Кацаров: Темпът на ваксинация продължава да бъде много нисък

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:34 / 17.06.2021
2059
"Ако продължим със сегашния темп на ваксинация, след 2 месеца ще сме обхванали 80% от хората над 60 г. с поне една доза ваксина срещу COVID-19 – това е реалистичната цел.“

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на среща с еврокомисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду.

В рамките на разговора двамата обсъдиха епидемичната ситуация и имунизационния обхват на територията на Европейския съюз, както и проблемите, пред които са изправени държавите членки при изпълнението на ваксинационните си кампании.

Министър Кацаров посочи, че една от първите задачи, които той и екипът му са си поставили при встъпване в длъжност, е приоритетно да бъдат ваксинирани хората над 60 г.

"Регистрираната голяма смъртност идва от това, че хората над 60 г. не бяха приоритетна група в Националния ваксинационен план. Младите свързват ваксината със свободата да пътуваш, а за възрастните тя е равносилна на живот“, коментира здравният министър.

Той отбеляза, че за последния месец броят на ваксинираните от тази възрастова група се е удвоил и към момента около 40% от хората над 60 г. са с поставена поне една доза.

Като основни причини за ниското ваксинационно покритие в страната д-р Кацаров посочи нежеланието на голяма част от българските граждани да се ваксинират, както и успокоението у хората на фона на намаляващия брой заразени с COVID-19.

"Подобрихме логистиката, за да сме сигурни, че всеки общопрактикуващ лекар ще има достъп до необходимите за пациентите му ваксини. Но темпът на ваксинация продължава да бъде много нисък и това не се дължи на лоша организация“, посочи той.

Здравният министър допълни, че в момента Министерството на здравеопазването започва информационна кампания за ползата от ваксините, но тя е закъсняла: "Това е нещо, което трябваше да бъде направено още в началото на годината, за да има ефект сега. По този начин щяхме да избегнем недоверието във ваксините, митовете и лъжите, които се разпространяват сред хората“, категоричен бе той.

Виж коментарите (2)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).