Д-р Цветеслава Гълъбова: Употребата на райски газ води до увреждане на мозъка, припадъци и психично разстройство

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:22 / 29.07.2022
2427
Райският газ може да доведе до трайни увреждания. Има потенциална активност да създаде зависимост и то психическа. Това каза в студиото на "Денят започва" доктор Цветеслава Гълъбова.

Това е психоактивно вещество и като такова носи този потенциал. Други такива вещества са алкохолът и наркотиците, някои медикаменти, каза тя.

Съвременните наркотици почти не създават физическа зависимост - като болки, гадене, повръщане, а психическа - желание да се употреби отново. Когато райският газ се употреби, макар и еднократно, създава лекота и еуфория и може да се окаже, че до детето има "батко или чичко с друго вещество, което услужливо подава и тъй като тинейджърите са любопитни, това може да се насочи към друга посока", каза д-р Гълъбова.

Райският газ е по-опасен за младите, отколкото за възрастните, защото е от веществата, които атакуват мозъка, а той е крехък и незащитен.

При честа употреба или стигане до безсъзнателно състояние мозъкът получава трайни увреди, настъпва органична промяна на личността, която може да се разтегли във времето. Може да настъпят епилептични припадъци и психични заболявания, които макар и когато употребата е спряла, човекът да има психично разстройство, категорична е д-р Гълъбова.

Проблемът е много сериозен, каза тя.

Информира още, че в Психиатрична болница "Св. Иван Рилски", на която е директор, на седмица имат по 5-6 пациенти с психични разстройства от наркотици.

"За мен това е ужасяващо. Вече хероинът е тотално демоде. Използват се психостимуланти, амфетамини, метамфетамини, халюциногенни гъби и всякакви комбинации.", каза Гълъбова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (51):
07.02.2024 Хиляди флакони и патрони с райски газ са открити в склад в Пловдив
17.11.2023 Скандални флаери край училище в Пловдив
14.11.2023 За райския газ от първо лице: "Припадаш, събуждаш се и повръщаш"
18.10.2023 Криминализират райския газ
22.09.2023 Обезпокоителни кадри: Тийнейджъри дишат райски газ в Пловдив
12.09.2023 Д-р Сибила Маринова: Райският газ води до спонтанни аборти и стерилитет
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).