ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Терминът "интимна връзка" влиза в закона, но отношенията трябва да бъдат между мъж и жена и поне на 60 дни
Автор: Самуил Иванов 19:56 / 07.08.2023Коментари (0)1678
© Фокус
Народното събрание прие на второ четене законопроектът за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие, предаде репортер на "Фокус“.

Промените бяха приети със гласа "за“,  "против“ и "въздържал се“. Това означава, че защитени от закона ще бъдат както двойките в брачно съжителство, така и онези, които нямат такова, а се намират в интимна връзка. Парламентът обаче прие и предложението на БСП и "Възраждане" да се уточни, че става въпрос за отношения между мъж и жена. Освен това, за интимна връзка ще се счита тази, чиято продължителност е поне 60 дни. 

Цялата дефиниция на термина изглежда така:

"Интимна връзка, представлява съвкупност от доброволни трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла на на предходното изречение са отношенията с продължение поне от 60 дни".

Законопроектът бе приет в рамките на същото заседание. Това провокира спорове, тъй като част от политическите сили бяха направили заявки за промени в текстовете между първо и второ четене. Въпреки това обаче Надежда Йорданова предложи законопроектът да бъде гласуван и на второ четене, а предложението и бе подкрепено.

След две почивки от около половин час депутатите започнаха и дебатите по същество.

Надежда Йорданова заяви от парламентарната трибуна, че в кръга на защитени лицата, които ще се защитават от Закона за защита от домашното насилие, ще бъдат и онези, които не живеят във фактически съпружеска връзка. Тя даде и дефиницията за термина "интимна връзка“:

"Интимна връзка представлява съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две лица независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла на предходното изречение са отношенията с продължителност от поне 60 дни“, заяви тя.

Йорданова допълни, че с промените се запазва обстоятелството на "фактическо съпружеско съжителство“. Така законът ще обхваща както хората в съпружески взаимоотношения, така и онези, които нямат такава. Предложнието й бе подкрепено при гласуването. 

От БСП поискаха към текста да се добави уточнението за отношения между мъж и жена. От левицата обявиха,ч е ще подкрепят законопроекта, ако бъде направена тази корекция. Според Свиленски така се избягва хипотезата за прокарване на идеите от Истанбулската конвенция и по думите му узаконяването на еднополовите бракове.

Манол Пейков от ПП-ДБ заяви, че интимното съжителство обхваща хората, които не са оженени. Пейков каза още, че промените ще обхващат както хората, които живеят с партньор от различен пол, така и онези, които са в от единия пол.

Въпреки това пояснение от БСП продължиха да настояват, че спрямо българското законодателство единствено хора от различен пол могат да бъдат в брачно съжителство. Според петата политическа сила с промените "задкулисно" се правят опити да се прокарат тези идеи. 

Костадин Костадинов заяви, че ПП-ДБ прекрачват законите, след като Надежда Йорданова заяви, че Конституционният съд ще реши дали приетите промени са законни, или не. Лидерът на "Възраждане“ ги обвини в противоконституционност.

Кристиан Вигенин от БСП заяви, че новата формулировка на законопроектът не е достатъчно добър. Според него не става ясно как ще се броят дните, в които двама души са във връзка. По думите му тези промени затрудняват борбата с домашното насилие.

Той предложи първите четири параграфа да отпаднат, той предложи в чл.2, ал. 1 да се добави "или са членове на едно домакинство“, а в чл. 3, т. 11 "лице, в което е в едно домакинство“. Вигенин предложи още и въеждането на конкретна дефиниция на термина "домакинство“: 

"Домакинство са две или повече лица, които живеят в едно жилище или са част от едно жилище“.

Предложенията му обаче не бяха приети. 

От ИТН също зададоха въпроса какво представлява терминът "интимна връзка“ и кога започват да текат 60 дни. Андрей Чорбанов даде пример с интернет връзките. Той каза още, че голяма част от интимните връзки сред младите са с продължителност под 60 дни, а това би означавало, че те са освобождават от отговорност.

Корнелия Нинова заяви, че текстът е неприложим от следователска гледна точка. Според нея така написан законът, няма как да се докаже интимната връзка. Тя каза още, че законът е корупционен, защото дава възможност за многообразно тълкувание. Тя каза още, че от БСП ще сезират Конституционния съд.

Калина Константинова, която е един от вносителите на законопроекта, заяви, че почти един милион от четири милиона жени са пострадали от домашно насилие в България. Тя поясни, че няма данни за насилието на жени в извънбрачни връзки, но по неофициални данни именно най-много жени стават жертва на насилие от т. нар. "интимни връзки“.

Константинова поясни, че над 90 жени са загубили живота си заради своите интимни партньори или съпрузи през последните 5 години.

Бившият министър заяви, че в България е била съдена от Европейския съд по правата на човека признава нарушение на страната ни именно заради липса на законодателство в ситуация на интимна връзка.  

"Нашата работа е да направим така, че да принесем страха от жертвата към насилника. Нека той да се страхува, че ще бъде съден и наказан. Нека той да се страхува, че ще попадне в регистър за насилници. Нека той да се страхува от органите на реда, които ще знаят за неговите минали провинения. Нека той се страхува да посегне и нека вдигнем смелост на жертвата като дадем подкрепата на държавата, която истински да я пази", заяви Константинова. 

Костадин Костадинов репликира Константинова с това, че случаят се отнася към педофилията. Той припомни на своята колега, че преди известно време Народното събрание е увеличил наказанието за този тип престъпления, въпреки че от ПП-ДБ не са подкрепили това решение.


Още по темата: общо новини по темата: 215
25.04.2024 »
18.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
05.04.2024 »
29.03.2024 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: