ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Антон Хекимян: Гражданите активно ще участват в процеса на управление на общината
Автор: Ива Дойчинова 17:26 / 16.10.2023Коментари (0)1404
© Фокус
Здравейте в поредното издание на "Лидерите говорят – стратегии на фокус“. Създадохме този формат с Агенция "Фокус“, "Медия Груп 24“ и Радио "Фокус“, за да може вие избирателите, когато отидете до урните на 29 октомври, да знаете кой какво предлага, защо го предлага и как са го направи. Тук в студиото на Радио "Фокус“ вече е поредния кандидат от така най-водещите имена, които вече ни гостуваха, Антон Хекимян, подкрепен от ГЕРБ. Здравейте.

Добър ден. Благодаря за поканата. И добър ден на нашите зрители и слушатели, разбира се.

Точно така. Ще говорим по същество – темите за всички вас са едни и същи. Те са обемни, големи, имат много нюанси, но вие съответно ще изберете в тях кое е най-важното за вас. Първата, разбира се, е Градоустройство и инфраструктура; след това Чисти зелени и умни градове; Град-приятел на децата – тук това е една формулировка на УНИЦЕФ, която аз харесвам, и всеки кой както я прецени, така ще интерпретира; Пътна безопасност – това е наше огромна мисия тук, в Радио "Фокус“, знаете какво се случи в последните години, колко убийства имаше в София буквално на пътя, колко жестокости, колко безверие. Така че това наистина е наша ключова тема. Разбира се, изключително важно е да говорим за здравеопазване, защото общината всъщност е голям доставчик на здравни услуги. И накрая нещо ключово от последните години: прозрачно и отговорно управление.

Темите са изключително важни и ще се радвам не само да изложа моите виждания, тези виждания, които пък имаме и с екипа, с който ще работим през следващите години, но и вие да влизате в детайли. Защото това е най-важното: да бъдат и питани, но и да получат отговор ключови въпроси, които засягат хората.

Със сигурност, тук живея, тук съм родена, но започваме с екипа ви, защото вие на няколко пъти го споменавате и в публичните си изяви, и сега. Върху вашия екип обикновено се товарят греховете на този на г-жа Фандъкова. Кой е вашият екип, на какво разчитате, кои са хората вътре?

Ще разкажа и за екипа, и за всичко, което планираме с него, не искам хората в самото начало да знаят, че аз, гражданинът Антон Хекимян, искам да живея в по-чист, по-подреден и по-сигурен град. И това е нещото, което заложих още в самото начало. В тези две седмици сме работили с хората, които изградиха и програмата, с които заедно заложихме приоритети в това София наистина да отговаря на тези три критерия. Защото те пък в себе си събират една голяма част от темите, за които и вие споменахте: по-чист град, в който искаме да живеем, свързан с екологията и боклука, за по-сигурен град, който обхваща темата за пътна безопасност, която е със сигурност и лична моя кауза, защото не искам да виждам хора, които да са убити на пътя от джигити. Защото ще говорим и за това в детайли, но има хора, които се качват пили и дрогирани. Това за мен е умишлено убийство.

Има обаче и много пропуски в инфраструктурата, но като стигнем до там ще говорим.

Разбира се. По-чист, по-сигурен, по-подреден град, което пък означава спазването на всички стандарти, от това как изглежда един тротоар, как изглежда един голям инфраструктурен проект, и много важно: как започва, как се строи и кой го контролира до неговия финал. Това са нещата, които смятам, че като граждани и аз, и вие, и нашите слушатели и зрители ги вълнуват. Разбира се всяка една тема си има много подточки и много ако-та. Тъй като стана въпрос за екипа, изключително благодарен съм на хората, с които работим през изминалите две седмици, защото съм сигурен, че тези пък, които следят и медийните ми участия, виждат моята подготовка. Изключително усилено работим по всяка една от темите, свързана с София, от кандидатите за общински съветници, които в момента са в листата, до всичките кандидати за районни кметове.

Доколко той се покрива с предишни хора от екипа на г-жа Фандъкова?

Г-жа Фандъкова има свой собствен екип, с който работи в общината, това са заместник-кметовете, и разбира се, администрацията. И аз не съм фен на това някой да дойде и да изреже всичко да основи. Започването на чисто и на гола поляна то не е и продуктивно, защото има хора с много голяма опит в администрацията, този опит трябва да бъде използван и съм сигурен, че всеки би искал да го използва.

Въпросът е да не се репликират грешките – това, от което софиянци са изморени. Знаете, че при застрояването, понеже ни е първа тема, градоустройството и инфраструктурата доведоха до буквално раждането на чудовища в "Манастирски ливади“, и сега в "Кръстова вада“, блок срещу блок се издигат, и двата са с изрядна документация. И в крайна сметка там една улица свършва в нищото и продължава отникъде. Това е така олицетворението за "Манастирски ливади“. Какво може да се направи на местата, които вече са толкова объркани?

