докосват до индустрията. Той разказа и своята вдъхновяваща история – как започва след средното си образование да работи в "Шнайдер Електрик“ като обикновен оператор-монтажник, преквалифицира се и продължава като настройчик. Докато работи завършва УХТ, става инженер и в момента е мениджър поддръжка в сертифицирания за smart factory завод.

Още една компания от Тракия икономическа зона е включена в проекта. "BTL Индъстрийз“, един от водещите световни производители и търговци на медицинска техника, предоставя оборудване на Професионална гимназия по Битова техника-Пловдив.


Още по темата: общо новини по темата: 521
10.04.2024 »
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: