ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Продажбата на "весели балони" в заведенията по морето продължава
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:15 / 31.07.2022Коментари (0)2343
©
След като депутатите приеха единодушно забраната за продажбата на райски газ на непълнолетни, публичната продажба на балоните с "весел газ" секна. Но не и продажбата, която както повечето забранени продукти влиза в сивия сектор.

Търсенето на "весели балони" продължава, както и продажбата, установиха както кореспонденти на NOVA в най-големия ни летен курорт "Слънчев бряг", така и съвместните екипи на Комисията за защита на потребителите, Агенцията по приходите и Икономическа полиция.

От 2014 г. по основните пешеходни алеи в "Слънчев бряг" след залез слънце свободно се продаваха балони, пълни с райски газ или така наречените "весели балони". Допреди дни, когато парламентът забрани продажбата на диазотен оксид на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. Това автоматично направи продажбата на "весели балони" скрита, а употребата на открито извън заведенията.

"Навсякъде има, повечето заведения предлагат. Ефектът е за около минута. Самият газ спира кислорода, притока на кислород към мозъка и затова се чувстваш малко замаян. Става ти смешно, става забавно", обясни Пламен, който е служител в заведение.

В събота вечерта търговците на "весели балони" не са на алеята. За първи път през последните осем години те са скрити в заведения, в ъгли по алеите или зад бар. Защото наред с хората по алеите, се разхождат и екипи на Комисията за защита на потребителите, Агенцията по приходите и Икономическа полиция.

Акция "Райски газ" е в сила, а проверки има във всички нощни клубове и заведения за хранене. Продажбата обаче не е спряла, защото като всеки доходоносен бизнес и този отива в сивия сектор. Тази търговия генерира между 3 до 15 000 лева на вечер за основният търговец на флакони, който снабдява дилърите на терен.

"В "Слънчев бряг" търсят алкохол, наркотици, балони и общо взето това е. Виждал съм много хора, които дишат балон след балон. Те припадат по улицата от тези балони. Някои например взимат двойни, а двойният ефект е много по-голям", каза още Пламен.

Доходоносната търговия носела процент за дилърите на флакони, които въобще не се водели никъде на трудов договор. Така доказването на дистрибуцията ставало и по-трудно. А неяснотата в закона поставяла дилема пред проверяващите - каква наказателна отговорност носи например гастролиращо физическо лице над 18 години на улицата, което обяснява, че не продава, а използва продукта за лична цел.

Екипът на NOVA открива компания от Израел, която тази вечер търси търговците на балони. "Аз взех вчера. О, Боже Господи - направо ми падна главата. Сякаш бях умрял, видях Господ и той ми каза да не го правя повече", сподели Лиам. Младите момчета не само знаят какво търсят, но и споделят че в Израел също се употребява и намира приложение.

Проверките в търговските обекти този уикенд установиха продажба на райски газ. Взети са проби за анализ до колко веществото е безопасно за употреба. Проверките продължават и през седмицата.


Още по темата: общо новини по темата: 51
07.02.2024 »
17.11.2023 »
14.11.2023 »
18.10.2023 »
22.09.2023 »
12.09.2023 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: