Маргаритов за Законопроекта за райския газ: Установихме, че това е въпрос на живот и смърт

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:09 / 27.07.2022
2067
Внесен е законопроект за изменение на Закона за закрила на детето, според който ще се забранява продажбата на диазотен оксид или "райски газ" на лица под 18 години. Това заяви в "Денят започва" заместник-министърът на икономиката и бивш председател на КЗП Димитър Маргаритов.

"Установихме, че това е въпрос на живот и смърт. Употребата на "райски" газ е придобила епидемични размери, особено сред по-младите и подрастващите", подчерта Маргаритов.

Доклади у нас и в чужбина са категорични - употребата на това вещество в големи количества води до трайни увреждания на здравето, понякога и риск за живота, риск за нарушаване на репродуктивните способности, нарушения на функциите в мозъка и други

"КЗП от днес извършва масирани проверки по всички възможни канали, включително и в онлайн пространството - като отряд за бързо реагиране. Първата стъпка е спиране на употребата от младежи и деца. Където бъде установено предлагането на такова вещество, ще бъдат издавани заповеди за временно спиране на продажбата", каза още заместник-министърът.

Заповедите ще се издават по време на проверката. Първо инспекторите ще вземат проба от артикула, за да се провери в лаборатория да се установи дали конкретното вещество е опасно за здравето. Втората стъпка е задължаването на търговците да представят оценка на риска.

"Да докажат, че това, което предлагат на своите клиенти съответства на изискванията за безопасност на продуктите", уточни Димитър Маргаритов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (51):
07.02.2024 Хиляди флакони и патрони с райски газ са открити в склад в Пловдив
17.11.2023 Скандални флаери край училище в Пловдив
14.11.2023 За райския газ от първо лице: "Припадаш, събуждаш се и повръщаш"
18.10.2023 Криминализират райския газ
22.09.2023 Обезпокоителни кадри: Тийнейджъри дишат райски газ в Пловдив
12.09.2023 Д-р Сибила Маринова: Райският газ води до спонтанни аборти и стерилитет
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).