Където живея и аз между другото, защото по адресна регистрация съм в "Манастирски ливади – Запад“, но реално съм на ръба между "Манастирски ливади - Запад“, Борово и Бъкстон, и много добре познавам проблемите не само защото от години вече живея там, а и защото преди това сме отразявали липса на улица, липса на тротоар. Идеите, които залагаме, са затова да има законови промени, които да ограничат по възможно най-ясен и точен начин всички хора, които искат да заобиколят първо закона, да ограничат строителството и да направят отстоянията между съществуващи сгради и тези, които са новостроящи много по-големи, за да не си подаваме солта през балкона или пък да не може да достигнеш до прането на съседния апартамент.

Колко време ще отнемат обаче тези законови промени?

Голяма част от законовите промени, специално в Закона за устройство на територията със сигурност трябва да бъдат на национално ниво, да бъдат променени на национално ниво. Направихме няколко срещи и със строителите, и с инвеститорите, и с проектантите, и всяка една от темите, която пряко ги засяга, в работата ни вече между общината и тях трябва да се качи на по-високо ниво. Но вярвам, че Столична община може да бъде и ще бъде проактивна в това да се иска промяна в законодателството. Защото София освен най-големия град е и столица, и тя трябва да задава модела на всички останали градове. И ако в някой от градовете няма толкова голям проблем със строителството, макар че съм сигурен, че има, много от хората, включително и в Пловдив и във Варна сигурно също са им построени кооперации в междублоковите пространства, те също ще бъдат облагодетелствани от проактивността на столицата и на столичния кмет когато се промени основният закон.

А какво да се прави обаче с вече презастроените квартали? Пак да говорим за "Манастирски ливади“, където очевидно живеете, и "Кръстова вада“ – има ли решение този ребус там?

Има решение и може да бъдат задължени инвеститорите. Това е била една идея, знаете ли, която е срещнала много голяма съпротива. За нея също ми разказаха колегите – идея на главния архитекти, на Столичната община и на г-жа Фандъкова включително, да не се дава разрешително за строеж на сграда, ако не бъде готова улицата и инфраструктурата.

Колко е лесно.

Колко е лесно – ако регулацията не бъде уредена предварително. А регулацията какво означава – да имаш тротоар, да имаш улица, не само подземната инфраструктура да бъде изградена, защото това и инвеститорите включително го правят. Тогава обаче, ако не ме лъже паметта през 2019 година, е срещнал отпора включително и на омбудсмана, човек, който пък трябва да защитава обществения интерес. Тук големият сблъсък е между интереса на инвеститора, който също е уредена ако щете и в Конституцията: всеки има право на частна собственост и да разполага с нея, но всеки трябва да се съобразява.

И да печели от нея.

Включително и да печели. Само че кой е големият губещ? Някога големият губещ са гражданите, а те трябва да са печелившите. Те трябва да си купят апартамент в нова кооперация, която първо да е построена добре, но да могат и да достига до нея. Една от идеите е била да нямаш разрешително за строеж или да завършиш улица, която да не се окаже, че след това трябва да бъде подменена. Между другото когато говорим за нови квартали, вече такъв тип идея е реализирана: ако частен инвеститор има имот в междублоково пространство, проактивно и общината, и той да работят така, че този терен да бъде заменен с друг, който е в периферията на квартала, а това място да остане градинка или пък да бъде детска площадка – нещо, което няма да е поредния блок. А тъй като говорим и за инфраструктура, общината има регистър на своите имоти, но държавата няма такъв. И ако се работи в посока активно да се набележат всички терени, между другото които са и държавни, тогава съм сигурен, че ще преминем и към тази тема, тогава ще намерим и много по-лесно и облекчено ще имаме терени за детски градини и за училище, такива, каквито липсват в същите квартали. Затова слагам този проблем тук, защото не е само улицата и тротоара, а са и училищата и детските градини, здравните центрове ако щете. Защото в кой от тези нови квартали има изградено ДКЦ? Ами няма, и на мен това не ми харесва.

Повечето от новите квартали са нефункционални, ако трябва да бъда честна. И докато сме на инфраструктура – "Витошката яка“ една от така наречените зони на "престижните и скъпи квартали“, които се радват и на септични ями в рамките на своя престиж – кой ли не е обещавал, че там или и с инвеститори включително съм говорила, които искат да се реши този проблем, защото са много желани. Там проблемът също е стар и също така изглежда нарешим.

Говорим за тротоарите или за канализацията?

А и за двете.

Разбира се. Като говорим за канализация – 100 км се довършват в този момент и 75 км канализация са готови като проекти за новите квартали. И да, разговорът е експертен, но когато става въпрос за експертност бих засегнал и друга тема, и тя е наистина чисто политическа, защото през последните години, и особено по време на управлението на правителството на "Промяната“, знаем и ние като журналисти, че бяха спрени много пари за София, дали умишлено или нека нашите зрители и слушатели да преценят, но 200 милиона са били отрязани от Плана за възстановяване и устойчивост точно за канализация в "Драгалевци“, в северните райони на София. И това е дърпане на ръчната спирачка на града, според мен най-вероятно политически, с която ако наказваш кмета или конкретна партия, обаче по-скоро наказваш гражданите.

