ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
ЕК ще разреши повече държавни помощи в подкрепа на бизнеса
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:05 / 10.10.2022Коментари (0)880
©
Европейската комисия планира да даде на държавите членки повече свобода на действие в подкрепа на предприятията, които страдат от последиците от руската агресия в Украйна и високите цени на енергията, според документ, с който Euractiv се е запознал.

С изменението на временната кризисна рамка за държавната помощ Европейската комисия реагира на нарастващите оплаквания от страна на бизнес асоциациите, които призовават за по-голяма държавна подкрепа, за да се предотврати вълна от закриване на предприятия.

Променената рамка идва и в момент, когато държавите-членки и Комисията се притесняват, че последният пакет от субсидии на Германия в размер до 200 млрд. евро, предназначен да предпази нейните предприятия и домакинства от рязкото повишаване на цените на енергията, може да подкопае равнопоставеността на единния пазар.

Основните изменения се отнасят до разширяване на обхвата на мерките, така че да обхванат и дружества с проблеми с платежоспособността, увеличаване на размера на помощта, която едно дружество може да получи от държавите - членки на ЕС, и по-силен акцент върху подкрепата за дружествата за пестене на енергия.

Проблеми с платежоспособността

Комисията твърди, че кризата е влошила положението на дружествата до такава степен, че са необходими нови инструменти за подкрепа.

"Това може да се случи по-специално в случаите, когато настоящата криза води не само до нужда от ликвидност, но и до значителни загуби, които могат да подкопаят способността на бенефициера да обслужва дълга си и да доведат до потенциална нужда от платежоспособност", се казва в документа.

Поради това Комисията предлага правителствата на държавите членки също да предоставят подкрепа за ликвидността на дружествата.

Това означава, че държавната помощ не се ограничава до осигуряване на краткосрочното оцеляване на дружествата, изпитващи недостиг на парични средства, а може да бъде предоставена и на тези, които имат средносрочни проблеми с обслужването на дълга си. Това обаче може да стане само при определени обстоятелства и условия.

Например помощта "не може да надхвърля минимума, необходим за осигуряване на жизнеспособността му", а дружествата, принадлежащи към по-голяма бизнес група, по принцип не отговарят на условията за получаване на такава помощ.

Освен това "държавната помощ трябва да се предоставя при условия, които осигуряват на държавата разумно възнаграждение, като например подходящ дял от бъдещите печалби от стойността на бенефициера", се посочва в проекта на документа.

По-високи лимити

Предлага се също увеличаване на максималния размер на държавната помощ, която едно предприятие може да получи съгласно временната рамка, от 500 000 EUR на 750 000 EUR. За селскостопанските предприятия и дружествата от сектора на рибарството и аквакултурите този таван също се увеличава с 50 %, съответно до 93 000 EUR и 112 500 EUR.

Освен това крайният срок за най-късния възможен момент за предоставяне на държавна помощ беше удължен с една година до 31 декември 2023 г.

Както и досега, ще бъде възможно да се предоставят повече държавни помощи за допълнителни разходи, направени от дружествата поради изключително сериозното увеличение на цените на природния газ и електроенергията.

Според проектопредложението обаче предишното ограничение на тази помощ до общо 2 млн. евро на дружество в бъдеще ще бъде годишно ограничение, което означава, че дружествата, които са достигнали лимита през тази година, ще могат да кандидатстват за повече държавна помощ през 2023 г.

Същото се отнася и за дружествата, които се нуждаят от още по-голяма помощ, за да осигурят продължаването на икономическата си дейност, и за които помощта не трябва да надвишава 25 млн. евро годишно.

Според проектопредложението ще има някои допълнителни и специфични критерии за рентабилност, за да могат дружествата да се възползват от такава голяма част от помощта.

По-конкретно, печалбата преди лихви, данъци и амортизации на дадено дружество ще трябва да е била положителна през 2021 г. и да се е свила с поне 50-60 % от февруари 2022 г. насам.

Намаляване на потреблението на електроенергия

Очевидно в отговор на извънредните мерки на ЕС, приети през септември, които включват задължителна цел за намаляване на потреблението на електроенергия с 5% в пиковите часове, проектопредложението на Комисията въвежда и нова категория за повече държавна помощ за допълнително намаляване на потреблението на електроенергия.

"Тази помощ може да помогне за облекчаване на извънредното увеличение на цените на електроенергията чрез намаляване на потреблението на по-скъпи технологии за производство на електроенергия, понастоящем базирани на газ", се казва в документа.

"Необходими са насоки, за да се гарантира, че гъвкавостта е рамкирана от критерии, насочени към осигуряване на равнопоставеност и запазване на целостта на единния пазар."

Критериите, заложени във временната рамка за държавната помощ, имат за цел да гарантират, че допълнителната държавна помощ се изплаща само за "допълнителна електроенергия, която не е потребена в сравнение с очакваното потребление".


Още по темата: общо новини по темата: 194
16.02.2024 »
23.01.2024 »
11.11.2023 »
10.11.2023 »
01.11.2023 »
29.10.2023 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ВК Марица, сезон 2023/2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: