Откриха 5 необичайни признака по ноктите за прекаран Ковид-19

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
23:00 / 20.08.2021
8135
Промененото състояние на ноктите на човека може да е признак за преболедуван коронавирус. За пет неочаквани последици от прекараната зараза, които оставят следи по ръцете, пише в. “Мирър", цитирани от "24 часа".

Лекари посочили пред британското издание, че при хора, които са изкарали заболяването, е възможно да се появят отчетливи хоризонтални линии по ноктите. По принцип тяхната поява говори за вирусно заболяване.

Набраздявания на около 5 мм от основата на нокътя също може да подсказват прекарана зараза. Възможен признак са още червените петна под ноктите, особено когато петното е в основата и е във формата на половин луна. Оцветяване на краищата в оранжево, съпроводено с обезцветяване на цялата останала част, и най-вече падане от корена, без да се усеща почти никаква болка, е повод за безпокойство, за който е нужен лекарски съвет.

По-рано водещият специалист по коронавирус в Кралския лондонски колеж Тим Спектър бе разкрил, че появата на широки бели линии в центъра на ноктите е почти сигурен белег за среща със заразата. Така през 2020 г. 47-годишен пациент на Спектър в Испания получил описания симптом 45 дни след като бил диагностициран като положителен. Двама лекари от Канада - Сауд Алобадия и Джоузеф Лим, открили при част от пациентите си неголеми бразди по повърхността на ноктите с размер от около 5 мм. Според експертите първият такъв необичаен симптом е бил открит при мъж на 45 г. А специалистите дори вече използват термина ковид нокти.

Според Спектър необичайните симптоми при коронавируса не са чак толкова много, но все пак съществуват. Причината е, че вирусът непрекъснато мутира и се появяват все нови и нови варианти. В социалните мрежи има група “Необичайният коронавирус: обмяна на опит", в която членуват около 6500 души.

Може би най-странният симптом е забелязан в град Громо в Италия. Там имало няколко случая на хора, изпаднали в летаргичен сън. Някои от тях не показвали признаци на тежко заболяване, но заспивали толкова дълбоко, че повече не се събуждали. Те умирали в съня си. До момента лекарите не са открили обяснение на това явление.

Междувременно Световната здравна организация съобщи, че ваксинацията е най-сигурният начин за спасение от смърт при делта-варианта. “Съвсем очевидно е, че имунизациите предотвратяват тежкото прекарване на болестта и леталния изход", заяви на пресконференция Сумя Сваминатан от организацията. Главният епидемиолог на СЗО Мария ван Керхов обаче предупреди, че дори в държави с висок процент на ваксинирани делтата циркулира сред неимунизираните или там, където мерките не се спазват.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).