Не знам какви са били аргументите обаче, ако се говори за прозрачно и точно изпълнение или чисти обществени поръчки, най-вероятно това също би могло да бъде причината. Но тъй като засяга хора, които не са в студиото, да продължим с вас с пътната инфраструктура. И другите кандидати преди вас казаха: да, тя не ефективна, не сме успели да свалим шофьорите от колите, реално Цариградско шосе е в непрекъснат "джем“, нали на английски казано, в едно ужасно задръстване. И като цяло каква е вашата визия за това, тъй като нали говорим и за по-чист, това е част от вашите три думички, град: за да стане по-чист, трябва да свалим хората от колите – как ще го направите?

За да свалим хората от колите, тъй като и аз често се придвижвам с автомобил, макар че в момента нямам между другото, ние трябва да променим разбирането на хората за това как искат да се придвижат и как искат да живеят да в града, да променим разбирането, че с автомобил стигаш по-бързо.  Хората трябва да бъдат убедени в това, че използвайки градския транспорт и метрото ще могат да стигнат по-бързо. И не само да бъдат убедените, те трябва да го знаят. Ако те го усещат, чисто икономически включително могат да го усетят по джоба си, защото ако си купят карта за цяла година, те ще плащат по един лев, използвайки целия градски транспорт и цялата мрежа на дневна база в рамките на този един лев. Но това наистина е малко по-различна тема. Трябва да се даде алтернатива.

Работеща.

Работеща алтернатива, което означава, че трябва да се подобрят връзките на градския транспорт – нещо, за което аз лично искам да работя, защото това означава, че хората ще знаят, качвайки се на автобуса, че ще стигнат много по-бързо. Аз и сега най-вероятно ще стигна по-бързо, но в моето съзнание е, че с колата стигам 10 минути по-рано, но там пък има още 10 минути, за да намеря място за паркиране. Така че слагането на везните е много, много добра основа всеки за себе си. За да използваме приоритетно градския транспорт, трябва да развиваме линиите. Планираме да създадем нови довеждащи линии, защото в голям голяма част от кварталите има такива – това от дома си, от блока си да стигнеш до спирката на метрото. И разбира се, големият инфраструктурен проект, който промени лицето на София през последните години, може да кажем вече десетилетия, е метрото, и той не трябва да спира.

В никакъв случай, но пак казвам, там, където е най-натоварената артерия, нямаме метро алтернатива – Цариградско шосе, под него няма. Целият този транспортен възел около Орлов мост е обречен, ако не се развие нанякъде, нагоре, надолу, в каквато и да било посока.

За съжаление в този момент центърът на града е пресечна точка между хората, които искат да стигнат от единия до другия край. Тъй като говорим за трафик, ние просто трябва да изтеглим колите на различно място от центъра, те просто да не преминават от там.

Как?

И тук стигаме до следващия етап, тъй като едното е да дадем алтернатива на хората с градския транспорт, тука е едната стъпка, по която ще работим и коя по която активно ще се работи специално за метрото. Следващата е завършването на ринговете на София, включително и Околовръстния път, който е част от този най-голям ринг, ако така можем да го нарече, около София. Пробиват, който и в момента се работи, от бул. "България“, ако си представите мола, в посока Симеоновско шосе, той трябва да бъде завършен. И в момента там също ще има шестлентов път, по три ленти във всяка посока. Та,  разширяването на бул. "Тодор Каблешков“, включително участъкът на "Филип Кутев“, който ще стигне до Симеоновско шосе, малко над Зоологическата градина, всеки, който е минавал, знае че там се строи. Завършвайки тези рингове, пътят от "Младост“ до "Люлин“ няма да мине непременно през Цариградско шосе, макар че там трябва да бъде завършен Околовръстния път, за да е изцяло удобно, но трафикът ще бъде пренасочен на други места. И това ще облекчи центъра, защото там е големият "джем“, както казахте, там е голямото задръстване, там е най-големият проблем – всички хора, които искат да се спуснат по бул. "България“, за да слязат долу. Така че всъщност многокомпонентно е решаването на проблема с трафика. Хората, които искат да стигнат до центъра за да работят, и да използват градския транспорт, и тези, които искат да се придвижват от точка "А“ до точка "Б“ в различните краища на София, които трябва да използват големите рингове. И това със сигурност трябва да се случи. Между другото тъй като говорих за проактивност на Столичната община е добре да се знае, че етапът на завършване на Околовръстното от бул. "България“ до магистрала "Струма“ или "Люлин“, както ще да я наричаме, той е разделен на два етапа. И проектите там за единия етап специално са готови. Общината дори е свършила малко повече работа, за да може да се забърза. Но държавата е тази, която трябва да започне процедура по отчуждаване на имотите и по избиране на инвеститор. Когато това се случи, ще започне строителството. И Столичната община е в този момент, доколкото знам, настоява следващата година, 2024-та, да започне поне за една от отсечките отчуждаване на процедури и търсене на инвеститор. Това е ключовият обект, който ще отвори трафика на София със сигурност.

Отчуждаването е всъщност доста ключов проблем от години.  

Който продължава с години.

Който продължава с години. Натрупаните дължими суми са огромни, и всъщност, това е едно от основните обвинения, които се отправени към ГЕРБ, че не е намерил волята, силата и начина да разключи тези проблеми. Но аз ви предлагам да минем към чисти, зелени умни градове, защото транспорт логично ни спира в това.

Ами има частна собственост между другото, тъй като говорим за обвинения, аз тук не съм в ролята на защитник на някого или адвокат…

Разбира се. Ние говорим като факти обективни, това е така.

Да, факт е, ти имаш частен терен и ти трябва да отидеш да разговаряш със собственика, той може да иска да го продаде на една цена, която най-вероятно е много над пазарната включително, и оттам се започва цялата тази процедура. В другите държави знам, че проблемът е решен с това наистина да има категоризация на зоните – в  тази зона имотът струва толкова, в другата…

Логично е.

Да, логично е, но това не се прави. И отново става онова прехвърляне между институциите на национално ниво.

Но виждам, че вие имате идея категоризиране на тези имоти по пазарен принцип.

Но това от държавата трябва да се реализира и на пазарен принцип, да.

Преминаваме към темата "Чисти, зелени умни градове“. Много обичаме да говорим за умни градове, особено когато съм във Виена на техните форуми за зелен преход, съм респектирана да чуя техния план за отопление до 2030 година, както и 2040 година, в които се говори за геотермално отопление на града. Т.е. ние там говорим за реални стратегии и абсолютен…

Скок в бъдещето.

… скок във бъдещето с пътна карта за това. Ние тук повече говорим за умен град отколкото сме. Нали, точно пред нас, тук на "Тодор Александров“ е доказателство за един от тези топлинни острови, при които имаме два сезона от двете страни на сградата. Така че вашата концепция за чист зелен и умен град, една от думичката от вашите три?

Да, чиста град означава и чисто въздух, така че мога да мога да разгледам и да се върна към отоплението специално. Но когато говорим за една от най-важните, ключови теми за софиянци, сега не знам дали ще стигнем скоро до геотермалното отопление, до такъв план за развитие на града, но ние трябва да бъдем енергийно топлинно независими, и това може да се случи само и единствено чрез модернизацията на "Топлофикация“, чрез изграждането на когенерационни мощности, които да произвеждат ток в равно количество с топлината енергия, която да се произвежда, включително да бъдат включени и енергоизточници тип зелена енергия, защо не фотоволтаици или други, които да въртят турбините. Тогава и цената най-вероятно ще стане по-ниска или поне ще успее "Топлофикация“ да си свали надолу цената. Затова говорим за умен град. Умен град означава правилно да изразходваш ресурса на града или поне правилно да го разпределяш. От умните светофари, защото има такава система, до контролна трафика, до дигитализацията, която е изключително важна, за да не тегне сянката не само на Столична община като цяло над институциите, защото няма да се лъжем, има корупция. Ако ти имаш дигитализирани процеси и човешкия фактор е намален до минимално, защото няма как да бъде заобиколен вярвам в България близките години, та, когато той, човешкият фактор, е намален наистина възможно най-малко, това означава две неща: бързина и прозрачност. Защото както и сега, записваш детето си на детска градина, това се случва по дигитален път – оставаш следа, никой не може да манипулира този процес.

Така може да бъде и в здравеопазването между другото - дигитализиране,  принцип, който да важи и за управлението на Столична голяма община и районните кметства.

Нещо, за което говорим от години и го знаем в качеството си на журналисти. Но много важно е когато говорим за дигитализация, отново да има човешкия контрол, човешкият фактор като контрол. Какво имам предвид? Зад интереса, напълно разбирам, да запишеш детето си на детска градина или на ясла, там стоят родителски организации, които проследяват целия процес, и когато има нещо нередно - те вдигат ръка и казват. И ми се иска гражданите много активно да участват в процеса на управление на общината. Защото това ако се случва на различния етапи с различни организации, много по-лесен ще е диалогът. Да, звучи сигурно като някаква утопия, но не е невъзможна –  случва се с родителските организации.

Скочихте в последната тема, която е много важна, особено за имиджа, който създаде ГЕРБ: "Казваме това на пресконференция и се прибираме обратно“. То това е по темата "Честно и открито управление“, към която ще се върнем по-късно.

И други партии между другото, тъй като съм проследявал този процес…

Не, не, този модел ние като журналисти го знаем. В последните години да излъчваш интернет обръщение от вкъщи си е нещо съвсем нормално. Но така или иначе…

Да, мисля че ГЕРБ отговарят на въпроси, но хайде да не влизаме във тази фаза.

Добре. Към "Чисти зелени умни градове“ има още един много ключов въпрос - адаптирането към климатичните промени. А София не е построена така, че да бъде климатично адаптивна. Тук действително се оформят много топлинни острови. Трябва да се премине към коренно различен тип избор на материали, начин за отопление и охлаждане, изкопаеми горива почти да не се използват - това са отново европейски директиви. И мисля че градоначалникът трябва да бъде ключова фигура в темата Климатични промени и управлението им.

Със сигурност. Но не бива да бъде изключван и фактора географията, тъй като София е заградена от планини, и това също дава своя ефект, особено зимата когато се натрупва този гъст слой било то…

Зелените клинове са били измислили за това – за да се отвежда.

Да се отвежда, да. Тъй като говорим за екология и за чистота, включително и на въздуха, зелените клинове са нещо изключително важно за София, слава Богу, законът ги защитава, защото там реституцията също е върнала много имоти. Това е важно да го знаят софиянци, че тези терени са защитени, там няма да се строи. Създаването на нови паркове – имаме идеи за създаване на седем нови парка.

Къде?

Единият от тях е в "Младост“,  където строителство може да започне съвсем скоро. Парк "Кукуряк“ в "Овча купел“ има такива терени. Много от парковете трябва да бъдат реновирани, осем сме заложили, един от любимите ми между другото "Заимов“, който също може да бъде реновиран не защото е в централната градска част, сантименти ме свързват с него, и наистина той заслужава да бъде още по-красив. "Вси  светии“ в Район "Студентски“ може да бъде наново изграден. Има такива идеи. Парковете са заложени. Чистят въздух – по оперативна програма знаете, че бяха подменени над 10 000 печки на твърдо гориво през последните години, това трябва да продължи. Това се случва напълно безплатно И между другото от 55 000 домакинства, които се отопляват на твърдо гориво, са се отоплявали, броят е паднал на 35 000, но знам, че и това е голямо число и той трябва да бъде намален. Включването на електрическите уреди, като отоплителен вариант и намаляването броя на печките ще подобри честотата на въздуха особено през зимата. Над 50% от фините прахови частици са замърсителите през зимните месеци.

Мерките за старите автомобили и тяхното навлизане в централната градска част бяха отложени, обаче. Не трябваше да виждаме в центъра определен брой многогодишници, които…

Многогодишниците трябва да спрат да влизат в центъра, между другото има и такива монтирани камери, които ще следят този процес от декември месец, ако не се лъжа тази година. Така че тези райони в центъра на града ще бъдат облагодетелствани от това да не влизате тези многогодишници, които знаем какво изкарват след себе си. А говорейки за чист въздух, голяма част от замърсяването, и аз винаги съм си мислил – да, миенето на улицата трябва да продължат, трябва да не се прави кампанийно, но знаем колко голяма част от между блоковете пространства и градинките там са превърнати в кални точки –  така се нарича, придобил е гражданственост този израз. Това са едни отвратителни места според мен, където качват хората колите си. После тази кола, когато е кално и вали дъжд излиза навън, разпространява тази кал по улиците, после тя изсъхва и после се вдига в атмосферата. И това е част от замърсяването.

Но паркингите се част от големите наследени проблеми на София. Има един първи многоетажен ако - в "Надежда“.

Да в "Надежда“ е, бях там.

И точка.

Не е точка.

Не може ли да се репликира?

Не, може.

Многоточие ли е?

Многоточие е, защото от следващия такъв се изгражда в Район "Слатина“ до "Ситняково“,  има още пет проекта за такива многоетажни паркинги. Но защо заговорих за градинките, защото по програма, която е планирана да се случи, 100 кални точки на година могат да бъдат премахвани, което означава асфалтиране на част от терена, подреждане на колите в тази зона и облагородяване около тях, защото трябва да се запазят и зелените пространства. Хората не искат да живеят в изцяло асфалтирани пространства между блоковете си.

Мислили ли сте за други материали, защото асфалтът всъщност е най-неефективен от гледна точка на излъчваната топлина. Всъщност и заради това имаме топлинни острови, заради асфалта. Нали, не само на Запад, но много места, няма да давам пример с пространство пред Лувъра в Париж, който си е чист чакъл и никой няма да го асфалтира никога, но да речем с чакъл или камъни, т.е. материали, които не излъчват толкова силно топлина.

Възможен вариант са и знаете тези плочи, които могат да бъдат подредени, през които расте трева. Но смятам, че на Запад когато даваме примери с на Запад или по-развитите държавите, тези, към които се стремим, има включително и много тротоари, които са от асфалт. Да, има го този проблем със зоните, за които говорите: асфалтът се нагрява и е проблем, но е част от решаването пък на други проблеми. Наистина планирани са 100 километра, както и да ви звучи, много сигурно звучи като километри нереалистично, дори невъзможно, 100 км тротоари, които могат да бъдат изградени в София в конкретни квартали.

Със скосявания, които отговарят на стандартите ли?

Точно така. Да, такива.

Като човек, който дълго време е работил с хора с увреждания, знам, че точно там, там има стандарти, в абсолютно всяка една документация те трябва да бъдат защитени, те са първите, които падат под знака на това да намесим още нещо вътре, да стане тази рампа неизползваема, защото освен хора с инвалидни колички оттам минават всички майки или татковци с колички. И реално тези скосявания, които са задължителен европейски стандарт, и тука го има, много рядко са факт, и трябва буквално хора с инвалидни уреди да се молят, да се пазарят с хората, които в момента ремонтират точно този конкретен тротоар, само и само да може да бъде достъпен за тях. Достъпността е много ключов момент.

Много неща бяха направени между другото. Като казахте работа с хора инвалиди, ние винаги сме се опитвали да помагаме. Говоря в качеството си и аз на журналист, и помня, че един от репортажите ни беше за човек, защото сме в изборен период, който не можеше да отидете гласува. Нали, даваме си сметка, че през всичките тези години и много тротоари бяха скосени, и училищата станаха достъпни за хора с проблеми.

