Алибегов: Не може COVID тестовете да са безплатни за депутатите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:22 / 15.12.2021
1107
Една от темите на първото заседание на правителството беше "зеленият сертификат“. Премиерът Кирил Петков повтори обещанието си да го въведе в Министерския съвет и предложи и бизнесът да го изисква. Според съпредседателя на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов, призивът би трябвало да е обратен, защото бизнесът отдавна работи с COVID документа.

"Получихме хиляди сигнали от членовете от нашия бранш за случващото се в Народното събрание – тук не трябваше изобщо да има дебат, трябваше да е абсолютно ясно, че депутатите ще влизат в парламента със "зелен сертификат“, каза той в студиото на bTV.

По думите му бизнесът апелира от месеци към държавата, като най-голям работодател, да въведе документа за служителите си. 

Румен Драганов  от Института за анализи в туризма посочи, че зимният сезон започва доста активно, като къщите за гости отдавна са резервирани за предстоящите празници. Очакват се повече пътувания в сравнение с миналата година. 

"Бизнесът трябва да застане категорично зад изискването за "зелен сертификат“. Той е задължителен за туризма, той прави туризма – и зимния, и летния. Ваксинацията също е задължителна“, посочи Драганов. 

Той уточни, че в туризма са заети около 320 хил. души и при 27% средно ваксинирани в страната, имунизираните в бранша са под 60%. Иван Велков от Фасилити мениджмънт асоциацията коментира, че въвеждането на документа е увеличило желаещите да се ваксинират, за да се облекчи работният процес.

"Призивите на премиера изглеждат малко абстрактни. Ако нещо има сериозен смисъл и конкретни ползи – ще бъде приложено, независимо дали се предлага от премиер или президент. Смесват се темите, двойните стандарти отблъскват хората от доста време“, посочи Велков. 

Алибегов добави, че двойният аршин е изключително притеснителен. Той се обяви "против“ предложението тестовете за депутатите да бъдат безплатни: "Как може служители с 800 лв. заплата да се редят на опашки и да плащат по 100 лв. месечно за тестове, за да ходят на работа, а хората с хиляди левове заплата - не“.

Виж коментарите (1)

Още по темата (17026):
08.05.2024 Изтеглят COVID ваксинa в световен мащаб
06.05.2024 Ген. Мутафчийски за трудностите на военен лекар
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
Още новини от Национални новини:
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", но сега пък го ...
Страшен потоп в наш областен град
Педиатър успокои: Ваксината за коклюш е напълно безопасна за брем...
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...
Доклад на ЕК буквално ни уби с констатация за разликата бедни-бог...
Страшен порой се изля над столицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).