ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Будител на десетилетието: Чувствам се смирен и отговорен
Автор: Живко Кръстев 14:14 / 03.11.2023Коментари (0)1304
©
Чувствам се благодарен и по някакъв начин смирен, защото наградата "Будител на десетилетието“ не е само за мен, а за всички близо 300 000 души, които през годините са направили чудото "Гората.бг“ възможно и с които заедно правим тези добрини и малки ежедневни чудеса. Чувствам се и отговорен, защото едно такова признание е огромна отговорност и задължава да бъдем още по-добри и да правим още по-смислени неща. Това каза създателят на инициативата "Гората.бг“ Никола Рахнев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. През 2019 г. Той е избран за "Будител на годината“, а сега стана и "Будител на десетилетието“.  

Инициативата "Гората.бг“ стартира преди 12 години, като първоначално целта е била засаждането на 1000 дървета. Признава, че в началото е срещнал много скептицизъм и недоверие. "То е една такава наша балканска и българска народна черта. Живели сме малко по-различен живот, десетки години в един обществен строй са ни обяснявали как никой човек не може без голямата общност, държавата. После в годините на преход хиляди политици и всякакви други хора са ни лъгали и ние малко сме загубили доверие. В началото бях неуверен, но увереността идва с резултатите. Когато хората виждат, че всичко е чисто, смислено, честно и то се случва прозрачно, пред очите им, когато виждат резултатите и удовлетворението от това, което сме направили, е много лесно да бъдем все по-уверени и да правим все по-големи неща. Ние сме една чиста кауза, която е от хората за хората, която обединява наистина много хора, за да правим различни добри дела. Дали ще засаждаме дървета, дали ще даряваме храна на нуждаещи се бедни хора, дали ще купуваме учебници, дали ще спасим живота на някое дете – това са все добри дела, които правим заедно“, разказа Никола Рахнев.  

До момента "Гората.бг“ има засадени над 2 млн. 550 хил. дървета, много от които плодни и медоносни, стотици хиляди храсти и стотици хиляди цветя. 86 тона храна са получили най-бедните български пенсионери, а сега предстои да дарят 50 тона брашно, което е еквивалент на 70 000 хляба. Доброволци от организацията се включват в разчистването на наводнените карловски села и даряват около половин милион лева под формата на ваучери за строителни материали и техника на стойност около 2000 лева на 256 домакинства. "Гората.бг“ е сред първите организации, които изпращат дарения на засегнатите от земетресенията в Сирия и Турция – над 100 тона хуманитарни помощи. Оказва помощ на стотици майки и деца, бежанци от Украйна, и изпраща хиляди книги за бесарабските българи в Молдова. "Гората.бг“ помага и за спасяването на човешки животи като набира средства за нуждаещи се от лечение български деца.  

Много важно според Никола Рахнев е това, че повече от 100 000 деца са се включили в инициативите на "Гората.бг“. "Защото хората разбираме най-добре това, което преживеем, обичаме това, за което се грижим. Увереността, че в нашите ръце е силата да променим света, идва много лесно, когато 100 000 български деца отгледаха дръвчета с нас. Най-важното е това – стотиците хиляди докоснати човешки сърца и увереността, която сме им дали, че те могат. Доброто така се мултиплицира“, заяви той.  

Никола Рахнев вярва, че доброто вдъхновява. "То може по някакъв начин да отключи доброто в другия човек и това се случва, защото когато всеки от нас прави по една малка добрина, от другата страна някой се чувства благодарен, способен и той да направи малка добрина.“ 

По думите му качественото образование, високият морал и ценности са тези, които могат да гарантират добро бъдеще на българското общество. "Дори тази социална несправедливост, която се трупа, тези нерешени проблеми, това отсъствие на държавата, понякога дори те са стимул ние да действаме. Борим се, предизвикваме, казваме публично, когато виждаме някакви несправедливости, и се надяваме, че с времето нещата ще се променят. Иска ми се да сме част от решението, а не част от проблема“, каза още Никола Рахнев.


Още по темата: общо новини по темата: 132
01.11.2023 »
01.11.2023 »
01.11.2023 »
01.11.2023 »
01.11.2023 »
01.11.2023 »
предишна страница [ 1/22 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Олиото стигна цената на зехтина
Природни стихии
Великден 2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: