ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
WSJ: Руската църква обяви конфликта в Украйна за "свещена война срещу Запада"
Автор: Иван Христов 13:50 / 08.01.2023Коментари (4)1930
©
Президентът Владимир Путин благодари на Руската православна църква за подкрепата на неговата война в Украйна, отбелязвайки първата православна Коледа, откакто пусна армиите си в пълномащабно нахлуване, конфликт, който той определи като вид свещена война срещу упадъчния Запад, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса от Агенция "Фокус“.

На среднощна служба в Благовещенската катедрала на Кремъл руската държавна телевизия показа мрачен г-н Путин сам със свещеници, прекръстващ се няколко пъти, преди отразяването да бъде прекъснато за обществена служба в близката катедрала Христос Спасител.

В коледни поздравления, публикувани от Кремъл, Путин похвали църковните организации за подкрепата на "нашите войници“.

Патриарх Кирил, лидер на Руската православна църква, заяви в интервю, излъчено по държавната телевизия в събота, че богомолците трябва да гледат на войната като на свещена борба срещу Запада за запазване на "руския свят“ и обединяване на славянските земи под духовния и политически контрол на Москва.

"Нашата борба е за морални принципи, нашата борба е за запазване на вярата, борба за бъдещето на цялото човечество, за живота на света – нито повече, нито по-малко“, каза той. "Ние се борим да запазим човешката цивилизация жизнеспособна.“

Гледната точка на православното ръководство на Москва контрастира с тази, идваща от Ватикана, където папа Франциск осъди войната в Украйна.

В годишното си коледно послание през декември папата призова за мир в Украйна и въпреки че се въздържа да опише Русия като агресор, през ноември той сравни войната с терористичния глад на Сталин от 30-те години на миналия век и миналия месец с нацисткия геноцид над евреите.

В Киев православните християни също се събраха да празнуват Коледа в събота. Главата на главната Православна църква на Украйна, митрополит Епифаний, отбеляза празника с богослужение в Печорския манастир в столицата, едно от най-важните места на православието.

Богомолците препълниха катедралата "Успение Богородично“ и се разляха по стълбите й в почти 1000-годишния манастирски комплекс сред хорово пеене, камбанен звън и засилени мерки за сигурност.

Мястото до скоро бе използвано от свързана с Русия църква, която отдавна доминира в Украйна, но държавата каза, че договорът за наем на катедралата "Успение Богородично“ е изтекъл в края на миналата година и я предаде на независимата православна църква на Украйна, създадена през 2019 г.

Свързаната с Москва църква загуби популярност след руската инвазия и Киев се стреми да я забрани на фона на обвинения, че нейните свещеници са подкрепяли Русия с думи и дела. Службата за сигурност на Украйна нахлу в Печорския манастир през ноември, заявявайки, че се опитва да противодейства на "подривната дейност“ на руските разузнавателни агенции.

Православните украинци започнаха да променят датата, на която празнуват Коледа, на 25 декември, в съответствие с християните в по-голямата част от западния свят, след като митрополит Епифаний каза, че подкрепя подобен ход.

Много украинци в момента празнуват и двете дати. В коментар за новинарския уебсайт "Украинска правда", публикуван в събота, митрополит Епифаний призова за единство пред лицето на инвазията на Русия. "Започваме новата година в свободна Украйна“, написа той. "Нека това бъде година на победа във войната с империята на злото и година на постигане на справедлив мир.“

В коледно обръщение, публикувано късно в петък, украинският президент Володимир Зеленски припомни, че работата традиционно се гледа с недоволство по време на празника, но каза, че украинската армия "се бори, за да не станем плячка, а да победим звяра“.

В Москва патриарх Кирил каза, че Украйна прави всичко възможно да раздели украинците и руснаците и да гарантира, че украинците гледат на Русия като на враг. Основната задача на Руската православна църква е да предотврати това разделение, каза той.

В богослужение в петък той призова богомолците да се молят за изгонените от Печорския манастир в Киев, наричайки мястото "пазител на истинското, неизкривено православие“.

Путин, който все повече през последните седмици подготвя руското население за една продължителна война, многократно се сравняваше с Петър Велики, събирайки това, което според него са исторически руски земи, и възстановявайки велика Русия, което Западът иска да предотврати.

Той разчита на мощната православна църква, която го описва като наследник на борбата на Съветския съюз срещу фашизма, за да осигури морална подкрепа за борбата.

Путин, който обикновено прекарва православните коледни празници извън Москва, присъства на служба в руската столица за първи път от 22 години, според руските държавни информационни агенции. Това беше първата му Коледа в Кремъл за повече от две десетилетия на власт.

Службата се състоя, докато бушуваха боеве в Източна Украйна, след като Киев отхвърли призива на  Путин в четвъртък за 36-часово прекратяване на огъня по време на руската православна Коледа. Зеленски каза, че страната му няма да приеме примирие, докато руските войски не напуснат Украйна. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи в събота, че руските войски са започнали атаки по фронтовата линия в източната област Донецк.


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 09.01.2023 г.
0
 
 
Едно мръсно рашистско ченге-сатанист в свещеническа одежда сее омраза и пропагандира геноцид и война. Срам за православието.
Aнонимен
на 08.01.2023 г.
0
 
 
Досега за свещена война съм чувал да говорят само ненормалници. Свещена война е като бяла тъмнина.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: