Министерството на отбраната внесе предложение за предоставяне на военна и военнотехническа подкрепа за Украйна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:30 / 02.12.2022
1449
Министерството на отбраната внесе предложение за предоставяне на военна и военнотехническа подкрепа за Украйна и принос на България към мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна - EUMAM UA в Министерския съвет. Решението на кабинета вече е внесено в Народното събрание.

"В изпълнение на решението на НС, Министерството на отбраната проведе консултации с Украйна за координиране на вида и обема на военната и военно-техническата подкрепа, техника и боеприпаси. Информацията за обема и вида на помощта е включена в класифицирано приложение към проекта на решението", посочват от МО.

По-рано днес министърът на икономиката Никола Стоянов заяви, че България може да предостави леко стрелково оръжие и боеприпаси на Украйна.

България може да предостави на Украйна леко стрелково оръжие и боеприпаси, заяви министърът на икономиката

Правителството предлага на Народното събрание да гласува решение за предоставяне на военно имущество на Украйна въз основа на споразумение, което да бъде ратифицирано от парламента, става ясно от решение на МС от 30 ноември.

Кабинетът одобрява и проект на споразумение между отбранителните министерства на двете страни за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, като основа за водене на преговори.

Служебното правителство предлага още на парламента да разреши участието на български военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна - един щабен офицер и петима военнослужещи, които да заминат в Германия и Полша, където тече обучението на украински военни, както и да разреши пребиваването на до 60 украински военни на наша територия за обучение за бойни санитари.

Държавният глава и върховен главнокомандващ Румен Радев коментира, че ако списъкът напълно готов, той ще бъде внесен в Народното събрание.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4443):
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Национални новини:
Неприятна изненада утре
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
След обществената реакция: Главчев разпореди решението за частнат...
Над 2 млрд. лева дължим на банките
От мрежата: Колоната е около 12 км, хората пият кафе край пътя
Георги Господинов се сбогува с Пол Остър


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).