Много неща се направиха настина, факт.

Много неща се направиха. Но да, тротоари 100 км на година за четири години могат да бъдат изградени 400 км, което да си го представям, че е от тук до Бургас почти.

Достъпни за всички?

Достъпни, да. А тъй като говорихме за калните градинки и активността на гражданите, което пък е важно за мен, гражданите могат да кандидатстват по програма "Зелена София“ и 200 пространства пред блока мога да бъдат ремонтирани, така че да се превърнат в хубава градинка с еднотипни кашпи, с еднотипни пейки, с пространство, което да е като беседка примерно. Бях между другото в Район "Илинден“ вчера, обикаляме с районните кметове, и те също ми показват места, които са облагородили и са успели да инвестират в тях. Там е все едно не си в София, особено в тази част на "Захарна фабрика“ – малки блокове, облагородени пространства. Не правя реклама, нали това не са минути за реклама, това са реални неща, които са свършени, и хората го виждат и го оценяват. И това като програма може да продължи. Защо казвам, че е важно за гражданите? Защото те отиват, кандидатстват, те сами си облагородяват пространството и след това ще го пазят, което също е не е за подценяване. Защото пък много детски площадки са изградени, които много често се превръщат в контейнери, там има натрупани боклуци, и това е отново заради гражданската съвест, затова да дали ще пазиш едно място след това или няма да го пазиш.

Това е голяма тема, но да минем през нашите шест, защото времето ни наистина много напредна. Град-приятел на децата – много обичам този термин. Той е създаден от УНИЦЕФ преди време, и означава изключително много. Означава промяна на това кого и какво поставяме в центъра на стратегията си. Отново във Виена го видях, за бъдещата Виена те са дали на деца, 100 деца да рисуват какво си представят, и след това се накарали дизайнери да вкарат всичко в една рисунка. И всъщност това е техният план за действие – не е ли великолепно? Как едно дете си представя града когато порасне.

Да, защото то си представя бъдещето може би по най-красивия начин. Град за деца – София трябва да бъде такъв и съм сигурен, че можем да го направим такъв. Има план за изграждане на 37 детски градини за по-малко от 3 години. Започвам с тази тема, защото тя е най-болната, свързана с децата. И правя тази диференциация, защото детската градина е от три до шест години, там липсват 2000 места, които тези 37 детски градини могат да изпълнят. Трябва обаче и е хубаво да се знае, че има районни кметове, които не са си свършили рабо-тата, но пък са много критикуващи винаги. Да, те не са от ГЕРБ-СДС, но все така някой от тях или са забравили, или не са направили детска гради-на, или са открили една група в реновирана сграда, какъвто и в Район "Слатина“ примерът. Трябва всеки да е проактивен в действията си, тъй като детските градини тяхното изграждане е нещо, което е делегирано на районните кметове, както и поддръжката примерно на зелените площи и косенето най-общо казано.

Вие ще работите ли добре с районните кметове, разбира се ако сте избран за кмет на София, ще работите ли добре с кметове, които не са от вашата партия? Защото това напрежение пречеше на София, факт, и взаимни обвинения от двете страни.

Това напрежение, то най-вероятно е съществувало, но аз искам да го залича, не за нещо друго, а защото когато аз изисквам нещо да бъде направено, ще го изискам съответно от районния кмет, и ще работя ръка за ръка с него.

Независило от коя партия е.

Независило от коя партия е. И оттам вече чисто политически някой иска просто да прави напук, нещо, с което започнах и преди малко – режем от парите за София за метрото, каквото е направено от правителството на "Промяната“, режем от канализацията, не даваме пари за строителство на детските градини – това са факти, които не могат да бъдат отречени. На кого е навредено: на г-жа Фандъкова или на гражданите? И тук нашата обща работа трябва да бъде да не вредим на гражданите, да не вредим на обществото ни, защото след четири години да не се окаже, че пак говорим за това. Но тъй като направих диференциация между детски градини и яслите, остават големият проблем - яслените групи. Там са над 7000 липсващи места. И това ще продължи да бъде по-големият проблем, който трябва да се решава паралелно с изграждането на детски градини, защото понякога се изгражда детска градина само като градински групи, понякога и ОДЗ, където има включени и яслени такива или пък само ясли. Искаме ли да решим един проблем, трябва да го направим. И знам, че това е нещо, което е обещавано с годините, но тези 37 детски градини за по-малко от три години могат да отворят врати, могат да бъдат построени и изградени като съоръжения.

Това звучи като обещание, с ясни параметри за време и брой, така че го приемаме за поет ангажимент. Темата е: "Пътна безопасност“. Аз живея над бул. "Сливница“, където бяха убити, пресичайки пешеходна пътека - Явор и Ани. Целият квартал ни беше потресен, това все едно са моите деца, така го приех. До ден-днешен няколко месеца по-късно въпреки протестите, обещанията за още камери, патрулки, които да бъдат там, всяка вечер в момента, в който се стъмни, аз продължавам да чувам джигитите. И никой нищо не направи досега.

Контрол. Наистина трябва да има контрол. Има такава идея, която разработваме, тя записана между другото и в програмата затова да се увеличат санкциите за тези, които форсират автомобилите си и моторите си, но това е съвместна работа и с полицията, и съвместна работа между всички засегнати в обществото, така ще го кажа. Защото тук трябва да се включат и политиците, и журналистите, за съжаление включват си и хората, които са загубили своите деца, своите близки, виждаме колко протести правят.

Те са готови да се включат.

Те са готови и те искат това нещо проактивно. Смятам, че има обществена енергия, която трябва да бъде използвана, защото много животи загубихме.

Преди да изпаднем в неверие, факт.

Ами те много от тези хора вече са изпаднали в неверие заради съдебните процеси, които са започнали след това. Но много от тях казват и всеки един от тях казва "Не искаме да има още. Не искаме да има още деца, които да бъдат убити на пътя от такива хора, които са пили и дрогирани“. Неслучайно го казвам.

Момчето, което уби Явор и Ани беше с нула промила алкохол, но там просто могат да се вдигнат 100 км/ч. Как ще направите така, че на "Черни връх“, на "Сливница“ и на много други пътни артерии, да няма възможност да се вдига такава скорост. Както стана на Кресненското дефиле с прословутите колчета – откакто ги сложиха няма катастрофи. Това са прости, но работещи инфраструктурни решения.

Факт. И между другото нито е по-бавно, нито е по-трудно на Кресна, много е по-добре дори. И човек някак си се чувства подкрепен от институциите, но след толкова много години. Да, но е нужна и промяна в съзнанието ни. Ние това трябва да го изградим. Затова казвам: в плана ни, специално за пътната безопасност, която както казахте и вие, е кауза за вас като радио, кауза и за мен, има над 700 камери, които контролират трафика в София. И аз лично ще настоявам да има законова промяна и тези камери с лека модификация в тях самите и в софтуера им, да могат да следят скоростта и тези водачи да знаят, че няма да останат ненаказани. Когато се форсират тези автомобили от едното до другото кръстовище или от точка "А“ до точка "Б“ в един конкретен участък, тези хора трябва да знаят, че трябва и ще бъдат санкционирани.

Трябва да са сигурни в това, и съдени по абсолютно ефективен начин.

И не само съдени, трябва наистина да бъдат намирани по най-бързия начин, да им бъдат предавани призовките, да знаят, че това наказание няма да отменимо, да няма мърдане. Когато няма мърдане, когато знаеш, че ще се получиш наказанието, тогава и ти няма да форсираш автомобила си. Разбира се, то трябва и да не е 5 лева, защото знам, че голяма част от хората пък, които карат луксозните си автомобили по пътищата, това няма да ги засегне по никакъв начин.

Законодателството вече доста се изостри в това отношение, но мисля, че контрола както и вие казахте…

Извинявам се, но наистина повдигнати пешеходни пътеки трябва да се изградят. Разговарях вчера с един човек, тъй като обикаляме София, и той ми каза: "Знаете ли, в Германия в Мюнхен, - не съм бил скоро между другото, само веднъж съм бил и не съм гледал за пешеходните пътеки, - но там няма пешеходни пътеки, няма светофари, но те са едни хора, които са хора на реда нали най-общо казано германците така може да ги наречем“. Българинът до този момент знае, че ще намали скоростта преди пешеходна пътека когато тя е повдигната, за да не си счупи колата.

За тази инфраструктура говоря – която просто пречи на джигитите да вдигат 100 в града. Това е цялата работа.

Затова предвиждаме увеличаване на броя на тези повдигнати пешеходни пътеки, осветяване на пешеходните пътеки, и трябва добре да се знае че 70% от тях вече са добре осветени, но това трябва да е още по-засилен процес, и изграждането на пешеходни острови по големите булеварди. Като шофьор може би сте забелязали, има такъв и на "Черни връх“ – места, където пешеходецът да се почувства сигурен и да знае, че ще пресече без някой да го отнесе. Това ще продължи. Включително и настилката от този грапав тип, която може да бъде поставена отново преди пешеходните пътеки. Това е заложено в програмата. И преди всичко тези мерки трябва да бъдат взети пред и около училищата, там, където пресичат децата.

Към тема "Здравеопазване“. Казахме, че ДКЦ-ата, известни повече сред нас столичани като поликлиники, аз знам в коя съм била като дете, знам в коя поликлиника са били двете ми дъщери, са може би най-обичните, посещаваните, достъпни места, в които ние търсим решението за нашите здравословни проблеми. Но и в тях има доста сериозни проблеми: неравномерност в оборудването, обзавеждането, понякога за съжаление вида им никак не отговаря на претенцията за здравно заведение.

