ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
The New York Times: ВСУ наближават Кременна – ключов руски опорен пункт в Луганска област
Автор: Иван Христов 17:45 / 27.12.2022Коментари (0)2546
©
Украинските сили се доближават до Кременна, яростно защитаван град в източната част на страната, твърдят официални лица, в допълнителен знак, че северната част на провинция Луганск остава една от най-оспорваните части на бойното поле. В момента провинцията е почти изцяло под контрола на Русия, пише The New York Times.

"Ситуацията там е трудна, остра“, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски за Кременна и други горещи точки в Донбас. "Окупаторите използват всички ресурси, с които разполагат – и това са значителни ресурси – за да изтръгнат поне малко напредък.“

Кампанията за повторно превземане на Кременна започна през есента, по времето, когато Украйна си върна град Лиман в Донецка област, в края на пробив през североизточния регион на страната Харков, който изтласка руските сили обратно към границата на страната.

Оттогава страните водят поредица от битки и артилерийски дуели за контрола над магистрали и малки селища около Кременна и по на северозапад, в град Сватове. Руските сили превзеха и двете места в началото на 10-месечната си инвазия в Украйна.

Отвоюването на двата града и на третия, Старобелск, може да даде възможност на украинските сили да напреднат към руската граница и да си върнат територия, контролирана от Русия. Това също ще им даде контрол над триъгълник от пътища, които осигуряват достъп до два по-големи града на юг, Северодонецк и Лисичанск, които паднаха на Русия през лятото.

Регионални украински служители твърдят, че кампанията е фокусирана върху по-големите градове, въпреки че г-н Зеленски многократно е казвал, че Украйна иска да си върне цялата територия, която Русия е завзела от 2014 г., включително Кримския полуостров.

"В близост до града се водят боеве“, каза областният украински военен губернатор Сергей Хайдай за Кременна по националната телевизия в понеделник. Той добави, че в отговор на военен натиск част от руското командване в града се е изтеглило в град Рубежне, на няколко километра на югоизток.

"Руснаците разбират, че ако загубят Кременна, цялата им отбранителна линия ще "се срине“, каза той в публикация в Телеграм във вторник.

Няма независимо потвърждение за развитието на бойното поле, но Виталий Кисельов, високопоставен руски служител в Луганск, заяви по държавна телевизия в понеделник, че ситуацията около Кременна и Сватово остава "много напрегната“. Луганск е една от четирите провинции, които Москва анексира през септември.

През последните седмици руските сили изградиха серия от отбранителни линии близо до Кременна и други части от фронтовите линии в Украйна. Те също така прекъснаха понтонните мостове над река Северски Донец, която минава през северен Луганск, съобщи военната администрация на провинцията в Телеграм в понеделник.

NYT цитира мнението на базирания във Вашингтон мозъчен тръст Институт за изследване на войната, че след като загуби град Херсон на юг и претърпя други териториални неуспехи, Русия събира силите си в северен Луганск за офанзива, която ще има за цел да разшири контрола си в региона и след това потенциално да навлезе в провинция Харков.

За тази цел, според анализаторите, Русия дава приоритет на мобилизирането на войски за защита на Кременна и Сватово пред операции в други части на по-широкия регион на Донбас. Институтът цитира доклади на украинската армия за увеличени руски движения на войски, военна техника и боеприпаси в района.

В публикацията се казва, че руският успех в краткосрочен план изглежда малко вероятен предвид трудния терен и "много ограничените“ нападателни способности на руската армия.


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: