Асена Сербезова: Трудно е да прогнозирам поведението на "Омикрон" в държава с едва 30% ваксинирани

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:14 / 18.12.2021
2756
"Постът на министър на здравеопазването не се поема с мисълта, че е добре за кариерата. Трябва да се поема като възможност да се направят малки и добри неща за здравеопазването“, каза здравният министър Асена Сербезова в "Тази събота“.

Новият здравен министър каза, че от 1944 г. насам на стола на здравето е имало общо 33 министри, без да се броят служебните. "Около 400 дни се задържа един здравен министър средну у нас. За реформи и промени трябва да има пълен хоризонт и мандат“, каза Сербезова.

"Знаех много добре с какво се захващам. Няма да бъда сама – има много подготвен екип и съветници. Имам и предистория в администрацията“, каза още тя.

По думите на Сербезова хората в страната имат най-много доверие на фармацевтите и личните лекари, и поради тази причина те ще бъдат активно включени в кампанията за стимулиране на имунизацията срещу коронавируса.

"Лекарите и фармацевтите могат да дадат по-специфична информация за хората. Има хора, които са в негативизма и отрицанието на ваксините изобщо, но те са между 10 и 12%. По-големият процент се колебаят и с подходяща информация може да се получи отговор на въпросите“, каза Сербезова.

За имунизацията на деца, Сербезова коментира, че тя ще се извършва във ваксинационните пунктове, като предстои да се уточнят механизмите на работа.

Относно новият вариант "Омикрон“ здравният министър коментира, че е трудно да се прогнозира какво ще е поведението му в държава с едва 30% ваксинирани.

По сумите на здравният министър кампанията за имунизация срещу коронавируса ще се води по препоръките на СЗО, защото "няма нужда да откриваме топлата вода“.

Министър Сербезова коментира и темата с преструктурирането на болница "Лозенец“.

 "Оказа се, че нито една от трите страни в този казус не желае това сливане. Това може да породи редица проблеми“, каза Асена Сербезова.

Преди дни тя спря процедурата по сливането на три болници.

"Сливането е подписано буквално няколко часа преди края на мандата на предишния министър. Само Стойчо Кацаров може да отговори, защо го е направил“, каза Сербезова.

"Моята работа е да защитя интересите на работещите в тези болници и интересите на техните пациенти, и на децата, разбира се“, каза здравният министър.

"За да има сериозни реформи, трябва да има екипност, стратегия и визия. Както и пълен мандат. Профилактиката, реформата на Спешна помощ, ясна представа какво става по веригата и осветляване на процеса чрез дигитализация“, каза Сербезова.

"Проблемите са много“, каза още Сербезова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).