Предвиждаме обновяване на ДКЦ-ата, т.нар. ДКЦ-та или поликлиники, което означава не само подобряване на базата, но закупуване и на техника, защото да в едното има едно, в другото няма. Но най-важното, което е за мен, е създаването на проекта, който ще бъде реализиран за детска поликлиника, за нещо, което от години наред говорим като проблем – създаването на Детската болница. София отново ще е пионер и трябва да бъде такъв, за да покаже, че този модел може да бъде мултиплициран и на национално ниво. Та, създаването на такава Детска поликлиника съм сигурен, че ще задвижи процеса и по изграждането на Националната детска болница, за която между другото София се ангажирала "Горна баня“ да спомогне за инфраструктурата – нещо, което ще е изключително важно. Разбира се, ако надяваме се някой ден това се случи, защото и то е изключително важно. Не искам да създавам конкурентост между София и и държавата. И другото, което е много важно когато става въпрос за здравеопазване, знаете в София има програми, които стимулират ин витро процедурите, те трябва да продължат.

Така е.

За съжаление съм се сблъскал и с този проблем в семейството. Трябва да има програмите трябва да продължат за онкологичните заболявания, за превенция. Много жени са минали, защото в Столична община има програма за рак на гърдата, но смятам, че това трябва да бъде разширено. И грижата за възрастните хора. Защото ние говорим за млад, дигитален, модерен град, но има много възрастни хора, които би било добре да са в хосписи, или много млади хора, които искат да работят, наистина не мога да намеря друг вариант за родители или за близки хора. Това трябва да бъде процедура, която Столичната община да задвижи.

Много се радвам, че всички вие, кандидатите които поканихме тук, за да говорите за своята визия за София, говорите за решения за възрастните хора. Наистина много се радвам.

И накрая към темата за "Отворено и прозрачно управление“. Вие няколко пъти казахте за участието на хората, за участието на гражданите, за родителите, когато става дума за детските градини, за съжаление за роднините и близките на хора, които бяха убити на пътя по най-безобразен начин. Как смятате да отстоите тази своя идея? Вие с това сте известен и бяхте известен като журналист, че сте много близо до хората, че дори имаше и такъв тв формат, в който те ви провокираха. Как ще гарантирате, че този модел ще бъде пренесен и във вече новата ви функция или амбиция за нея?

Прозрачността казах, че един от факторите да се случва и да има гаранция за нея е дигитализация на голяма част от процесите и да знаеш, че една папка няма да бъде прехвърлена от стая в стая или от чекмедже в чекмедже, от бюро на бюро, и така да се бави с месеци. Електронното строително разрешително е един от компонентите, които могат да се случват възможно най-бързо, да, отново с промяна в закона, но говорих за активността, която трябва да има и столичния кмет, включително и Общинския съвет. Празни обещания не ми се дават, но заставам и пред вас, и пред другите колеги, на които съм давал интервю, и пред хората, с името си. Неслучайно казах в самото начало гражданина Антон Хекимян, защото и като такъв, и в ролята си на журналист съм търсил проблемите, търсил съм тяхното решаване и съм търсил пътищата, по които това да се случва възможно най-прозрачно. И тъй като моят живот винаги е бил под светлината на прожекторите, та дори и сега в студиото, в което се намираме в Радио "Фокус“, аз съм спокоен, че моят път ще продължи да бъде контролиран по възможно най-строгия начин и като кмет, и хората, с които ще работя, за да може да се махне тази сянка на съмнение върху институциите като цяло. Името ми е гарант за тази прозрачност, и аз всеки път ще съм готов да се изправя, когато има съмнение да бъде направена проверка. Защото това е най-добрият начин. Има институция в България, които се занимават с проверките. Нали така? Прокуратура ако щете, ако щете "Икономическа полиция“: когато има съмнение – проверка, не само на моята работа, а на работата на колегите, които ще са в общината, за да е ясно, че когато приключи проверката, има или няма виновен, има или няма проблем. Това е.

Много ви благодаря за този разговор. Името, доверието, дигитализацията, която реално винаги е и преход към убийство на корупцията, ясни идеи, доста програми споменахте. Благодаря за конкретиката, бяхте много конкретен. Ако вие финално имате да кажете нещо?

Искам да ви благодаря за това, че ми дадохте шанс да разкажа за програмата, която имам аз и по която работим с колегите. И нещо, което казвам на хората, когато се срещам с тях в различните райони на София, голяма част от районните кметове събират хора при себе си – това не са партийци, това са жители на кварталите, на районите, и казва така: "Ние ще се борим отново за вашето доверие“. Но те сами по себе си са се преборили за тяхното доверие, защото са обещали неща, които могат да се случат и са направени в рамките на тези четири години, някои от тях са били районни кметове и по-дълго време. Давам го като пример, защото с тази програма и с тези идеи, които имаме, това не са розови балони, не са нещо, което може да речем просто и само предизборно обещание, то е нещо, което може да бъде реализирано, и след четири години да ми се потърси отговорност защо не е направено, или ако е направено, да ми кажат: "Браво, че си спази обещанието“. Защото няма нужда да се тупаме по гърдите хората, които искаме да да участваме в обществения процес, че сме си свършили работата. Защото накрая пък хората казват: "Ами да, това е част от твоята работа, добре че си се свършил“. Но пък всеки иска да бъде и похвален и стимулиран за това да продължи да си я върши по най-добрия начин, разбира се ако си е изпълнил обещанията. Това искам да кажа.

Благодаря.

 



Още по темата: общо новини по темата: 937
05.04.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
16.01.2024 »
05.01.2024 »
23.12.2023 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Сериалът "Чернобил" 2019
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: