ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Диян Стаматов: Предстоящата зима ще ни доведе до много неприятни последици
Автор: Йоланда Пелова 16:24 / 09.09.2022Коментари (0)2076
© Фокус
Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на столичното 119-о училище, общински съветник и бивш зам.-министър във втория кабинет на ГЕРБ, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Г-н Стаматов, по-малко от седмица ни дели преди старта на новата учебна година. Готова ли е държавата да посрещне своите ученици?

На прага на може би най-вълнуващият учебен ден – първият, според Съюза на работодателите, според директорската гилдия, училищата са готови навсякъде, където няма проблем с наводненията. Навсякъде има готовност за тържества, които са запомнящи се, получени са учебниците, почти навсякъде са назначени и очакванията на учителите. А другото хубаво е, че бяха извършени увеличение на заплатите от 1 септември на учителите и на непедагогическия персонал, с няколко други малки позитивни промени за самите ученици с малко повече часове по български език и математика с основната надежда, че ще се получи добрия резултат при тяхното явяване на изпити.

Г-н Стаматов, споменахте бедстващите карловски села. Там как ще се процедира?

Най-напред в Карлово започна големият казус в Железопътна професионална гимназия, където колегите изнесоха доста голям проблем и тежък, след това и карловските села. За голямо съжаление там нещата са много тъжни, много негативни. И въпреки човешката хуманна подкрепа от страна на различни групи хора, включително и от директорските гилдии, най-вероятно учебният процес няма да стартира по един нормален очакван начин. Със сигурност навсякъде различно ще се подходи: Изваждане на учениците в други училища или пък предвижването им с автобуси. Но за съжаление, там обичайният празник ще бъде малко по-различен.

Преди дни алармирахте за сгрешена наредба на МОН. Какво се случва към днешна дата?

Всъщност, сгрешената наредба на МОН е публикувана в Държавен вестник, и както всички знаем, публикациите в Държавен вестник се изпълняват, няма коментари по тях. Това направихме абсолютно всички. Увеличени са часовете, както споменах преди малко, по български език, математика и география. И оттук насетне бяха назначени доста бързо необходимите специалисти в училищата, където това е необходимо, за да може да бъде кадрово обезпечен учебният процес навсякъде. В края на краищата като администратори директорите изпълняват всичко онова, което е публикувано в Държавен вестник, и всякакви други писма, изпратени по един или друг начин, нямат никаква стойност, тъй като наредбите и законите, публикувани в официоза на българската държава са единствено валидни.

Но къде е логиката, ако просто се публикуват някакви съобщения, а не се проверяват?

Ами няма логика в това. Това по-скоро би трябвало да бъде сигнал за държавната администрация, че не бива по този начин да създава хаос допълнително в един момент, който би трябвало да е спокойствие и добра организация на учебния процес, за подготовката му по-скоро.

Г-н Стаматов, и още една важна тема – конкурсите за директори, които бяха замразени, на над 400 училища в страната. МОН няма обжалва решението на Върховния административен съд, с което временно се спира това действие. Как ще се отрази това на образованието?

За Съюза на работодателите тази наредба вече е в историята. И до голяма степен това, което се прави в момента, там, където колегите директори са навършили пенсионна възраст, отговарят на условията за излизане в пенсия, на тяхно място след проведени разговори между началника на Регионално управление по образованието и бъдещи кандидати, се назначават временно директори изпълняващи на тази длъжност. Необходим е стабилен парламент, устойчиво управление, за да може дали тази наредба, дали друга, дали правилата, дали промяна в закона да регламентира един много обективен, изключително прозрачен, но след много дълго обществено обсъждане сценарий за провеждането на конкурсите за директори. Причината е, че това са много чувствителни позиции, важна за всяка една населена общност, никога не трябва да остава съмнение за каквито и да негативи или действия, които не са правомерни след провеждане на конкурса.

Какво точно визирате? Може ли да посочим тези действия?

Тази наредба, която евентуално в перспектива бъде отново подложена за разглеждане, тя трябва да бъде сериозно приета със социален консенсус както между директорските гилдии, така и между синдикалните организации, така и с участието на Националното сдружение на общините, за да има различни гледни точки, позиционирани в тази много чувствителна наредба, и след това да бъдат проведени съвсем, съвсем обективно конкурси за директори.

Г-н Стаматов, вие не сте привърженик на онлайн режима, на онлайн обучението, много пъти сте го заявявал, обаче ако състоянието в страната налага това, не смятате ли, че онлайн обучението е удачен вариант, за да не се прекъсва образованието на учениците? Какви са вашите прогнози за предстоящата зима?

Предстоящата зима най-вероятно ще ни доведе до много неприятни последици от малко по-студено пребиваване в затворени помещения, без значение дали те са домашни или училищни. Доста сериозна е еволюцията по отношение на онлайн обучението във вижданията ни. Като ръководител на училище първи и успешно въведохме онлайн режима в преподаването в началото на март преди две години, но той се изчерпа като възможност. Колегите учители не могат да предоставят след толкова дълго време онлайн обучение нищо полезно за своите ученици, както и на учениците въобще не им е вече нито мотивиращо, нито резултатно участието в онлайн обучението. Поради тази причина според мен трябва да бъдат предприети някакви по-съвременни, гъвкави подходи, било то с по-кратки часове в рамките на деня, ако това е необходимо и няма добро отопление в помещенията, началото на учебния ден да започне малко по-късно, по-ранно завършване на учебния ден, т.е. по-топлата част на деня да се използва максимално пълноценно. С хибриден формат, при който за едни ученици би могло да се използва за много кратко време в рамките на една седмица различен онлайн формат, но не най-лесният вариант – да затворим училищата и да предоставим възможност на всички други сектори да са отворени. Това във всеки един проблемен момент би довел вече до сериозна образователна катастрофа за поколенията, които в момента учат, а и по-нататък във времето.

И за финал на нашия разговор – какво ще пожелаете на учениците, които вече треперят преди старта на първия учебен ден?

Всичко това, за което си говорихме, всъщност е адресирано до възрастните участници в системата на образованието.

Да.

А за тези, за които то е предназначено, без съмнение това за тях не е проблем, това за днешния живот с много настроение с очаквания за срещи в училище, за съвсем обикновени и много интересни преживявания в училищната среда и извън нея. Нали знаем, че най-интересно е междучасието, най-хубаво е във ваканцията, но пък за да има ваканция, винаги учебният процес е този, който привлича всички ученици в училищната среда. Естествено, дано да бъдем всички здрави, да нямаме събития, каквито в Карловско, и държавата да помага на всяка една образователна институция, на детска градина, на училище, на център за личностно развитие, там, където има необходимост, било то заради липса на ток или газ, било то заради много висока цена на енергоносителите, или поради други причини.

Благодаря ви за този разговор.

Аз също благодаря. Успешна учебна година!

Успешна учебна година и от нашия радиоефир на всички ученици!


Още по темата: общо новини по темата: 675
20.03.2024 »
20.09.2023 »
16.09.2023 »
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: