ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
117-годишният фонтан на Деметра рухва
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:40 / 07.07.2009Коментари (0)3383
Над един милион лева са нужни за реставрацията на най-красивия фонтан в Пловдив - Деметра. План сметката с колосалната сума е представена на кмета Славчо Атанасов от директора на "Градини и паркове" Станка Стаматова. Градоначалникът поиска разчетите преди два месеца, когато по негово разпореждане слагаха пейки на площад "Централен" и саксии с цветя по Главната. Фонтанът на Деметра трябва да бликне, разпореди кметът, без да подозира, че сметката ще се окаже баснословна. Няма откъде да се вземат толкова пари, признава Стаматова. В криза сме.

Символът на Първото българско изложение е изваян от известния италиански скулптор Арнолдо Дзюки, популярен още с името Цоки. Шадраванът с голямата чаша и изящната фигура на богинята на плодородието, която държи амфора със салкъмите грозде, краси Цар-Симеоновата градина вече 117 години. Първоначално за скулптурната композиция е било определено друго място - около площад " Джумаята", но градската управа настояла да е до главния вход на изложението, организирано по онова време в Цар-Симеоновата градина. Арнолдо Дзюки е автор и на паметника на Цар Освободител в София.

През последните години в Пловдив от местния бюджет бяха похарчени за фонтани много повече от един милион лева. В миналия мандат във водното съоръжение на пл. "Централен" потънаха стотици хиляди лева, а насред Главната беше монтирана метална пластика, която някой шегобиец кръсти ренде. Абстрактната конструкция залива с вода минувачите. Вероятно има дефект, който авторите са длъжни да отстранят, защото пластиката има една година гаранционен срок, казва главният инженер на общината Пейчо Михов. Този фонтан струва на бюджета около 100 000 лева.

С тези пари досега можеше да се възстанови шедьовърът на Арнолдо Дзюки, който представлява историческа стойност за Пловдив. Но нито в един от бюджетите през последните години за Деметра не са предвиждани пари. Преди няколко години първо скулпторът Цвятко Сиромашки и директорът на Историческия музей Стефан Шивачев, а после бившите общински съветници Андон Андонов и Димитър Костов се опитаха да преместят богинята в панаира с аргумент, че по този начин фонтанът ще се предпази от разруха. Идеята беше на мястото му в Цар-Симеоновата градина да се ситуира копие от бронз. Авангардното хрумване с преместването на Деметра обаче удари на камък.

Никой не си мръдна пръст след този неуспешен опит. В момента 117-годишното произведение на пластичното изкуство е в плачевно състояние. Шадраванът е празен. В него се хвърлят угарки от цигари и празни чашки от кафе. Метачките намират вътре и пластмасови шишета от бира. Дъното има нужда от основен ремонт, голям проблем е с обратната вода, разказа Станка Стаматова. Скулптурата е излята от чугун и е силно корозирала. Прекрасната Деметра зеленяса и заприлича на жалка просякиня от ул. "Иван Вазов". Фигурите са покрити с дебел слой мъх. Някои от елементите са прибрани, други се счупени. Дюзите на фонтана са ръждясали и трябва да се почистят, обясни Стаматова. Директорката на "Градини и паркове" чака команда от общината какво да прави с пресъхналия шадраван. Не мога да го пусна със средствата на предприятието, защото ние нямаме толкова пари, твърди Станка Стаматова. Един милион лева представлява една четвърт от бюджета на "Градини и паркове".

Това е прекалено голяма сума, не ми се вярва, учуди се кметът, когато репортерът му съобщи за един милион. Мисля, че с по-малко средства можем да пуснем фонтана, оптимистично реагира Славчо Атанасов. Въпросът - кога ли?

Източник: в. "Марица"



Още по темата: общо новини по темата: 3
08.08.2011 »
22.04.2010 »
20.04.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: