Защо има драстични разминавания при изследванията за антитела в различните лаборатории?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
11:19 / 05.12.2021
54499
Пациенти алармират за драстични разлики в резултата при проби, взети в различни лаборатории. Понякога пробите са взети през ден-два, друг път - само с няколко часа разлика. Получава се така, че резултатът от една лаборатория може да е достатъчен за зелен сертификат, а в друга - не. Или единият резултат да надвишава в пъти другия. 

Жена разказа, че e преболедувала COVID-19 през пролетта и поискала за измери антителата си, за да получи зелен сертификат. Оказали се недостатъчно - 120 единици (BAU/ml) от необходими 150 за сертификат. Нейна приятелка и студентка по медицина ѝ споделила, че се изследвала няколко пъти за антитела, за да може да посещава лекции. От три лаборатории получила три различни резултата, като последният бил над необходимите 150 BAU/ml. Когато разбрала това, читателката ни опитала "късмета" си в друга лаборатория. И така се оказало, че антителата ѝ от 120 са се увеличили на 250 единици, пише OFFNews.

Потребителските форуми и страниците на лаборатории в социалните мрежи изобилстват от подобни сигнали. 

"Преди 2 дни си правих тест за антитела в лаборатория на XX и резултатът беше 21. Днес си направих в лаборатория YY и имам 151. Как стават тези неща?", пише потребител.

"В едната лаборатория 62, а в другата 466", добавя друг.

Неточността на тестовете за антитела бяха основният аргумент те да не бъдат признавани за европейски зелен сертификат. Много специалисти у нас изразиха съмнения доколко те са показателни за защита, но впоследствие МЗ излезе с решение, че ще издава местен сертификат на хора с антитела над 150 BAU/ml. Този сертификат не може да се ползва за пътуване в чужбина.

Според д-р Тодор Захариев, собственик на лаборатория, тези разлики могат да се дължат на различните използвани методи. Повечето тестове за антитела мерят IgG (Имуноглобулин G), който по принцип е показател за прекарана инфекция. При SARS-CoV-2 обаче те позитивират и при активна инфекция - нещо, което е безкрайно нетипично, казва д-р Захариев. Това, според него, е едно от възможните обяснения за хора с покачващи се при следващ тест антитела - повторна среща с вируса.

Друга причина за разликите между отделните лаборатории според специалиста може да е контролът върху апаратите за измерване. "В началото на деня апаратът се пуска и се калибрира. Това понякога е по-скъпо от самия реактив. За съжаление, понякога това не се прави, а оттам могат да дойдат и неточности", добавя той.

Отклонения могат да дойдат и от преизчисляването от една в друга мерна единица, тъй като след наредбата на МЗ всички тестове се прeизчисляват в BAU/ml.

Не на последно място идва и това как се съхранява и обработва пробата. Това обаче едва ли дава големи отклонения, тъй като тези проби са стабилни при температура 2-8 градуса до седмица, обясни още специалистът. 

Самият той мисли, че измерването на антитела няма особен смисъл. "Тази граница от 150 BAU/ml я няма никъде по света. Никой не може да обясни къде започва имунитетът", казва Тодор Захариев. Според него не е правилно да се сравняват резултати от различни лаборатории, а ако човек иска да сравни собствения си резултат, препоръката му е да го прави в една и съща лаборатория.

ЕС и САЩ не признават тестовете за антитела като гаранция за имунитет, респ. не издават сертификати на тази база. Ето какво посочва ЕК като обяснение за това:

"Oткриването и количественото определяне на антитела не може да се използва като пряк показател за защитния имунитет и не съществува сравнителен анализ и сравнение между различните тестове за антитела в целия ЕС.

Въпреки че положителният резултат от теста за антитела може да бъде доказателство за минала инфекция, той не може да даде никаква индикация за времето на инфекцията. Поради това е невъзможно да се определи периодът на валидност на сертификата. Дори ако тестовете за антитела предоставят някакво доказателство за имунен отговор, не е известно дали антителата осигуряват достатъчна защита или колко време ще продължи тази защита. 

Възможно е скоро след положителен тест за антитела те да станат неоткриваеми. Също така все още не е известно дали антителата, открити чрез използваните в момента търговски тестове, биха предотвратили заразяване с новите варианти на SARS-CoV-2. Съществуват огромен брой тестове за антитела и сравняването на резултатите от тях е изключително трудно."

Виж коментарите (3)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).